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Honcorable James F. Hury, Jr.

Joint Select Committee on the Judidicary

Texas House of Representatives

P. 0. Box 2%10

Austin, Texas 78769 LO-83- 38

Re: RQ-1384 Authority of the Board of Trustees of
Galveston Wharves to commission a Public Security
officer

Dear Representative Hury:

You ask +whether the Board of Trustees of the
Galveston Warves may employ "public security officers" on
the property of the Commission. Because two recent legal
cpinions issued by the Attorney General provide guidance
in this matter, we are answering your request by letter.

The Wharves operates under the authority of article
1187f, V.T.C.S. Section 3(b) (12) authorizes the
Commission

to establish a port security force and to
commission one or more employees of the
force as peace officers if they are
certified as qualified to be peace officers
by the Commission on Law Enforcement Officer
Standards and Education, which peace
officers commissioned under this Act are
vested with all of the rights, privileges,
obligations, and duties of any other peace
officer in this state while they are on the
property under the controcl of the board of
trustees, or in the actual course and scope
of their employment. (Emphasis added.)
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v.T.C.S., art. 1187f, §3(b)(12). This provision does not
authorize the Commission to employ public security
officers. It may only use certified peace officers to
enforce the law on the property of the Commission.

A "public security officer" is not a "peace officer."
While persons in both categories must be licensed by the
Texas Commission on Law Enforcement Officer Standards, see
chapter 415 of the Government Code, the qualifications for
the two types of law enforcement personnel are quite
different; in fact, the requirements to obtain certifica-
tion as a "peace officer" are much more strict than those
necessary to obtain certification as a "public security
officer." Compare 37 T.A.C. §211.102 -with 37 T.A.C.
§211.77. See also section 2.12 of the Code of Criminal
Procedure.

Moreover, when the last session of the legislature
changed the law to create the new category of "public
security officers,"™ a  proposal was submitted by
Representative Oakley that contained language defining a
"public security officer® as a "peace officer.” The
language was removed before final passage. See Bill
Analysis for H.B. 559, 70th Legislature, on file in the
Legislative Reference Library.

I have enclosed copies of the recent opinions, that
contain a thorough discussion of these matters.

Sincerely,

VS DIy 75

D.R. Bustion, II
Assistant Attorney General
Opinion Committee
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