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Honorable J. W. 
Commissioner of 
Texas Education 
Austin, Texas 

Dear Mr. 'Edgar: 

June 14, 1954 

Edgar 
Education 
Agency 

Letter Opinion No. MS-137 

Re: Type of Teacher 
Certificate ~to be issued 
under certain conditions 

you have asked us to construeArtIcle 2888,.in 
part, and Article 28gla, Vernon's Civil Statutes, to determine 
if a certain teacher ~has complied ~wlth~,the requirements there 
provided. The teacher received an elementary certificate in 
.1945,,on completion.of two years of college work, as provided 
fin Article 2888. The six year certificate was to expire in 
.1951 but has beencontinued In force since that time by,the 
.teacher attending summer school during the summers of 1951, _ 
1952 and~l953 as provided by Article 28gla. The teacher 
attended the fall term~ln 1953 at a recognlzed~college of 
the first class. 
1954 - 

She received a ,bachelor's degree in January, 
The records in your office ado not show that she com- 

~pleted college courses in secondary educ,atlon or practice 
teaching so as to entitle her to a permanent high school 
certificate. ver record does show that ,she has taught three 
years of elementary~school.under the six year certificate. 

Article ,2888 reads in part: 

"An applicant who hassatisfactorily completed 
the second year's work',of a university, .or senior 
or junior college,.other than.a Texas State 'normal 
college, which is classified as first c&ass by the 
State Superintendent,.in which work shall~be in- 
cluded two coursesof professional training, shall 
be ~entitled to receive an.elementary certificate of 
the first class,.valld until the'sixth anniversary 
~of the thirt.y-first day of August.of the calendar 
year In which.the c‘ertificate.~wa,s issued; provided 
that.the holder of.this certificate 'shall, upon 
completionof five years of successful elementary 
:teachlng, be granted a permanent elementary certifi- 
cate; provided,further that the satisfactory ; 
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completion of any year's work at any Texas State 
normal college, or any university, senior college, 
junior college,.or normal college, which is 
ranked.as first class by the State Superintendent, 
may Abe substituted for a year's successful teach- 
.ing, if this attendance atcollege takes place 
after the issuance ,of the certificate." 

We construe Article 2888 as authorizing a teacher 
holding a .six year elementary certificate to receive a 
permanent elementary ~certificate uponthe completionof five 
years of successful elementaryteaching. After a teacher 
receives a temporary elementary certificate onmeeting~ mini- 
.mum requirements~the completion of each additional year of 
college work.may be counted in.substitution.for a 
Kear~ of teachingexperience for certification purposes. A 
year's college work" signifies satisfactory completion of 
thirty unltsof accredited courses, the normal schedule 
carried in two regular semesters by a~resident student. 
The attainment of a year's college work--thirty units of 
college credit-- may be satisfied by attendance in summer 
sessions,,& by attendance In regular semesters over a period 
of one or more years, or by both. 

This teacher has completed two years of college 
work since receiving her temporary,elementary certificate. 
She also has taught three years. Consequently, she is 
entitled~to receive a permanent elementary certificate. 
Article 28gla does not apply to a teacher holding ,a permanent 
teaching certificate. 

YouFs very truly, 

JOHNBBNSHEPP&D 
Attorney General of Texas 

BY 
Billy E. Lee 
Assistant 
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