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Dear Mr. Wenk: 

You ask whether the “resign-to-run” provision of article XI, section 11 of the Texas 
Constitution is triggered when an elected city official with more than one year remaining in his or 
her term becomes a candidate for the office of precinct chair of a political party. Because the 
precinct chair of a political party is not a public office, article XI, section 11 does not apply in such 
a situation. 

As we understand the facts which lead to your request, two members of the City Council of 
San Marcos, Texas, each of whom had more than a year left in office, filed as candidates for election 
to separate party precinct chair positions in Hays County.’ It has apparently been suggested that in 
so doing, they forfeited their council positions pursuant to article XI, section 11 of the Texas 
Constitution. This is not the case. 

As a preliminary matter, we note that Texas Attorney General Opinions H-698 (1975) and 
H-876 (1976), which hold that municipal public officials such as these council members may not 
serve on the executive committees ofpolitical parties have, as you suggest, been implicitly overruled 
by a change in the law. See Tex. Att’y Gen. Op. Nos. H-698 (1975), H-876 (1976). Those opinions 
interpreted a predecessor statute to what is now section 16 1.005 of the Election Code, former article 
3.04 of the Code, which read in relevant part: 

No one shall act as chairman or as member of any district, county, or 
city executive committee of a political party who . . . is a candidate 
for public office, or who holds any office of profit or trust, either 
under the United States or this state, or any city or town in this state. 

‘See Letter from Honorable Michael S. Wenk, Hays County Criminal District Attorney, to Honorable John 
Cornyn, Texas Attorney General (Apr. 17,2002) (on file with Opinion Committee). 
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Act of May 24,1963,58th Leg., R.S., ch. 424, Q 9,1963 Tex. Gen. Laws 1017,1027 (former article 
3.04, section 3 of the Texas Election Code ) (emphasis added). The prohibition on municipal 
officers acting as party officials, however, does not appear in the current version of the statute, 
section 161.005 of the Election Code, which reads in relevant part: 

(a) To be eligible to be a candidate for or to serve as a county or 
precinct chair of a political party, a person must: 

(2) not be a candidate for nomination or election to, 
or be the holder of, an elective office of the federal, 
state, or county government. 

TEX. ELEC. CODE ANN. $ 161.005(a)(2) (Vernon Supp. 2002) (emphasis added). To the extent, 
therefore, that Attorney General Opinions H-698 and H-876 assert that municipal officers may not 
be local officers of political parties, those opinions have been superceded by statute. See Act of May 
23, 1977,65th Leg., R.S., ch. 363, 0 2, 1977 Tex. Gen. Laws 966. 

Article XI, section 11 of the Texas Constitution, with which you are principally concerned, 
requires that, should a home-rule city provide by charter or charter amendment that its officers serve 
for longer than two years, “such officers, elective or appointive, are subject to Section 65(b), Article 
XVI, of this constitution, providing for automatic resignation in certain circumstances.” TEX. 
CONST. art. XI, 8 1 l(a). Article XVI, section 65(b), to which article XI, section 11 makes reference, 
provides for the automatic resignation of certain officers who “announce their candidacy, or in fact 
become a candidate, in any General, Special, or Primary election for any office of profit or trust 
under the laws of this State or the United States other than the office then held” if more than one year 
remains in their term of office. TEX. CONST. art. XVI, 5 65(b). “As a general matter, for purposes 
of the automatic resignation provisions of article XI, section 11 and article XVI, section 65, the term 
‘office of trust’ is interchangeable with the term ‘office.“’ Tex. Att’y Gen. Op. No. JC-0318 (2000) 
at 3 (citation omitted). “Courts equate the term ‘office of profit’ with the term ‘lucrative office,’ and 
have concluded that an office is lucrative if the officeholder receives any compensation, no matter 
how small.” Id. (citing Dawkins v. Meyer, 825 S.W.2d 444,446-47 (Tex. 1992) and Willis v. Potts, 
377 S.W.2d 622,626-27 (Tex. 1964)). “ In other words, a person who holds an office of profit holds 
an office and receives some compensation for doing so.” Id. Accordingly, the answer to the 
question of whether the strictures of article XI, section 11 apply in the situation about which you ask 
depends upon whether or not the chair of the precinct committee of a political party is a public 
office. 

The test in Texas law for whether one is an officer is whether one exercises “any sovereign 
function of the government . . . for the benefit of the public largely independent of the control of 
others.” Aldine Indep. Sch. Dist. v. Standley, 280 S.W.2d 578,583 (Tex. 1955). But under Texas 
law a political party is not a state or governmental agency. See Carter v. Tomlinson, 227 S.W.dd 
795,799 (Tex. 1950). Accordingly, it is well-settled in Texas that “officers of a political party, such 



The Honorable Michael S. Wenk - Page 3 (JC-0562) 

as members of a party executive committee, are not public or governmental oficers, even when 
provided for by statutory law.” Wall v. Currie, 213 S.W.2d 816,819 (Tex. 1948) (emphasis added); 
see also Carter, 227 S.W.2d at 799; Martinez v. Democratic Comm. for Responsible God, 521 
S.W.2d 284, 285 (Tex. Civ. App.-Eastland 1975, writ ref’d n.r.e.). This rule is the majority view 
among American jurisdictions. See, e.g., Moore v. Panish, 652 P.2d 32 (Cal. 1982); State v. 
Hoskins, 978 S.W.2d 779 (MO. Ct. App. 1998); Opinion of the Justices, 197 N.E.2d 691 (Mass. 
1964); Lanza v. DeMarino, 388 A.2d 1294 (N.J. Super. Ct. App. Div. 1978); State v. Bivens, 149 
S.E.2d 284 (W. Va. 1966); Ariz. Att’y Gen. Op. No. 49 (1989). 

Given then that a position within a political party is not a public office, announcing one’s 
candidacy for or actually becoming a candidate for such a position does not trigger the “resign-to- 
run” provisions of article XI, section 11 or article XVI, section 65 of the Texas Constitution. 



The Honorable Michael S. Wenk - Page 4 (JC-0562) 

SUMMARY 

The precinct chair of a political party is not a public office, 
and accordingly a municipal officer who has more than one year left 
in office and becomes a candidate for the precinct chair position has 
not triggered the automatic resignation provision of article XI, section 
11 of the Texas Constitution. Attorney General Opinions H-698 
(1975) and H-876 (1976) have been superceded by statute to the 
extent that they held that municipal officers could not be local 
officers of political parties. 

Attorney General of Texas 

HOWARD G. BALDWIN, JR. 
First Assistant Attorney General 

NANCY FULLER 
Deputy Attorney General - General Counsel 

SUSAN DENMON GUSKY 
Chair, Opinion Committee 

James E. Tourtelott 
Assistant Attorney General, Opinion Committee 


