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You ask several questions regarding the defense of a district attorney "in a federal civil rights 
lawsuit filed under 42 USC 1983" involving "actions she took in the course and scope of performing 
her official duties."l 

First, you ask whether a county commissioners court has a duty to pay for a district attorney's 
legal defense in a civil lawsuit. See Request Letter at 3-5. You limit your analysis to Local 
Government Code section 157.901. Id.; see also TEx. Loc. GOV'T CODE ANN. § 157.901(a)-(b) 
01 ernon 2008) (providing that a county official or employee is "entitled to be represented" in some 
circumstances). We limit our analysis accordingly. 

You point out that "[t]he attorney general has determined that a district attorney is a district 
officer and not a county officer" for purposes of section 157.901. See Request Letter at 6; Tex. Att'y 
Gen. Op. Nos. JC-0047 (1999) at 2 (explaining that section 157.901 does not apply to district 
officers like district judges), JM -127 6 (1990) at 11-12 (identifying a district attorney as an example 
of a non-county official for purposes of section 157.901), MW-252 (1980) at 2 (concluding that 
predecessor statute did not apply to district officers such as a district attorney). Finding no case law 
that construes section 157.901 differently, we agree with the conclusion of those prior opinions. 
Local Government Code section 157.901 does not require a county commissioners court to pay for 
a district attorney's legal defense. Thus, a commissioners court has no duty under section 157.901 
to pay for a district attorney's legal defense in a civil lawsuit. 

Your second question asks whether the State of Texas must indemnify a district attorney for 
court costs and attorney's fees under Texas Civil Practice and Remedies Code sections 104.001 and 
104.0035. See Request Letter at 3,6; see also TEx. Crv. PRAC. & REM. CODE ANN. §§ lO4.001 

lRequest Letter at 2-3 (available at http://www.texasattomeygeneral.gov). 
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(Vernon Supp. 2009) ("State Liability; Persons Covered"), 104.0035 (Vernon 2005) ("State Liability; 
Criminal Prosecution"). This issue was addressed in a recent attorney general opinion. See Tex. 
Att'y Gen. Op. No. GA-0523 (2007) at 1-2 (explaining that "a criminal district attorney must be 
considered to be an employee or officer of a 'state agency, institution, or department' for chapter 104 
to apply") (quoting TEx. CIV. PRAC. & REM. CODE ANN. § 104.001(1) (Vernon Supp. 2009)). That 
opinion concluded that a criminal district attorney was not a covered person under section 104.001. 
See id As the court in Hill County v. Sheppard, 178 S.W.2d 261 (Tex. 1944) explains, a criminal 
district attorney is simply a "class or kind" of district attorney. 178 S.W.2d at 263; see also Tex. 
Att'y Gen. Op. No. GA-0523 (2007) at 2 (citing to Hill County v. Sheppard). Finding no case law 
that construes section 104.001 differently, we reaffirm Attorney General Opinion GA-0523's 
conclusion that a district attorney is not a covered person under section 104.001. The State has no 
duty to indemnify a district attorney under Texas Civil Practice and Remedies Code sections 104.001 
and 104.0035. 

Your third question asks whether Code of Criminal Procedure article 59. 06( c)( 1 ) authorizes 
the use of asset forfeiture funds to pay for a district attorney's civil legal defense. Request Letter 
at 3, 7. Article 59.06(c)(1) provides that when an attorney representing the state executes a local 
agreement with a law enforcement agency, the attorney may deposit forfeiture funds into "a special 
fund in the county treasury for the benefit of the office of the attorney representing the state, to be 
used by the attorney solely for the official purposes of his office." TEx. CODE CRIM. PROC. ANN. art. 
59.06(c)(1) (Vernon Supp. 2009) (emphasis added). You conclude that "[w]hen the elected 
prosecutor has been sued civilly for acts done while in the performance of her official duties ... that 
the defense expenditure is" an "official purpose" of the office. Request Letter at 7. 

In a recent opinion, this office examined the kind of expenditures that are "solely for the 
official purposes" ofthe district attorney's office. See Tex. Att'y Gen. Op. No. GA-0613 (2008) at 
6-8. We concluded in that opinion that only those expenditures related to the district attorney's 
duties and functions as delineated by statute or the constitution constitute permissible expenditures 
under article 59.06(c)(1). See id In that way, the opinion adopted a narrow construction of the 
phrase "official purpose." See id at 5-6 (rejecting a broad construction of the statute that would 
include any expenditure that fell short of an expenditure for a private purpose). 

We find no provision of state law that addresses a district attorney's duty or function to pay 
for her own legal defense in a civil suit, and thus, it follows that the payment of such costs is not an 
official purpose of that office within the meaning of article 59.06(c)(1). Accordingly, we conclude 
that forfeiture funds may not be used under Code of Criminal Procedure article 59.06(c)(1) to pay 
for a district attorney's own civil legal defense.2 

2Finally, you ask about the indemnification protection, if any, available to a district attorney's support staff in 
. a civil suit. See Request Letter at 3. Because the issue raised in your fourth question is not briefed and because this issue 

is characterized by you as being "subsumed" in your fIrst three questions, we do not separately address your fourth 
question. Id at 3, n.1. 
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SUMMARY 

A county commissioners court has no duty to provide for the 
defense of a district attorney pursuant to Local Government Code 
section 157.901. The state is not obligated to indemnify a district 
attorney under Texas Civil Practice and Remedies Code sections 
104.001 and 104.0035. A district attorney is not authorized to utilize 
forfeiture funds under Code of Criminal Procedure article 59 .06( c)(1) 
to pay for the district attorney's legal defense. 
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