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Dear Senator Madla: 

You ask whether, consistently with section 573.041 of the Government Code, a home-rule 
municipality may appoint a department head who is related to the mayor within the third degree by 
consanguinity or the second degree by affinity if the city charter authorizes the city manager to 
“appoint, subject to consultation with the Board of Commissioners, all department heads.“’ See TEX. 

GOV’T CODE ANN. $573.041 (Vernon 1994). 

You state that a home-rule municipality’s board of commissioners (the “Board”) met in a 
regular meeting to consider several items of business, including the appointment of a department 
head. See Request Letter, supra note 1, at 1. The appointment was discussed in a closed meeting, 
but the Board took “‘no action”’ on the appointment in the subsequent open meeting. Id. Under the 
municipality’s charter, the city manager may appoint a department head “subject to consultation with 
the Board of Commissioners.” Id. Because the Board took “no formal action” on the city manager’s 
recommendation, discussed in the closed meeting, you inform us that the city manager’s 
recommendation “was in effect accepted, and the position was filled.” Id. Nevertheless, when it was 
determined that the appointment violated the anti-nepotism statutes due to the newly appointed 
department head’s relationship with the city mayor, the department head resigned “involuntarily.” 
Id. 

‘See Letter from Honorable Frank Madla, Chair, Intergovernmental Relations Committee, Texas State Senate, 
to Honorable Greg Abbott, Texas Attorney General (Feb. 4,2004) (on file with the Opinion Committee, also available 
at http://www.oag.state.tx.us) [hereinafter Request Letter]. 
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You inform us that the former department head is related to the mayor “within a degree that 
would allow section 573.041 of the Government Code to apply. ” Id. at 2. You further indicate that, 
under the city charter, “the mayor . . . has the right to vote. ” Id. Given that the Board did not vote 
on the city manager’s recommendation in this situation (and, we presume, the former department 
head is not related to the city manager), you wish to know whether the department head’s 
appointment violated section 573.041 of the Government Code. See id. 

Section 573.041 prohibits a public official from appointing, confirming the appointment of, 
or voting to appoint or confirm 

an individual to a position that is to be directly or indirectly 
compensated from public funds . . . if 

(1) the individual is related to the public official within [the 
third degree by consanguinity or the second degree by affinity]; or 

(2) the public official holds the appointment or confirmation 
authority as a member of a . . . local board . . . and the individual is 
related to another member of that board . . . within [the third degree 
by consanguinity or the second degree by affinity]. 

TEX. GOV’T CODE ANN. 3 573.041 (Vernon 1994); see also id. 0 573.002 (describing the degrees 
ofrelationship to which chapter 573 applies). A “public official” subject to section 573.041 includes 
“an officer . . . of a . . . municipality” and “an officer or member of a board . . . of a 
. . . municipality.” Id. 5 573.001(3). A public official who violates section 573.041 “shall be 
removed” from the official’s position and “commits an offense involving official misconduct.” Id. 
$0 573.081(a), .084(a). An appointment that violates section 573.041 is void. See Tex. Att’y Gen. 
Op. No. GA-0177 (2004) at 2. 

Typically, public officials with statutory authority to make appointments may not abdicate 
that authority by delegating it to an employee. See Tex. Att’y Gen. Op. No. GA-0073 (2003) at 2. 
Delegating “hiring decisions does not relieve the members of [a] governing body of’ the nepotism 
law’s requirements, even though, by delegating, the governing body does not appoint, confirm, or 
vote to appoint or confirm an individual-the actions to which the text of section 573.041 appears 
to be limited. Tex. Att’y Gen. Op. No. DM-2 (1991) at 1; see TEX. GOV’T CODE ANN. 5 573.041 
(Vernon 1994). But as the Eastland court of appeals made clear in 1981, and as this office 
consistently has concluded, section 573.041 applies to an officer who may exercise control over 
hiring decisions, even if the officer refrains from confirming, appointing, or voting in a particular 
case. See Pena v. Rio Grande City Consol. Indep. Sch. Disk, 616 S.W.2d 658, 659 (Tex. Civ. 
App.-Eastland 198 1, no writ) (stating that “[a] superintendent’s recommendation to the school board 
concerning the appointment of teachers, even when consistently followed, cannot abrogate or limit” 
the board of trustees’ exclusive statutory authority); Tex. Att’y Gen. Op. Nos. GA-0073 (2003) 
at 3; JC-0336 (2001) at 4; DM-2 (1991) at 1; cJ: Tex. Att’y Gen. Op. No. GA-0123 (2003) at 2-4 
(determining that a school board may, under an express Education Code provision, delegate to the 
superintendent final authority to select personnel). 
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A home-rule municipality may delegate appointing authority, and avoid the application of 
section 573.041 to the governing board, if it does so by charter. Compare Tex. Att’y Gen. Op. No. 
DM-2 (1991) at 2 (determining that a delegation made by ordinance could be repealed and, therefore,’ 
did not avoid the application of the anti-nepotism law to the appointment of a city council member’s 
brother) with Tex. Att’y Gen. Op. No. O-5274 (1943) at 10 (determining that a municipality whose 
charter prohibited city council members from participating in hiring decisions avoided the 
application of the anti-nepotism laws to city council members). But the delegation must provide the 
delegatee full and final appointing authority and may not reserve any authority to the governing 
body. For example, in Attorney General Opinion O-5274, this office determined that, because the 
City of Brownsville’s city charter delegated full hiring authority to the city manager, the city’s 
governing body played no role in appointing city employees. Tex. Att’y Gen. Op. No. O-5274 
(1943) at 10. The City of Brownsville’s charter endowed the city manager with appointment 
authority and withheld all appointment authority from the members of the governing board: 

The City Manager. . . shall have the power to appoint and remove all officers 
and employees in the administrative service of the city. . . . 

Neither the City Commission, nor any of its committees or members, shall 
direct or request the appointment of any person to or his removal from office by the 
City Manager or any of his subordinates, or in any manner take part in the 
appointment or removal of officers and employees in the administrative service of 
the city. 

Id. at 2-3 (quoting BROWNSVILLE CHARTER $3 20,21). Given the complete delegation of appointing 
authority, this office concluded that the anti-nepotism statute did not prohibit the city manager from 
hiring relatives of the city governing board members. See id. at 10. 

Here, by contrast, while the charter delegates to the city manager some authority to appoint 
department heads, the charter plainly precludes the appointments from occurring until the city 
manager has consulted with the Board. This office ordinarily does not construe city charters, in 
deference to municipal officers’ authority to construe their cities’ charters. See Tex. Att’y Gen. Op. 
No. GA-0130 (2003) at 3; GA-0068 (2003) at 2 n.2; JC-0143 (1999) at 3. Nonetheless, the city 
charter at issue here expressly reserves to the board of commissioners some authority in the 
appointment of department heads: the city manager’s appointment authority is “subject to 
consultation with the Board of Commissioners.” Request Letter, supra note 1, at 1. While we 
cannot determine the extent of the Board’s consultation authority, your letter indicates that the board 
may use its authority to accept or reject a particular appointment: since the Commission took no 
formal action, you aver, “the city manager’s recommendation for the department head position was 
in effect accepted. . . .” Request Letter, supra note 1, at 1. Because the Board has retained authority 
to effectively accept or reject the city manager’s recommendations, the Board members are public 
officials subject to section 573.041. See Pena, 616 S.W.2d at 659; Tex. Att’y Gen. CIp. No. DM-2 
(1991) at 1. We accordingly conclude that the municipality could not appoint the mayor’s relative 
to a department head position. 
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You ask specifically whether the fact that the Board did not vote on the city manager’s 
recommendation prevented a violation of section 573.041. See Request Letter, supra note 1, at 2. 
It is not the Board’s lack of formal action in a particular case that takes Board members out of the 
category of public officials subject to section 573.041. Rather, it is their existing authority under the 
city charter to exercise their discretion to control hiring decisions that places them within section 
573.041. See Pena, 616 S.W.2d at 659; Tex. Att’y Gen. Op. No. DM-2 (1991) at 1. Additionally, 
given the Board’s authority to accept or reject an appointment, the Board’s lack of action in any case 
is tantamount to a vote to accept the appointment. Thus, the Board did not prevent a violation of 
section 573.041 by its lack of formal action. 

You also ask whether the mayor’s participation in the closed-meeting deliberation among the 
Board members and the city manager regarding the mayor’s relative’s appointment “constitute[s] 
an action that” section 573.041 prohibits. Request Letter, supra note 1, at 2. It does. See TEX. 
GOV’T CODE ANN. 5 573.041(l) (V emon 1994). The mayor has, you aver, the right to vote and is 
therefore a public official with hiring authority subject to section 573.041. Cf: City of Centerville 
v. Adkisson, 291 S.W.2d 798,800 (Tex. Civ. App.-Waco 1956, no writ) (concluding that a mayor 
who had no right .to vote was not a city alderman). In addition, section 573.041 prohibits the 
Board itself from appointing the mayor’s relative, regardless of the mayor’s abstention. See id. 
9 573.041(2). Moreover, the appointment was void. See Tex. Att’y Gen. Op. No. GA-0177 (2004) 
at 2. 

Your remaining question is premised upon a conclusion that the Board members did not 
violate section 573.041. Given our conclusion to the contrary, we need not answer it. 
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SUMMARY 

A home-rule municipality may delegate appointing authority 
to avoid the application of section 573.041 to the governing board, if 
it delegates full and final authority by charter, reserving no authority 
in the municipal governing body. Thus, a home-rule municipality 
charter that grants the city manager the power to “appoint, subject to 
consultation with the [city’s governing board], all department heads,” 
does not take board members out of the category of public officials 
who are subject to section 573.041 of the Government Code, which 
prohibits a public official from appointing a relative. In a city with 
such a city charter provision, a mayor with the right to vote on 
matters before the board may not participate in a consultation 
regarding the possible appointment of a person related to him or her 
within the third degree by consanguinity or the second degree by 
affinity. Section 573.041 additionally prohibits any other board 
member from participating in the consultation. In such a case, the 
appointment of the mayor’s relative is void. 
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