
AURTXN 11. TEXAS 

February 10, 1955 

Hon. Robert S. Calvert 
Comptroller ~of Public Accounts 
Capitol Station 
Austin, Texas Opinion No. MS-172 

Dear Mr. Calvert: 

Re: Construction of Articles 
7060 and 706oa, V.C.S., 
concerning grost3 re- 
ceipts tax. 

You request the opinion of this office aa to the 
construc~tlon of Articles 7060 and 706oa, Vernon’s Civil 
Statutes, resp.ectlvely, with special reference as to the 
amount of gross receipts taxable against the taxpayers where 
the tax Is collected by the taxpayer from the purchaser. 
We shall first consider Article 7060. 

Under this statute, gas, electric light, electric 
power or water works or water and light companies "located 
within any incorporated town or city and used for local sale 
or distribution" are required on the first day of January, 
April, June and October of each year to file with the State 
Comptroller a report showlng "the gross amount received from 
such business done in each Incorporated city or town within 
this State" for the preceding quarter. 

At the time of filing this quarterly report and 
based upon it, the taxpayer must pay to the State Treasurer 
an occupation tax for the succeeding quarter measured by the 
gross receipts and graduated according to the size of the 
municipality as follows: 

(a) In cities or towns of more than 1,000 
and less than 2,500 Inhabitants, .484$ of said 
gross receipts as shown by sald'report; 

(b) In cities or towns of more than 2,500 
and less than 10,000 Inhabitants, .891$ of said 
gross receipts as shown by said report. 

(c) In cities or towns of 10,000 or more inhabitants, 
1.66375% of said gross receipts as shown by said 
report. 
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The tax Imposed by this statute is assessed against 
the gas, light, power or water works companies and not against 
the customers of such companies. If the taxpayer adds to and 
collects from the customer the amount of the tax, this should 
be included as part of the gross receipts received by the tax- 
payer In the computation of the tax. In other words, It 
constitutes a part of the taxpayers' gross receipts. 

We now pass to a consideration of Article 706Ca, and 
as to this Article you pass the same question. This Article 
of the statute Imposes an occupation tax of 2.42s of the 
gross amount received from the services or duties specified 
in the statute In connection with the drilling completion, 
reworking or recondltlonlng of oil or gas wells. The tax 
is, levied up'on the services, supplies and activities and in 
the manner provlded.for In the statute. This tax Is likewise 
levied against the person, as defined In the statute, engaged 
In such activitiesas the statute provides and not against 
the customer paying for such services. If the taxpayer adds 
to and receives from the customer the amount of the tax, the 
same should.be included as part of the gross receipts upon 
which the tax Is calculated., Reports upon which the tax 1s 
determined are made to the Comptroller monthly and the tax 
paid to the Comptroller, and if the taxpayer collects the 
tax from the customer It should be reported as part of the 
gross receipts for the month collected. 

You advise that for the past five years the Comptroller's 
office has treated taxes passed on to the customer by the tax- 
payer as part of the gross receipts on which the tax is calcu- * 
lated under Articles 7060 and 7C6Ca, respectively. We think 
this departmental construction, apparently acquiesed In by 
the Legislature, affords an additional reason why this Item' 
should be considered part of the gross receipts upon which the 
taxpayer is required to pay the tax under these provisions of 
the statute. It Is presumed that the Legislature was aware of 
this practice and since it has met at least twice In the last 
five years and has made nochange In the statute, It Is assumed 
that It was satisfied with the construction placed upon the 
statute by then Comptroller. 

Moreover, as you point out In your opinion request, 
Article 70473, V.C.S., imposing the gas production tax, makes 
specific provision where a producer IS reimbursed by a purchaser 
for some part of the production tax that the amount of the relm- ’ 
bursement shall not be considered a part of the value on which 
a production tax Is calculated. These taxing provisions con- 
stituted a part of the same Act and had it been the Intention of 
the Legislature to apply the same rule as to the taxes pro- i 
vlded for In Articles 7060 and 7C6Ca, specific provision would I 
have been made for the exclusion of taxes paid to the taxpayer 
where this tax Is passed on by the taxpayer to the customer. 
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The fact that non such specific provision Is contained in 
Articles 7060 and 7060a lends weight to the proposition that 
taxes passed on by the taxpayer to the customer shall be 
considered part of the taxable gross receipts. 

Yours very truly, 

JOHN BEN SHEPPERD 
Attorney General 

By /s/ L. P. Lollar 
Assistant 

LPL:rn:elb 


