$tate of Texas
‘ATTORNEY GENERAL March 31, 1993

DAN MORALES

Honorable James W. Carr Opinion No. DM-213

Lavaca County Attorney

Box 576, Second Floor Courthouse Re: Whether a commissioners court may limit
Hallettsville, Texas 77964 the number of monthly supplemental workers'

compensation payments to county employees
already receiving such payments (RQ-231)

Dear Mr. Carr:

You inform us that in 1986, the Commissioners Court of Lavaca County adopted
an order authorizing supplemental compensation for all disabled county employees. The
order provided that during the period of the employee's total disability the employee
would receive payments which, when combined with standard workers' compensation
benefits, would equal the employee's regular salary. In 1991, the commissioners court
adopted an order that limited the amount of such supplemental payments to ten monthly
installments.

You state that two county employees were injured in 1988 and 1990, respectively,
and were granted supplemental benefits pursuant to the 1986 order. You ask whether the
commissioners court may, on the basis of the 1991 order, limit the number of
supplemental payments to these employees.! We conclude that the commissioners court
was not authorized to limit the number of supplemental payments made to these

employees.

The injuries to the employees in question occurred prior to the effective date of the
Texas Workers' Compensation Act of 1989. Acts 1989, 71st Leg., 2d C.S., ch. 1. That
act states that, with the exception of a few provisions not relevant here, the act takes
effect on January 1, 1991, and that the change in the law made by the act applies only to
injuries which occur on or after this date. Id. § 17.18(a), (c), at 122. The Texas Workers'
Compensation Commission is directed to process claims for injuries occurring before the

1You do not ask and therefore we do not consider whether such payments are subject to or must
be offsct against other benefits.
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effective date in accordance with the law in effect on the date the injury occurred.2 /d.
§ 17.18(d), at 122. We therefore limit this opinion to situations involving the payment of
supplemental compensation in conjunction with the payment of workers' compensation
benefits under the former workers' compensation laws.

Counties are authorized to provide workers' compensation insurance for county
employees under article III, section 60 of the Texas Constitution. This office has
previously determined that political subdivisions were not required to carry workers'
compensation coverage under the laws in effect prior to the effective date of the Texas
Workers' Compensation Act of 1989. Attorney General Opinion H-338 (1974).3 Also,
while the workers' compensation laws in effect prior to 1991 did not specifically require or
authorize counties to pay injured employees supplemental workers' compensation
benefits,* Attorney General Opinion JM-447 (1986) concluded that a county could
provide such benefits on a prospective basis as an element of county employees'
compensation.

Accordingly, with respect to employees injured prior to 1991, the commissioners
court was authorized to provide supplemental compensation on a prospective basis
pursuant to its authority to set the compensation of county employees. Local Gov't Code
§ 152.011; see Attorney General Opinion JM-447 at 3-4. So long as no vested right is
impaired, and in the absence of a constitutional or statutory prohibition, the power to set
salary and compensation obviously includes the authority to increase or reduce
compensation. See City of Dallas v. Trammell, 101 S.W.2d 1009 (Tex. 1937); Attorney
General Opinion JM-910 (1988).

This does not, however, mean the Lavaca County Commissioners Court
necessarily was free to limit the amount of supplemental compensation payable to
employees injured prior to the adoption of the second order reducing these benefits. The
case of DeHoyos v. City of Beeville, 742 S.W.2d 735 (Tex. App.—Corpus Christi 1987,
writ denied), illustrates this point. The case concerned a city's attempt to terminate
supplemental benefits paid by the city to an injured employee who concurrently was
receiving workers' compensation benefits for the injury. The supplemental benefits were

2Consequently, the claims of the two employees you refer to in your letter would have been
processed in accordance with the provisions of the workers' compensation laws in effect in 1988 and 1990.

JAnticle 8309h, V.T.C.S., currently requires political subdivisions of the state (including
counties) to provide such coverage either by self-insuring, purchasing insurance, or contracting with other
self-insurers. See V.T.C.S. art. 8309h, §§ 1(1), 2(a); Attomney General Opinion DM-180 (1992).

4In contrast, the 1989 workers' compensation legislation specifically authorizes political

subdivisions to provide two kinds of supplemental benefits to injured employees receiving workers'
compensation benefits. See V.T.C.S. arts. 8308-4.06; 8309h, §§ 3(a)(4), 5(c).
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paid pursuant to a provision in the city personnel manual that stated that an injured
employee would receive, during the period of time provided for under workers'
. compensation insurance, compensation in an amount reflecting the difference between the
employee's regular rate of pay and the amount of workers' compensation benefits. The
court concluded that this provision not only created & duty to pay workers' compensation
benefits, but also obligated the city to pay the difference between salary and benefits for
the period the employee was legally entitled to workers' compensation benefits.

Although the court in DeHoyos did not explicitly couch its holding in these terms,
it appears to have determined that the personnel manual constituted a part of the contract
of employment which could not unilaterally be changed by the employer subsequent to a
compensable injury. An employee injured during the effective period of the policy,
therefore, could claim a vested right to the benefits promised by policy. The city would be
prohibited from impairing this right by unilaterally limiting or eliminating these benefits.

The terms of the 1986 order granting supplemental benefits to employees of
Lavaca County authorized supplemental payments "during the period of total disability.*
Because the payment of supplemental benefits pursuant to the order is conditioned on the
receipt of workers' compensation benefits by an injured employee, we assume that “period
of total disability" corresponds to the period during which an injured employee receives
workers' compensation benefits. Accordingly, we believe, on the strength of the DeHoyos
case and the terms of the commissioners court's order, that the Lavaca County
Commissioners Court was prohibited from limiting or reducing the amount of
supplemental benefits paid to the two individuals described in your request letter.

SUMMARY

The Commissioners Court of Lavaca County may not reduce the
number or amount of supplemental compensation payments made to
a county employee injured prior to January 1, 1991, pursuant to a
pohcy that obligates the county to pay, for the penod the employee
receives workers' compensation benefits, the difference between
workers' compensation benefits and the employee's regular wages or

salary.

Very truly yours

Do, Mowbs

DAN MORALES
Attorney General of Texas
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WILL PRYOR
First Assistant Attorney General

MARY KELLER
Deputy Attorney General for Litigation

RENEA HICKS
State Solicitor
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MADELEINE B. JOHNSON
Chair, Opinion Committee

Prepared by Steve Aragdn
Assistant Attorney General
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