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Dear Mr. Heard: 

You ask whether a substitute teacher may receive compensation for serving as a member of 
a city council. ’ 

Article XVI, section 40(a) of the Texas Constitution provides that “[n]o person shall hold or 
exercise at the same time, more than one civil office of emolument.” Subsection(b) thereofdeclares, 
in relevant part: 

(b) State employees or other individuals who receive all or part of 
their compensation either directly or indirectly from funds ofthe State 
of Texas and who are not State officers, shall not be barred from 
serving as members of the governing bodies of school districts, cities, 
towns, or other local governmental districts. Such State employees 
or other individuals may not receive a salary for serving as members 
of such governing bodies, except that: 

(1) a schoolteacher, retired schoolteacher, or retired school 
administrator may receive compensation for serving as a member of 
a governing body of a school district, city, town, or local 
governmental district, including a water district created under Section 
59, Article XVI, or Section 52, Article III . . . . 

TEX. CONST. art. XVI, 5 40(b) (emphasis added). Clearly, a member of a city council is a member 
of the governing body of a city. Under the exception of subsection (b)(l), a “schoolteacher” may 
serve as a member of a city council and receive a salary for doing so. Your question focuses on 
whether the term “schoolteacher” includes a substitute teacher. 

‘Letter from Honorable Dan W. Heard, Calhoun County Criminal District Attorney, to Honorable Greg Abbott, 
Attorney General of Texas (Aug. 5, 2005) (on file with the Opinion Committee, also available at 
http:llwww.oag.state.tx.us). 
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The term “substitute teacher” is not defined in any Texas statute or regulation. It is 
referenced only once: For purposes of subchapter B of chapter 22 of the Education Code, 
“professional employee of a school district” includes, inter alia, a “teacher, including a substitute 
teacher.” See TEX. EDUC. CODE ANN. 5 22.051(a)(l) (V ernon Supp. 2005). Likewise, we have 
found no Texas case that construes the scope of the term “substitute teacher.“2 

We may assume that, there being no controlling legal definition of “schoolteacher,” the voters 
were at least familiar with the popular meaning of the term. One dictionary defines “schoolteacher” 
as “a person who teaches in a school.” See NEW OXFORD AMERICAN DICTIONARY 1526 (2001). 
Another defines the term as a “person who teaches in a school below the college level.” See 
AMERICAN HERITAGE DICTIONARY OF THE ENGLISH LANGUAGE 1560 (4th ed. 2000). These 
definitions are sufficient to include a substitute teacher in a public school. 

The compensation provision regarding a “schoolteacher” was added by the voters to article 
XVI, section 40 in 2001. See Tex. H.R.J. Res. 85, 77th Leg., R.S., 2001 Tex. Gen. Laws 6723, 
6723-24. The bill analysis provided by the House of Representatives states as follows: 

The Texas Constitution prohibits state employees or other individuals 
who are compensated directly or indirectly from state funds from 
receiving a salary for serving as a member of a governing body of a 
school district, city, town, or other local governmental district, 
including a water district. This may be a disincentive to some 
individuals who are quali$ed to serve as a board member. As 
proposed, House Joint Resolution 85 requires the submission to the 
voters of a constitutional amendment allowing current and retired 
school teachers and retired public school administrators to receive 
compensation for serving on the governing bodies of school districts, 
cities, towns, or other local governmental districts, including water 
districts. 

HOUSE COMM. ON PUBLIC EDUCATION, BILL ANALYSIS, Tex. H.R.J. Res. 85,77th Leg., R.S. (2001) 
(Enrolled Version) (emphasis added). We may conclude from this statement that one purpose of the 
amendment was to enlarge the group of persons available for service on local governmental bodies. 

A subsequent publication of the Texas Legislative Council, provided to the voters prior to 
the general election, describes this and other arguments in favor of the amendment: 

1. The proposed amendment would increase the pool of qualified 
candidates for local governing body positions. Active and retired 

‘The courts of a few other states have held that, for specific purposes, a substitute teacher is not a “teacher.” 
See Winkelv. Teachers Ret. Sys. of City ofNew York, 149 N.Y.S.2d 443,441 (N.Y. Sup. 1956) (substitute teacher is not 
a “teacher” within meaning of statute limiting membership in teachers’ retirement system); Gordon v. St. Bd. of Educ., 
40 A.2d 670,672 (N.J. App. 1945) (substitute teacher is not a “teacher” for purposes oftenure statute). Neither of these 
cases appear to be relevant to your inquiry. 
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teachers and retired school administrators would be more willing to 
contribute their time and talents to local governing bodies if they were 
compensated for their state and local service. An increase in the 
number of qualified candidates would improve the quality of the local 
governing bodies. 

2. Service on many governing bodies of local governmental districts 
is part-time. Active public school teachers would be as able to serve 
as would any other person who holds a full-time job. 

3. Many people who have been elected to serve on governing bodies 
of local governmental districts have been unaware of the prohibitions 
against dual officeholding and have had to repay the salary they 
received for service on the governing body. 

4. Public school teachers and administrators may already receive 
salaries for serving as members of the commissioners court of a 
county and should be permitted to receive salaries for serving on 
other local governing bodies. 

See TEXAS LEGISLATIVE COUNCIL, ANALYSES OF PROPOSED CONSTITUTIONAL AMENDMENTS, 
NOVEMBER 6,200l ELECTION, at 65 (Sept. 2001) (emphasis added). The voters who adopted the 
referenced amendment to article XVI, section 40 were presumably influenced by the above- 
referenced factors. None of the arguments advanced argue for the exclusion of substitute teachers 
from the amendment. Furthermore, the second argument referenced above, that an active teacher 
would be as able to serve as would any other person who holds a full-time job, weighs particularly 
in favor of including substitute teachers within the category of “schoolteachers.” Substitute teachers 
do not in all cases hold full-time jobs. They would be more likely than contract teachers to have the 
additional time necessary for attending to service on a local governing board. 

Both the popular definitions of the term “schoolteacher” and the information prepared by the 
Legislative Council indicate that the voters who adopted the amendment favored a broad and 
encompassing definition of the term, one that is broad enough to include a substitute teacher within 
its ambit. For these reasons, we conclude that the term “schoolteacher” as used in subsection (b)( 1) 
of article XVI, section 40 of the Texas Constitution includes a substitute teacher. As a result, a 
substitute teacher may receive compensation for serving as a member of a city council.3 

3We note that you raise, although you do not ask about, the common-law doctrine of incompatibility. That 
doctrine has three aspects: self-appointment, self-employment, and conflicting loyalties. See Tex. Att’y Gen. Op. No. 
GA-0348 (2005) at 1. The first two are not applicable because neither a substitute teacher nor a member of a city council 
appoints or employs the other. As for the third aspect-conflicting loyalties-it does not apply unless both positions 
constitute “offices.” See Thomas v. Abernathy County Line Indep. Sch. Dist., 290 S.W. 152, 153 (Tex. Comm’n App. 
1927, judgm’t adopted); Tex. Att’y Gen. Op. Nos. JC-0054 (1999) at 2, JM-1266 (1990) at 4. Although a member of 
a city council, an elected official, holds an office, a substitute teacher does not. See Ruiz v. State, 540 S.W.2d 809, 8 11 
(Tex. Civ. App.-Corpus Christi 1976, no writ) (public school teacher is an “employee” rather than an “officer”). 
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SUMMARY 

A substitute teacher may receive compensation for serving as 
a member of a city council. 
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First Assistant Attorney General 
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