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You ask whether a member of the board of trustees of an independent school district may 
simultaneously serve as mayor of a type A general-law municipality that is located wholly within the 
geographical boundaries of the school district. 1 

A type A general-law municipality is governed by the provisions of chapter 22 of the Local 
Governrnent Code. See TEX. Loc. GOV'T CODE ANN. § 22.001 (West 2008) ("This chapter applies 
only to a Type A general-law municipality."). As a consequence, such a city's "governing body 
consists of a mayor and five aldermen who are elected by the qualified voters of the rnunicipality." 
Id. § 22.031 (b). "The mayor shall preside at all meetings of the governing body of the rnunicipality 
and, except in elections, may vote only ifthere is a tie." Id. § 22.037(a). 

Moreover, the mayor, as "the chief executive officer" of the municipality, is charged with 
additional duties. Arnong those are the duty to "at all times actively ensure that the laws and 
ordinances ... are properly carried out"; to "recommend to the governing body any measure, that 
relates to irnproving the finances, police, health, security, cleanliness, comfort, ornament, or good 
government of the municipality"; and, "[i]n the event of a riot or unlawful assembly or to preserve 
the peace and good order in the municipality, ... [to] order and enforce the closing of a theater, 
ballroorn, or other place of recreation or entertainment, or a public room or building and [to] order 
the arrest of a person who violates a state law or a municipal ordinance in the presence of the 
mayor." Id. § 22.042(a), (c), (e). Finally, the mayor has a limited veto power over municipal 
ordinances and resolutions. He is required to sign all ordinances and resolutions of which he 
approves. Id. § 52.003(a). If he fails to "sign an ordinance or resolution before the fourth day after 
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the date it is placed in the secretary's office and does not return the ordinance or resolution under 
Subsection (c), the ordinance or resolution takes effect as provided by law." Id. § 52.003(b). On the 
other hand, 

[iJf the mayor returns an ordinance or resolution to the 
governing body with a statement of objections before the fourth day 
after the date the ordinance or resolution is placed in the secretary's 
office, the governing body shall, on the return, reconsider the vote by 
which the ordinance or resolution was adopted. If a majority of the 
total number of members of the governing body, excluding the mayor, 
approve the ordinance or resolution on reconsideration and enter the 
votes in the journal of the governing body's proceedings, the 
ordinance or resolution may take effect. 

Id. § 52.003(c). 

In Thomas v. Abernathy County Line Independent School District, 290 S.W. 152 (Tex. 
Comm'n App. 1927), the court considered a situation in which an incorporated town was located 
entirely within the boundaries of a school district, and two of the district's trustees were elected to 
the office of town alderman. The court, in holding that the positions of school trustee and town 
alderman were incompatible as a matter of law, declared: 

In our opinion the offices of school trustee and alderman are 
incompatible; for under our system there are in the city councilor 
board of aldermen various directory or supervisory powers exertable 
in respect to school property located within the city or town and in 
respect to the duties of school trustee performable within its 
limits-e.g., there might well arise a conflict of discretion or duty in 
respect to health, quarantine, sanitary, and fire prevention regulations 
. . .. If the same person could be a school trustee and a member of 
the city councilor board of aldermen at the same time, school 
policies, in many important respects, would be subject to direction of 
the councilor aldermen instead of to that of the trustees. 

Id. at 153 (citations omitted). This branch of the common-law doctrine of incompatibility, known 
as "conflicting loyalties," has become a well-established principle of Texas jurisprudence, and has 
been followed in numerous attorney general opinions. See, e.g., Tex. Att'y Gen. Op. Nos. GA-0015 
(2003) (office of county commissioner and council member of city located within that county are 
incompatible as a matter of law); JM-634 (1987) (office of school trustee and alderman of city 
located within school district are incompatible); Tex. Att'y Gen. LO-93-22 (offices of school trustee 
and council member of city located within school district are incompatible). 

No judicial decision or attorney general opinion of which we are aware has applied the 
Thomas principle to a scenario in which an individual is simultaneously a member of a school 
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district board of trustees and the mayor of a type A general-law city located wholly within the 
boundaries of the school district. Although the mayor, in the situation you pose, is generally 
entitled to cast a vote only in case of a tie, he is by statute a member of the municipality's governing 
body and its chief executive officer. See TEX. Loc. GOV'T CODE ANN. §§ 22.031(b), .037 (West 
2008). Furthermore, section 22.042 imposes on the mayor a number of significant responsibilities. 
Id. § 22.042. Finally, as we have noted, section 52.003 grants the mayor a limited form of veto 
power over municipal ordinances and resolutions, subject to override by a majority of aldermen. 
Id. § 52.003. As in Thomas, "[ilfthe same person could be a school trustee and a member of the city 
councilor board of aldermen at the same time, school policies, in many important respects, would 
be subject to direction of the councilor aldermen instead of to that ofthe trustees." Thomas, 290 
S.W. at 153. Thus, we believe that the principle of Thomas must be applied to the mayor of a 
general-law municipality as well as to its aldermen, and that, as a result, the same individual may not 
simultaneously serve as trustee of an independent school district and as mayor of a type A general­
law municipality that is wholly located within the geographical boundaries of that school district. 
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SUMMARY 

A member of the board of trustees of an independent school 
district may not simultaneously serve as mayor of a type A general­
law municipality that is located wholly within the geographical 
boundaries of the school district. 

DANIEL T. HODGE 
First Assistant Attorney General 

DAVID J. SCHENCK 
Deputy Attorney General for Legal Counsel 

NANCY S. FULLER 
Chair, Opinion Committee 

Rick Gilpin 
Assistant Attorney General, Opinion Committee 


