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Dear Mr. Maness: 

Gn behalf of the Jefferson County Judge, you ask whether a county may pay a justice of the 
peace amounts over and above the justice’s salary for conducting inquests and performing 
magisterial work.’ 

‘Letter from Tom Rugg, First Assistant, Civil Division, Jefferson County Criminal District Attorney’s Office, 
to Honorable Greg Abbott, Texas Attorney General (Dec. 4,2003) (on tile with Opinion Committee, also available at 
http://www.oag.state.tx.us); Letter from John Johnson, Assistant to Jefferson County Judge, to Tom Rugg, First Assistant, 
Civil Division, Jefferson County Criminal District Attorney’s Office (Aug. 28,2003) (on file with Opinion Committee, 
also available af http://www.oag.state.fx.us) [hereinafter Request Letter]. 

Although the request letter specifically asks whether a county may pay a justice of the peace an hourly wage, 
over and above the justice’s salary, for time spent conducting “arraigmnents,“see id. at I, a justice of the peace may not 
conduct an arraignment. See TEX. CODE GRIM. PROC. ANN. art. 26.04(a), (c) (Vernon Supp. 2004) (omitting justices of 
the peace from the list ofjudges who may appoint counsel at an arraignment); see Tex. Att’y Gen. Op. No. JM-739 
(1987) at 3 (noting that justices of the peace do not conduct arraignments). The term “arraigned” is sometimes used 
colloquially to indicate that an individual has been taken before a magistrate, but this usage is inconsistent with statutory 
language. See Watson v. State, 762 S.W.Zd 591,594 a4 (Tex. Grim App. 1988) (en bane) (stating that an appearance 
before a magistrate under article 15.17 of the Code of Criminal Procedure “is not arraignment in Texas”). 

You appear to ask instead about a justice’s service as a magi&ate under articles 14.06 and 15.17 of the Code 
of Criminal Procedure. See TEX. CODECRIM. PROC. ANN. arts. 14.06,15.17 (Vernon Supp. 2004). Article 2.09 ofthe 
Code of Criminal Procedure lists, as officers who are magistrates “within the meaning of this Code the justices of 
the peace.” Id. art.2.09. 
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We have been told that, “for a number of years,” Jefferson County has compensated its 
justices of the peace “over and above” their normal salaries for each inquest they conduct. Request 
Letter, supra note 1, at 2. 

As early as 1971 (the first year for which the county’s budget 
document was readily available in the Auditor’s Office), justice ofthe 
peace budgets included a line item for “mileage (inquests).” From the 
1980s to the present, the justice of the peace budgets included a line 
item for either “inquests” or “auto mileage (allowance)” and, since 
1999-2000, both. 

Id. For the last several years, we understand, the amount paid a justice of the peace per inquest has 
been $25. See id. It appears from your description that the Jefferson County justices of the peace 
have been receiving a payment for conducting an inquest as well as a transportation allowance for 
inquest-related travel expenses. See id. at 2-3. A commissioners court has specific authority to 
set an annual travel allowance for elected precinct officers. See TEX. Lot. GOV’T CODE ANN. 
§§ 152.011, .013(a) (Vernon 1999). Forpurposes ofthis opinion, andconsistentlywith your express 
question, we consider only the supplement paid for conducting the inquest. See Request Letter, 
supra note 1, at 1. 

We have also been told that, “[slince about 1990,” Jefferson County has compensatedjustices 
of the peace for acting as weekend magistrates in accordance with articles 14.06 and 15.17 of the 
Code of Criminal Procedure. Id. at 3; see TEX. CODE GRIM. PROC. ANN. arts. 14.06,15.17 (Vernon 
Supp. 2004). Article 14.06 requires that an arrested person be timely brought before a magistrate, 
who must, consistently with article 15.17, inform the person of the charges and ofthe person’s rights. 
TEX. CODE GRIM. PROC. ANN. arts. 14.06,15.17 (Vernon Supp. 2004). You indicate that the county 
pays the justices on a daily basisi 

This additional compensation is reflected as “overtime” in payroll 
records and is budgeted not in the budgets of the individual justices 
. . . but in the county’s “general services” account. The current rate 
is approximately $240 per day (their regular hourly rate of $29.85 for 
a minimum of eight hours, regardless of how long they actually 
work). The amount paid varies from individual to individual, from 
pay period to pay period and from year to year. 

Request Letter, supra note 1, at 3. 

The County Judge now suggests that these payments, over and above the justices’ salaries, 
are not legal and raises two issues. See id. at 1. First, he asks whether conducting inquests and 
serving as a magistrate under articles 14.06 and 15.17 of the Code of Criminal Procedure are 
“statutoryduties ofjustices oftbe peace.” Id. Second, ifinquests and magisterial duties are statutory 
duties of justices of the peace, he asks “‘what authority exists, if any, to compensate justices . in 
an amount over and above their salary for performing those duties.” Id. The County Judge does not 
ask whether a county may pay different salaries to the different justices, based upon the estimated 
number of hours to be spent conducting inquests or serving as a magistrate, and we therefore do not 
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address the issue. See Tex. Att’y Gen. Gp. No. DM-5 l(l991) at 4 (concluding that a commissioners 
court constitutionally could establish a pay scale differential for justices of the peace within the 
county, based on the number of cases filed in each court). 

A justice of the peace is a salaried officer. Article XVI, section 61 requires commissioners 
courts “to compensate all justices of the peace on a salary basis.” TEX. CONST. art. XVI, 5 61(b). 
Under section 154.002 of the Local Government Code, a salaried precinct officer, such as a justice 
of the peace, see TEX. CONST. art. XVI, 9 61(b), “receives the salary instead of all fees, commissions, 
and other compensation the officer would otherwise be authorized to keep, except as otherwise 
provided by” chapter 154, subchapter A. TEX. Lot. GOV’T CODE ANN. 5 154.002 (Vernon 1999). 
Salaried officers generally must deposit any fees received for performing required duties in the 
county treasury. See TEX. CONST. art. XVI, 5 61(d). 

A county commissioners court annually must set elected county offtcers’ “salar[ies], 
expenses, and other allowances” during the commissioners’ “regular budget hearing and adoption 
proceedings.” TEX. tic. GOV’T CODE ANN. $152.013(a) (Vernon 1999). At least ten days before 
the commissioners’ regular meeting considering the proposed budget, the commissioners must 
publish notice apprising the public of increases in salaries, expenses, or allowances, see id. 
5 152.013(b), and must specifically notify each elected officer “of the officer’s salary and personal 
expenses to be included in the budget,” id. 5 152.013(c). Once the commissioners court has adopted 
a budget, section 152.013 of the Local Government Code does not permit it to change an officer’s 
salary until it adopts the subsequent annual budget. See Tex. Att’y Gen. Op. No. GA-01 62 (2004) 
at 2; Tex. Att’y Gen. LO-95-018, at 2. A salary increase that was not set in accordance with the 
statutory notice requirements is invalid. See Tex. Att’y Gen. Op. No. GA-0162 (2004) at 2. 

No statute authorizes a county commissioners court to pay a justice an amount, over and 
above the justice’s budgeted salary, expenses, and allowances, for inquests or magisterial work. A 
county commissioners court may exercise only those powers that the state constitution and statutes 
confer upon it, either explicitly or implicitly. See TEX. CONST. art. V, § 18 (providing that a county 
commissioners court “shall exercise such powers and jurisdiction over all county business, as is 
conferred by this Constitution and the laws of the State”); G@nes v. Galveston County, 861 S.W.2d 
861, 863 (Tex. 1993) (stating that “the legal basis for any action taken [by a commissioners court] 
must be grounded ultimately in the constitution or statutes”) (and cases cited therein). Indeed, 
section 154.004 of the Local Government Code prohibits a county from paying “a fee or 
commission” to a precinct officer, such as a justice of the peace, for performing a service.* TEX. 
LOC. GOV’T CODE ANN. $154.004(c) (Vernon 1999); see id. 5 154.001 (defining the term “precinct 
officer” to include a justice of the peace). 

‘As you suggest, prior to 1985, article 1053 ofthe Code of Criminal Procedure expressly authorized a county 
topayajwticeS10 forperfotminganinquest. SeeRequestLener,supranote 1, at2;seealsoActofMay 17,1985,69th 
Leg., R.S., ch. 269, $5(2), 1985 Tex. Gen. Laws 1300,1307 (repealing article 1053 ofthe Code ofCriminal Procedure). 
The 1985 legislation codified titles 1 and 2 of the Code of Crimina 1 Procedure. See Act of May 17, 1985,69th Leg., 
R.S., ch. 269, 5 1, 1985 Tex. Gen. Laws 1300, 1300. Noting article 1053’s proposed repeal, the Texas Legislative 
Council stated that the statutory predecessor of section 154.004 ofthe Local Government Code prohibited a county from 
paying a fee or commission to a justice paid an annual salary; article 1053 was, accordingly, “meaningless.” TEX. LEG. 
COUNCIL, REWSOR’SREPORT: Trm2, CODEOFCRJMINALPROCEDUXE, at 41,62-63 (1985). 
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Consequently, the salary the commissioners court establishes for a justice of the peace in the 
annual budget process compensates the justice for all “constitutional and statutory duties.” Tex. 
Att’y Gen. Gp. No. GA-0145 (2004) at 5. While a justice has express statutory authority to retain 
a fee from third parties for performing nonrequired services, such as marriage ceremonies, see TEX. 
Lot. GOV’T CODE ANN. 3 154.005(a) (Vernon 1999); Tex. Att’y Gen. Op. No. GA-0145 (2004) at 
5, a justice may not “receive extra compensation for performing . . . official duties prescribed by 
law,” Tex. Att’y Gen. Gp. No. DM-397 (1996) at 1. Thus, a commissioners court may not pay a 
justice of the peace additional compensation for conducting inquests or serving as a magistrate if 
either function is among a justice’s mandatory duties. 

We conclude that a justice of the peace has a mandatory duty to perform inquests. Article 
49.04 of the Code of Criminal Procedure requires a justice of the peace to “conduct an inquest into 
the death of a person who dies in the cotmy in certain circumstances. TEX. CODE CRIM. PROC. 
ANN. art. 49.04(a) (Vernon Supp. 2004). The justice must conduct the inquest “immediately or as 
soon as practicable after the justice receives notification of the death.” Id. art. 49.05(a). But see id. 
art. 49.25, 5 12 (transferring all inquest-related powers and duties from a justice of the peace to a 
medical examiner in a county with a medical examiner). As a justice must conduct an inquest when 
the statute requires it, a commissioners court may not pay the justice additional compensation for 
doing so. 

We similarly conclude that a justice of the peace has a mandatory duty to serve as a 
magistrate. When an arrested person is taken before a magistrate, “[tlhe magistrate shaN inform the 
person arrested” of the charge brought against the person and of the person’s rights. TEX. CODE 
CIUM. PROC. ANN. art. 15.17(a) (Vernon Supp. 2004) (emphasis added); see also Exparte Knight, 
904 S.W.2d 722,726 (Tex. App.-Houston [lst Dist.] 1995, pet. ref d) (explaining that a justice of 
the peace has “two roles”: (1) a justice’s “general criminal jurisdiction, and (2) jurisdiction as a 
magistrate”). Consequently, a commissioners court may not pay a justice additional compensation 
for serving as a magistrate. 

If a county wishes a justice’s salary to reflect time spent conducting inquests or serving as 
a magistrate, the commissioners court must address these matters during the normal budget process. 
See Tex. Att’y Gen. Gp. No. DM-51 (1991) at 4; see also Tex. Att’y Gen. Gp. No. JC-0389 (2001) 
at 5 (stating that a county may pay different salaries to constables in different precincts if each 
precinct’s circumstances reasonably require different salaries and if each salary is in itself 
reasonable). 
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SUMMARY 

A county may not pay a justice ofthe peace amounts over and 
above the justice’s salary for conducting inquests and serving as a 
magistrate. 

BARRY R. MCBEE 
First Assistant Attorney General 
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Deputy Attorney General for Legal Counsel 
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Chair, Opinion Committee 
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