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Dear Commissioner Meno: 

You ask a number of questions about the Texas nepotism law, V.T.C.S. 
article 5996a, which prohibits school district officers and board members from 
voting for or confirming the employment of certain relatives’ of such officers and 
board members. 

Several of your questions relate to a particular set of facts. You describe a 
situation in which a man had been a school district employee for several years 
before 1990. In June of 1990 he was turned down for two different promotions. In 
March of 1991 he applied for another promotion, but a different person was 
selected for the position on March 12, 1991. Based on these three promotion 
denials, the employee filed three claims with the Equal Employment Opportunity 
Commission (EEOC) and an internal grievance with the school district. 
Subsequently, the employee has filed an action against the school district in federal 
court, alleging that the district illegally discriminated against him by not promoting 
him to the various promotions he sought. The federal lawsuit supersedes the 
employee’s EEOC and internal grievance claims. On May 4, 1991, the employee’s 
mother was elected to the school board. 

Your first question is whether the man could have retained a promotion 
made in June of 1990 in light of his mother’s election to the school board in May of 

‘The nepotism statok spccifkally prohibits school district offkrs and board members from 
voting for, or contirming the employment of any person related within the second degree by aftimity 
(marriage) or within the third degree by consanguinity (blood) to any office or board. Article 59!Xh, 
V.T.C.S., instructs how to calculate degrees of affinity and consanguinity. 
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1991. Under section l(b) of article 5996a, an employee related to a school board 
member may retain his position under certain circumstances: 

Nothing herein contained, nor in any other nepotism law 
contained in any charter or ordinance of any municipal 
corporation of this State, shah prevent the appointment, voting 
for, or confirmation of any person who shall have been 
continuously employed in any such office, position, clerkship, 
employment or duty for the following period prior to the 
election or appointment, as applicable, of the officer or member 
related to such employee in the prohibited degree: 

(1) at least 30 days, if the officer or member is appointed; 

(2) at least six months, if the officer or member is elected at 
an election other than the general election for state and county 
officers; or 

(3) at least one year, if the officer or member is elected at 
the general election for state and county officers. 

In short, an employee may retain a position he assumed before his relative’s election 
or appointment as long as the employee has served in that position for the length of 
time required by section l(b). You advise that the mother of the employee in 
question was elected at an election other than the general election for state and 
county officers; accordingly, the six-month prior continuous service requirement set 
forth in section l(b)(2) applies to this, situation. The nepotism law thus would 
permit the employee to retain a position he had assumed in June of 1990. 

Your second question is whether the son could have retained a position he 
assumed in March of 1991. Because the son would not have held such a position for 
six months before his mother’s election, the nepotism law would prevent his 
continued employment in that position. 

Your third question is whether the board, with the mother serving as a 
member, may promote the son to a higher-paid position. Section l(c) of the 
nepotism law provides an answer to your question: 

When a person is allowed to continue in an office, position, 
clerkship, employment, or duty because of the operation of 
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Subsection (b) of this section, the Judge, Legislator, officer, or 
member of the governing body who is related to such person in 
the prohibited degree shall not participate in the deliberation or 
voting upon the appointment, reappointment, employment, 
confirmation, reemployment, change in status, compensation, or 
dismissal of such person, if such action applies only to such 
person and is not taken with respect to a bona fide class or 
category of employees. 

Thus, the board may appoint the son to a higher-paid position as long as his mother 
does not participate in the deliberation or voting. See Attorney General Opinion 
JM-1188 (1990) at 1-2. 

Your final question in regard to this particular set of facts is as follows: 

May a Texas school district compromise and settle a grievance, a 
complaint, or a lawsuit by hiring or promoting, or placing an 
employee in a position otherwise prohibited by the Texas 
nepotism statutes? In that regard, can the employee be awarded 
back pay or compensation as a part of a compromise and 
settlement when such pay or compensation is prohibited by the 
Texas nepotism statutes? 

We limit our answer to this question to the facts presented here. If the school board 
determines in good faith that the employee has a legitimate discrimination claim, 
the board can decide whether to settle the claim by agreeing to pay back wages. See 
Attorney General Opinion H-1186 (1978) at 3. Accordingly, if the board determines 
that the employee has a legitimate claim with respect to either of the two 
promotions for which he applied in June 1990, the board may agree to pay back 
wages for the period beginning at the time the employee would have taken the 
promotion to the present. If the board determines that the employee has a 
legitimate claim with respect to the promotion for which he applied in March 1991, 
on the other hand, the board may agree to pay back wages only for the period 

~beginning at the time the employee would have taken the promotion through the 
end of the pay period after his mother was elected to the school board.? Because of 

%e assume that this person is an at will employee and not a contract employee. Thus, we 
need not answer any question about the payment of back wages under a contract entered into before 
his mother became a trustee. See infix p, 7 (answering your seventh question, concerning at will and 
contract employees). 
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the compensatory nature of a back pay settlement, Annot. 21 AL.R. FED. 472, 485 
(1974) (awarding back pay under the Equal Employment Opportunities Act), the 
nepotism statute requires the employee’s mother to abstain from participating in the 
deliberation or voting on a back pay settlement. See V.T.C.S. art. 5996a, $ l(c). 

The school board also may agree, as part of a settlement, to promote the 
employee to either of the positions it refused him in June 1990. Such a promotion 
would be a prospective promotion. Pursuant to the nepotism statute, the 
employee’s mother cannot participate in the board’s deliberation and voting on the 
employee’s promotion. See id. 

The remaining questions you pose arise from various fact situations, all of 
which differ from the facts underlying the first four questions. Your fifth question is 
whether a school board employee may retain his position after he marries a relative 
of a board member and thereby establishes a relationship within the scope of the 
nepotism law. The nepotism law applies to relationships that arise during the 
course of an individual’s employment. Attorney General Opinions V-785 (1949); 
O-1408 (1939); Letter Opinion No. 89-53 (1989). The nepotism law does allow a 
governmental body to retain an employee related to a board member if the 
employee has sufficient prior continuous service. In the case of an individual 
related to a school board member, the individual must have been employed for six 
months before the election of the related board member. See V.T.C.S. art. 5996a, 
8 l(b)(2). Significantly, under the nepotism statute, prior continuous service is the 
time served before the board member’s election, not the time served before the 
marriage. See Bean v. State, 691 S.W.2d 773 (Tex. App.--El Paso 1985, writ refd); 
see also Attorney General Opinion DM-2 (1991) (explaining prior continuous 
service requirement). 

Your sixth question is whether the nepotism statute applies to campus 
principals since a campus principal exercises discretion over all appointments to his 
or her campus. Under section 13.352 of the Education Code, each public school’s 
principal shall “approve all teacher and staff appointments for that principal’s 
campus from a pool of applicants selected by the district or of applicants who meet 
the hiring requirements established by the district, based on criteria developed by 
the principal after informal consultation with the faculty.” Educ. Code 
5 13.352(d)(l). This office has construed section 13.352(d)(l) to authorize public 
school principals to approve all teacher and staff appointments on their campuses. 
See Attorney General Opinion DM-27 (1991). 
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You contend that section 13.352(d) of the Education Code “has vested a 
campus principal with powers of a public officer and the nepotism laws apply to the 
principal and those same laws continue to apply to the board members. [You also 
contend] that the governing board of a school district can hire a person related to a 
campus principal within a prohibited degree, but the person may not be hired to 
serve on the campus of the principal who is related to the applicant within the 
prohibited degree.” In the past, this office has concluded that a person with a role in 
the hiring process similar to that of a campus principal shares joint control over the 
hiring of personnel and therefore is an officer of the state subject to the nepotism 
law. See Attorney General Opinion MW-56 (1979); Letter Advisory No. 156 (1978). 
However, in 1981 the Eastland Court of Civil Appeals expressly overruled Attorney 
General Opinion MW-56, and we believe the court’s decision overrules as well the 
reasoning in Letter Advisory No. 156. See Pena v. Rio Grande City Consol. Indep. 
Sch. Dirt, 616 S.W.2d 658, 660 (Tex. Civ. App.--Eastland 1981, no writ). But c$ 
Attorney General Opinion JM-91 (1983). 

In Pena, the court considered whether the superintendent of an independent 
school district is an officer of the school district subject to the statutory prohibition 
against official nepotism. Pena, 616 S.W.2d at 658. The court found that under 
sections 23.26 and 23.28(a) of the Texas Education Code the board of trustees of an 
independent school district has the “exclusive right and sole legal authority to 
appoint or employ teachers,” despite the fact that the superintendent could 
recommend to the board teachers the board should appoint. Id.~ at 659. The Pena 
court pointed out, however, that the board need not follow the superintendent’s 
recommendations; furthermore, even if the board consistently follows the superin- 
tendent’s recommendations, the board’s exclusive authority cannot be abrogated or 
limited thereby. Id. Thus, relying on the indicia of public officers articulated in 
Aldine Independent School District v. Stand&v, 280 S.W.2d 578 (Tex. 1955),3 the Penn 

31n Aldine, the Supreme Court of Texas considered whether a school district tax assessor- 
collector that the board of trustees appointed was a public officer. 280 S.W.Zd at 580. The Aldine 
court stated that in determining whether a person is a public officer, the decisive factor is “‘whether any 
sovereign function of the government is conferred upon the individual to be exercised by him for the 
benefit of the public largely independent of the cor:~ol of otlwrs.“’ Id. at 583 (quoting Durrbur v. Broria 
Counry, 224 S.W.2d 738,740 (Tex. Civ. App-Galveston 1949, wit refd)) (emphasis added by supreme 
coort). The court relied on several indicia of public office to determine that the tax assessor-collector 
was not independent of the board’s control, and thus was not an officer. Id. at 580-85. First, the board 
of trustees has the power to appoint its assessor-collector. Second, the assessor-collector had no futed 
term of office. Third, no constitutional or statutory provisions provide for the tax assessor-collector’s 
removal, rather, the board may remove the assessor-collector whenever it wishes (subject to the 
assessor-collector’s right to appeal to a higher authority). Fourth, the assessor-collector is not required 
to take an oath of oftice. Fifth, the board is authorized to determine the assessor-collector’s 
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court found that the superintendent did not act largely independent of the board’s 
control and therefore was an agent of the board, not a public officer, for purposes of 
the nepotism statute. 616 S.W.2d at 660. 

In our opinion, while each principal has authority to approve all teachers and 
staff personnel assigned to the school, he or she lacks authority to hire anyone. The 
principal-s authority is more like veto power. Hiring actually is done by the school 
board, which retains the power to appoint a pool of applicants, or to establish the 
hiring criteria. Additionally, despite section 13.352(d)(l)% grant of power to 
principals, nothing in the Education Code abrogates the school district’s board of 
trustees’ “exclusive power to manage and govern” public schools in the district, nor 
does any provision abrogate the board’s power to employ the principal at each 
campus. Educ. Code $5 23.26, 23.28(a). We believe that the principal is, therefore, 
not a public officer for purposes of the nepotism statutes. Accordingly, a principal 
may approve the appointment of a teacher or staff member to the principal’s 
campus even though the principal and appointee are related within a prohibited 
degree under the nepotism statute. The school board can prevent nepotism at the 
school level by refusing to send the principal the application of the principal’s 
relative. 

Your seventh question is whether a school board may delegate to the 
superintendent the authority to hire and dismiss employees. In Pena, the court held 
that pursuant to sections 23.26 and 23.28(a) of the Education Code a school 
district’s board of trustees alone has the right and legal authority to appoint or 
employ teachers. Pena, 616 S.W.2d at 659. Even though a board may permit the 
superintendent to recommend appointments of teachers, the board cannot delegate 
its authority to hire and dismiss employees. See id. Similarly, a board cannot avoid 
the burdens of the nepotism law by delegating to the superintendent the authority to 
recommend to the school board an applicant the superintendent believes should fill 
a position the school board has authorized. See Attorney General Opinions DM-2 
at 1; JM-1188 at 2. 

As a subpart of your seventh question, you ask whether, for purposes of the 
nepotism statute, contract employees differ from at will employees. In numerous 
opinions and letter advisories, this office has stated that contract employees who 
lose their positions because of the nepotism law may remain employed for the 

(footnote continued) 
qualitications. Sixth, and tinally, the assessor-collector’s compensarion is f&d by agreement between 
the board and the appointed assessor-collector. Id. 
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remainder of the employee’s contract term, while at will employees may remain 
employed only for the remainder of the pay period. Compare Attorney General 
Opinion V-785 at 5 (regarding contract employee) with Attorney General Opinion 
O-1408 (regarding at will employee); Letter Opinion No. 89-53 (same). 

Your eighth question is, in essence, whether the nepotism law applies to 
independent contractors. We recently answered this question in Attorney General 
Opinion DM-76 (1992), in which we stated that “the nepotism law applies whenever 
a governmental body hires a natural person, whether as an employee or as an 
independent contractor.” Attorney General Opinion DM-76 at 2-3. We reaffirm 
that conclusion here. 

SUMMARY 

The nepotism statute, V.T.C.S. article 5996a, permits an 
employee to retain a promotion he received over six months 
before his mother was elected to the school board of trustees, if 
she was elected at an election other than the general election for 
state and county officers. However, the employee could not 
retain a promotion he received less than six months before his 
mother was elected to the school board of trustees. The school 
board, with the employee’s mother as a member, could promote 
the employee to a higher paid position so Iong as the mother 
does not participate in the deliberation or voting on the 
promotion. 

A school district may settle a lawsuit by agreeing to pay back 
wages to an employee the district determines would have 
received a promotion but for the board’s discriminatory 
treatment, even though the employee’s mother presently sits on 
the board. The board only may pay back wages for the length of 
time the employee would have held the promotion; thus, if his 
mother’s election to the board would have resulted in his loss of 
the promotion, he can receive back wages only for that period of 
time that he actually would have held the promotion. The 
mother cannot participate in the board’s deliberations or voting 
on whether to settle by agreeing to pay back wages. 

A school board employee may retain his or her position 
after the employee marries a relative of a board member, 
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thereby coming within the scope of the nepotism statute, if the 
employee was continuously employed for six months before the 
election of the related board member. 

The nepotism statute does not apply to campus principals. 
Thus, a principal may approve an applicant within a prohibited 
degree of consanguinity or affinity to work at the principal’s 
campus; however, the board may not employ a person related to 
any board member within a prohibited degree of consanguinity 
or affinity. 

The nepotism law applies to independent contractors as well 
as employees. 

Very truly yours, 

DAN MORALES 
Attorney General of Texas 

WILL PRYOR 
First Assistant Attorney General 

MARY KELLER 
Deputy Assistant Attorney General 

RENEA HICKS 
Special Assistant Attorney General 

MADELEINE B. JOHNSON 
Chair, Opinion Committee 

Prepared by Kymberly K. Oltrogge 
Assistant Attorney General 
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