
THE ATTORSEY GESERAL 
OP TEXAS 

Honorable Jim Mapel Opinion No. JM-1243 
Criminal District Attorney 
Brazoria County Courthouse Re: Whether performance and 
Room 408A payment bonds are required for 
Angleton, Texas 77515 certain county unit price con- 

tracts (RQ-1995) 

Dear Mr. Mapel: 

In your letter you describe the letting of a contract 
to provide hot mix-hot laid and hot mix-cold laid asphaltic 
concrete as well as asphalt stabilized base for the repair 
of county roads to be applied as required. Along with your 
letter, you have submitted the bid packet, including the 
"General Instructions and Special Provisions,8* which identi- 
fies the purpose of the request for bids as follows: 

These bids are being accepted so that 
Brazoria County may make purchases for the 
maintenance and construction of roads on a 
'more-or-less' quantity basis, and Brazoria 
County reserves the right to purchase only 
the quantity required to meet its needs on or 
before the date of expiration of the firm 
price bid. 

The "Proposal and Bid Sheet" explains that the "guan- 
tities of materials to be furnished at the unit prices bid 
may be increased or diminished as may be considered neces- 
sary in the opinion of the Engineer." The bid sheet con- 
tains spaces for actual bid prices for hot mix-hot laid and 
hot mix-cold laid asphaltic concrete as well as asphalt 
stabilized base for each precinct in the county. The bid 
sheet also contains a notation of "(5,000 Tons)" with 
respect to the unit price to be bid for each ton laid in 
place of hot mix-hot laid asphaltic concrete and a notation 
of "(300 Tons)" with respect to asphalt stabilized base. No 
estimated quantities are indicated with regard to either the 
unit price to be bid for loading hot mix-cold laid asphaltic 
concrete into county trucks or the unit price to be bid for 
hauling a ton of hot mix-cold laid asphaltic concrete. 
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We understand from your letter that the notations re- 
flect the quantities estimated by the county to be required 
for the contract term and that the estimated quantities are 
based on historical usage. We are also advised that the 
successful bidder's unit price of S28 for each ton laid in 
place of hot mix-hot laid asphaltic concrete is consistent 
with bids submitted in prior years and county estimates of 
bids to be submitted in response to the request for bids. 
Given an estimated purchase of 5,000 tons, a unit price of 
$28 per ton results in an estimated contract price of at 
least $140,000. 

You explain that, subsequent to the letting of the bid, 
payment and performance bonds submitted by the successful 
bidder were found to be issued by a surety company that is 
not authorized to do business in the state. The page in the 
bid packet entitled "General Instructions and Special 
Provisions" requires each bidder to furnish performance and 
payment bonds provided by a bonding company "licensed to do 
business in the State of Texas." The question you raise is 
whether, given the uncertainty of the total contract price, 
the payment and performance bonds are required under article 
5160, V.T.C.S. Article 5160 imposes various performance and 
payment bond requirements for public works contracts in 
excess of $25,000.1 In particular, part A of article 5160 
requires that both performance and payment bonds-"be execut- 
ed by a corporate surety or corporate sureties duly author- 
ized and admitted to do business in this State and licensed 
by this State to issue surety bonds." 

The bid documents submitted to us indicate that the 
contract term of the proposed contract was to expire Septem- 
ber 30, 1990. Although any particular issues concerning 
that contract and the related request for bids may no longer 
need resolution, you have advised us that the county is 
currently considering requests for bids and future contracts 
with the selected bidders for provision and application of 
similar asphaltic materials. Even though we are unable to 
find facts in the opinion process and can therefore not 
resolve definitively your concerns about a particular bid or 

1. While a contract for the purchase of materials for 
road repair would not be considered a public works contract, 
w Attorney General Opinion JM-1027 (1989) at 6, a contract 
for the purchase of the materials and their application is 
so considered. Austin Bridae Co. v. Teaaue, 152 S.W.2d 1091 
(Tex. 1941). 

p. 6619 



Honorable Jim nape1 Y Page 3 (JM-1243) 

contract, we provide the following discussion to ass::: 
you in applying article 5160 to future solicitations 
contracts.2 

Attorney General opinion J&l-1220 (1990) establishes 
the framework within which we answer your question. That 
opinion addressed the question of competitive bidding 
requirements for the construction of a county vehicle 
maintenance shed. We concluded therein that in adopting the 
County Purchasing Act3 (hereinafter the ,lact,l), the legisla- 
ture exhibited a "manifest intent', that the act take prece- 
dence over subchapter B of chapter 271 of the Local Govern- 
ment Code. In reaching that conclusion, we noted the 
irreconcilable differences between the act and subchapter B 
and the more general nature of the act, the later of the two 
statutes. Gov't Code 5 311.026(b); Attorney General Opinion 
JM-1220, at 13-14. 

Although it may be considered dicta in Attorney General 
Opinion JM-1220, we adhere to our additional conclusion in 
that opinion that the act, a more general provision, also 
takes precedence to the extent of conflict over article 
5160, a statute enacted prior to the act. Thus, we affirm 
the statement that "our conclusion [with regard to sub- 
chapter B] also applies to conflicts between the County 
Purchasing Act and V.T.C.S. article 5160." Attorney General 
Opinion JM-1220, at 14. We thereafter continued that 

[slince the County Purchasing Act contains 
provisions relating to bid and performance 

2. Thus, we do not resolve the issue whether the 
quoted language concerning bond requirements in the "General 
Instructions and Special Provisions,, imposes as a bid 
specification the requirement that the bonding company be 
authorized and admitted to do business in Texas as well as 
licensed by Texas to issue surety bonds. We also do :;L 
address the issue whether other information furnished 
bidders but not submitted to us specified the estimated 
quantities with regard to all items to be bid on a unit 
price basis as required by section 262.028 of the Local 
Government Code or any other issues raised by the particular 
bid and proposed contract other than your question con- 
cerning the applicability of article 5160, V.T.C.S. 

3. The County Purchasing Act is currently codified as 
subchapter C of chapter 262 of the Local Government Code. 
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bonds, w Local Gov't Code 5 262.032(a), 
(b), we think these provisions should prevail 
over article 5160, which provides for per- 
formance bonds but not bid bonds. Since the 
County Purchasing Act makes no provision for 
payment bonds, a county must require con- 
tractors to provide such bonds pursuant to 
article 5160. 

Id. at 15. 

In accordance with the reasoning in Attorney General 
Opinion JM-1220 and the law supporting it, the act and not 
article 5160 controls to the extent of conflict the letting 
of the contract under consideration here. Thus, as was 
noted in Attorney General Opinion JM-1220, bid bonds, which 
are not under consideration here, and performance bonds, 
which are, are governed by the act. Section 262.032(b) of 
the Local Government Code, the provision of the act address- 
ing performance bonds, reads as follows: 

(b) Within 10 days after the date of the 
signing of a contract or issuance of a 
purchase order following the acceptance of a 
bid or proposal, the bidder or proposal 
offeror shall furnish a performance bond to 
the county, if reouired bv the county for 
the full amount of the contract if' that 
contract exceeds $50,000. (Emphasis added.) 

Although prior to issuance of Attorney General Opinion 
JM-1220, county officers may have understood that article 
5160 required performance and payment bonds, the county is 
independently authorized to require performance bonds in 
certain contracts under the controlling provision of the 
act. & Section 262.032(b) expressly permits the county 
to require a performance bond. As discussed above, however, 
Attorney General Opinion JM-1220 provides that since the act 
is silent with regard to payment bonds, a payment bond, if 
required for a particular contract, must be obtained in 
accordance with article 5160. 

We now return to your question as modified to reflect 
the reasoning in Attorney General Opinion JM-1220 with 
regard to article 5160: whether the indefiniteness of the 
final total contract price removes this contract from the 
scope of the payment bond requirements of article 5160 and, 
we add, from the competitive bidding requirements of the 
act, including section 262.032(b), which authorizes counties 
to require performance bonds in certain competitively bid 
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contracts. Just as article 5160 requires payment bonds in 
county public works contracts only if the price of the 
contract is in excess of $25,000, the act requires counties 
to competitively bid purchases only if the the contract for 
such purchases will require the expenditure of more than 
$10,000. Similarly, the act authorizes counties to require 
performance bonds only if the contract exceeds $50,000. 
Local Gov't Code S§ 262.023(a), 262.032(b). 

As indicated by your question, the final total contract 
price is unknown because it is based on the requirements of 
the county over the course of a year, and the county cannot 
know in advance what its requirements will be. This un- 
certainty plays a role in all competitive bidding -- the 
final total cost cannot be known until the bids are re- 
ceived. A governmental entity soliciting bids no more knows 
in advance the contract price of a proposed lump sum con- 
tract than it knows the unit price for a proposed unit price 
contract. Uncertainty about the final lump sum or unit 
price does not, however, remove the purchase from the 
requirements of the act: nor does the uncertainty about 
quantity in the case of a unit price contract remove a unit 
price contract from either the scope of the act or the 
payment bond requirements of article 5160. To hold other- 
wise would allow counties to avoid the requirements of the 
act or article 5160 simply by acquiring items on a unit 
price basis. 

With regard to the requirements of the act, the legis- 
lature added in 1987 a provision codified as section 262.028 
of the Local Government Code, which allows unit price 
contracts as follows: 

A purchase may be proposed on a lump-sum or 
unit price basis. If the county chooses to 
use unit pricing in its notice, the in- 
formation furnished bidders must goecifv the 
anoroximate ouantities estimated on the best 
available information, but the compensation 
paid the bidder must be based on the actual 
quantities purchased. (Emphasis added.) 

A requirements contract that measures quantity by the pur- 
chaser's good faith requirements, such as the one in issue 
here, can be reasonably classified as a unit price contract 
if the terms of the bid and resulting contract require unit 
prices. a Bus. h Corn. Code 5 2.306 h comment 2 (reguire- 
ments contracts do not lack mutuality of obligation since 
such.contracts require purchasers to act in good faith so 
that their requirements approximate reasonably foreseeable 
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figures). Although section 262.020 does not expressly refer 
to requirements contracts, it does provide that purchases 
may be made using quantities estimated on the best available 
information. Assuming the estimates of 5,000 and 300 tons 
provided in the particular bid documents in the instant case 
are based on the best available information, the letting of 
the contract here is within the scope of authority conferred 
on the county by this section. See Canales v. Lauahlin, 214 
S.W.2d 451 (Tex. 1948): Patten v. Conch0 County, 196 S.W.2d 
833 (Tex. Civ. App. - Austin 1946, no writ). 

If we read the competitive bidding threshold found in 
section 262.023 together with the permissibility of unit 
pricing and the requirement for an estimated quantity of 
each item to be purchased found in section 262.028, we can 
logically conclude only that the legislature intended the 
product obtained by multiplying the estimated quantity 
required by section 262.028 times the estimated unit price 
to be the amount that triggers the requirement that any 
particular unit price contract be competitively bid. This 
calculation implicitly requires the county to estimate in 
advance the unit price to determine whether a unit price 
contract must be let by competitive bids. A conclusion that 
the county estimate unit prices as well as quantities in 
advance is consistent with the general use of estimated lump 
sum prices in advance to determine if particular lump sum 
contracts must be bid. If estimated quantities and esti- 
mated prices are not used to trigger the competitive bidding 
requirements, a county, wanting to purchase only the amount 
of an item that it will need over a period of time and 
without knowing in advance precisely the amount needed, 
would escape the competitive bidding requirements alto- 
gether. 

Similarly, if we read the threshold in section 
262.032(b) together with the permissibility of unit pricing 
and the requirement for estimated quantities found in 
section 262.028, we must conclude that the amount that 
triggers the authorization in section 262.032(b) for coun- 
ties to require performance bonds is the product obtained by 
multiplying the estimated quantities to be purchased times 
the established unit prices. Again, to hold otherwise would 
not effectuate the legislature's intent in section 
262.032(b) to authorize counties to use their discretion to 
obtain needed performance security in contracts exceeding 
$50,000. 

Likewise, we read the express authority in section 
262.028 for a county to make purchases on a unit price basis 
in conjunction with the requirement in article 5160 for 
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payment bonds for public works contracts in excess of 
$25,000. These provisions read together lead us to conclude 
that the legislature intended to require private persons 
entering into unit price contracts with counties for prose- 
cution or completion of public works to satisfy the payment 
bond requirements of article 5160 if such contracts are 
estimated by the county, using the best available informa- 
tion, to be in excess of $25,000. 

In support of this conclusion, we note that the final 
total contract price for a unit price requirements contract 
is unknown before commencement of the work. Thus, the 
county cannot assure compliance with the requirement in 
article 5160 that required bonds be submitted "before 
commencing the work" unless estimated quantities are used to 
determine if article 5160 applies to a particular unit price 
contract. The total cost of the unit price contract, in 
fact, remains unknown until the work is completed. Further- 
more, only by such a conclusion can the legislative policy 
behind article 5160 -- protection for suppliers of labor 
and materials against nonpayment by the contractor -- be 
effectuated with regard to county public works contracts 
exceeding $25,000. 

Thus, we conclude that the total estimated cost of a 
county unit price contract, based on the estimated quantity 
and the established unit price, is sufficiently certain to 
determine whether article 5160 applies. In reaching this 
conclusion, we of course have assumed, as the contractor 
must have done when he made the bid, that the county‘s 
estimate was a reasonable one based on "the best available 
information," as required by section 262.028 of the Local 
Government Code. 

SUMMARY 

The County Purchasing Act, subchapter C, 
chapter 262 of the Local Government Code, 
allows counties to purchase items by the unit 
price method and requires counties to furnish 
bidders with an estimate of the total guanti- 
ty needed. Requirements contracts are 
permitted under that section. With regard to 
county unit price requirements contracts for 
the prosecution or completion of public 
works, the product of the estimated total 
quantity needed, determined on the best 
available information, and the established 
unit price provides an estimated total 
contract price, which if in excess of 
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$25,000, will trigger the payment bond 
requirements of article 5160, V.T.C.S. 
However, section 262.032(b) of the Local 
Government Code, which authorizes counties to 
require performance bonds for certain con- 
tracts, controls the acquisition of perfor- 
mance bonds. 

Very truly you d-h . 

-J I M MATTOX 
Attorney General of Texas 

MARY KELLER 
First Assistant Attorney General 

MU MCCREARY 
Executive Assistant Attorney General 

JUDGE ZOLLIE STEAKLEY 
Special Assistant Attorney General 

RENEA HICKS 
Special Assistant Attorney General 

RICK GILPIN 
Chairman, Opinion Committee 

Prepared by Celeste A. Baker 
Assistant Attorney General 
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