
Hon. Andrew P. Johnson Letter Opinion lo. MS-20 
County Attorney 
Dlmmit County Re: The expense reimbursements 
Carrizo Springs, Texas to which out of county 

witnesses In a criminal 
cane are entitled under the 

Dear Sir: submitted facts. 

questions: 
You have asked us in substance the following 

What fees and mileage are allowed out 
of county witnesses in felony ca8e8 ror 
second appearance In case at dlrrerent terms 
of court? What ices and mileage are allowed 
an out of county State Highway Patrolman aa 
a witness in a felony case? 

Article 1036, Vernonfs Code of Criminal Proce- 
dure governs witness fees and mileage of out of county 
witnesses In felony caaea and provides In part aa follows: 

"(1) * Any witness who may have been 
subpoenaed, or shall have been recognized 
or attached and given bond ror his appear- 
ance before any Court, or before any grand 
jury, out of the county of his residence, to 
testify In a felony case regardless of dis- 
position of said case, and who appears in 
compliance with the obligations of such 
recognizance or bond, shall be allowed Three 
(3) Cents per mile going to and returning 
rrom the Court or grand jury, by the nearest 
practical conveyance, ana Two Dollars ($2) 
per pay ror each day he may necersarlly be 
absent rrom home aa a witness In such case;" 

In Attorney General's Opinion O-1982, (1940), 
a copy or which Is enclosed, this office held that a 
witness in a criminal case In district court Is entitled 



Hon. Andrew P. Johnson, page 2 (m-20) 

to traveling.expenses, for one term and also for the 
subsequent term to which the case was passed by agree- 
ment. 

In connection with your question concerning 
Witne88 fee8 Of State Highway Patrolmen, Subdivision 12 
(a) or Section 2 or Article III or Chapter 499, Act8 
52nd Legislature, 1951, p. 1228 read8 as follows at p. 
1436: 

"No traveling expenses shall be 
claimed, allowed, or paid unless incurred 
while traveling on State business. Any 
State official or employee entitled to 
traveling expenses out or State appropria- 
tions herein made, who is legally or offi- 
cially required to be present at the trial 
or any State ca8e, shall not Claim traveling 
expenses from the State and also Tram the 
court wherein said ca8e 18 pending. Ii by 
oversight duplicate Claim8 are filed for 
said traveling expenses collected, then 
said OrriCer or employee8 8hall reimburse 
and refund to the State Treasurer an ammount 
equal to the re8pectlve amount collected 
under such witness fees and mileage claim." 

This office held in Attorney General's Opinion 
O-2465 (1940), a copy of which 18 enclosed, 

n . . . where an orricer or state em- 
ployee is subpoenaed a8 a witness before the 
court in a felony case or a grand jury in- 
vestigating a felony in a county other than 
that of his reridence where such officer or 
employee 18 or ha8 been Oifiolally connected 
with the ca8e or ha8 rendered any official 
8ervice and ha8 performed some ofilclal duty 
in connection therewith, 8UCh officer or 
employee may claim mileage ices and the per 
diem a8 allowed by Article 1036, 8upra, or 
he may claim the traveling expense8 a8 al- 
lowed by the general appropriation bill; 
however, he cannot claim both the rtatutory 
mileage-~andFwitne88 fee and the traveling 
expen8enallowed, but may claim either at hi8 
option. 
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We therefore hold that duly subpoenaed out of 
county WI .tne88es, including State Highway Patrolmen, 1i1 
a relony case, are entitled to three (3) cent8 per mile 
going to and returning rrom the court, by the nearest 
practical conveyance, for one term and al80 for the rub- 
sequent term to which 8aid ca8e wa8 continued by the 
court and are also entitled to two dollar8 ($2) per day 
for each day they may necesrarlly be absent from home a8 
a witness in such case, including dlrrerent terms or 
court. However, If State Highway Patrolman claim8 mileage 
ree and the per diem a8 allowed by Article 1036, supra, 
he cannot claim expenses under the General Appropriation 
Bill. 

At the time Attorney General'8 Opinions o-1982 
and O-2465 were written, out 0r county witnesses were 
entitled to not to exceed iour (4) cent8 per mile; how- 
ever, the law wa8 changed in 1941 80 that they are now 
only allowed three (3) cent8 per mile. 

Your8 very truly, 

JOHN BEN SHEPPERD 
Attorney General 

BY 
Sam c. Ratlirr 
A88i8tant 
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