
April 20, 1988 

Mr. Kenneth Ii. Ashworth 
Commissioner 
Coordinating Board 
Texas College and University 

System 
P. 0. Box 12788 
Austin, Texas 78711 

Dear Mr. Ashworth: 

This is in regard to letter opinion m-88-41 issued 
by this office on April 12, 1988 in response to your 
request for any opinion (RQ-1233) on the amounts state 
junior and senior colleges are required to contribute to 
staff insurance premiums under article 3.50-3 of the 
Insurance Code. 

We are withdrawing W-88-41 and hope to issue a 
substitute opinion soon. 

Very truly ygurs, 

Rick Gilpin, / Chairman 
Opinion Committee 

RG/WW/er 

11897 



April 12, 1988 

Mr. Kenneth Ii. Ashworth 
Commissioner 
Coordinating Board 
Texas College 8 University 

System 
P. 0. BOX 12788 
Austin, Texas 78711 I&88- 41 

Dear Commissioner Ashworth: 

You ask~what amount a junior college is required to 
contribute monthly in 1988 and 1989: for each employee or 
retiree toward group 'insurance premiums under Texas 
Insurance Code, article 3.50-3 (Texas State College and 
University Xmployees Uniform Insurance Benefits Act), in 
light of the gubernatorial veto of ,the item appropriating 
amounts for such benefits in the 1988-1979 appropriations 
act, Acts 1987, 70th Leg., 2nd C.S., ch. 78, p. 111-35. 

We note at the outset that article 3.50-3 of the 
Insurance Code has been substantially amended since our 
consideration of the provisions of Insurance Code article 
3.50-3 in Attorney General Opinions MW-215 (1980) and 
JM-115 (1983). Section 2(b) of the act now declares that 
the act's purpose is to enable retention and attraction of 
competent employees by providing them with basic life, 
accident, and health insurance coverage Qomparable to," 
rather than "at least equal to, WI that provided in private 
industry or to state employees under the Texas Employees 
Uniform Group Insurance Benefits Act. Acts 1985, 69th 
Leg., ch. 140, 51. Section 4(b)(4)(A) of the act now 
similarly provides that the administrative council shall 
determine basic coverage standards "comparable to," rather 
than "at least equal to," those in private industry and 
for state employees. Id., 52. 
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Section 11, prior to its amendment in 1985, provided 
that the premium for basic coverage might not exceed the 
amount of the employer contribution, i.e., that the 
employer contribution must fully cover the premium for 
basic coverage. That provision was deleted from section 
11 in 1985 (Ia., §l)and language added providing a 
formula for calculating the respective contributions of 
the employer junior college and the employee toward the 
cost of basic coverage. The amended language also 
provides that "optional" coverage must be made available 
at no cost to the employee if the cost of "basic" coverage 
exceeds the amount the Legislature appropriated therefor. 
Section 11 now reads: 

No eligible employee shall be denied 
enrollment in any of the coverages' provided 
by this Act: provided, however, that the 
employee may waive in writing any or all 
such coverages. Each policy of insurance 
shall provide for automatic coverage on the 
date the employee becomes el.igible for 
insurance. From the first day of 
employment, each active full-time employee 
who has not waived basic coverage 
selected optional coverages shall :: 
protected by a basic plan of insurance 
coverage automatically. .If the cost of an 
active employee's basic coverage exceeds the 
amount appropriated by the legislature for 
an employee, the institution must provide 
optional coverage at no cost to the 
employee. If the employee chooses the basic 
coverage rather than optional coverage, the 
institution may deduct from or reduce the 

1. "Optional coverage" is not defined in the act. 
However, section 3(b) of the act empowers the 
administrative council "to define by rule any words and 
terms necessary in the administration of this Act." It 
would appear that section 11, as amended, now requires the 
institution to offer "optional coverage" (necessarily a 
lower level of coverage than "basic coverage") at no cost 
to the employee, when the premium for "basic coverage" 
would be such that an employee contribution would be 
required to cover its costs, and that the standards of 
such lBoptional coverage" would be determined by the 
administrative council. 
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monthly compensation of the employee up to 
one-half of the amount that exceeds the 
state#s contribution for an employee, and 
the institution shall pay the difference. 
Each employee who is automatically covered 
under this section may subsequently retain 
or waive the basic plan and may make 
application for any other coverages provided 
under this Act within institutional and 
administrative council standards. 

It is clear from a reading of section 11, that where 
the employee chooses basic coverage, a deduction from his 
salary to cover the cost of,the,premium may not exceed one 
half the amount by which such premium exceeds the state*s 
contribution for such employee. For example, if the 
state's contribution were zero, no more than one-half the 
cost of the monthly premium could be deducted from the 
employee's monthly salary. The balance of the cost of the 
premium would have to be paid for by the institution from 
other funds available to it. 

The next guestion'is then: How much is the state's 
contribution for 1988-1989, the biennium at issue here, 
for junior college staff insurance benefits? It is our 
opinion that the state contribution for 1988-1989 for 
junior college staff insurance-benefits~ is zero. The 
appropriations act for 1988-1989 itemized a state 
appropriation of $21,093,960 for such benefits for 1988 
and $24,258,054 for 1989. See Acts 1987, 70th Leg., 
ch. 78, 2nd C.S., art. III, at 928. These items were 
vetoed by the governor in his veto message of August 6, 
1987, pursuant to the governoFs constitutional veto 
power. Tex. Const. art. IV, 914. 

"The executive, while in the exercise of the veto 
power, is exercising a legislative function, yet the 
authorities are uniform in holding that he has no power to 
construct legislation. His authority is purely negative." 
Fulmore v. Lane, 140 S.W. 405, 412 (Tex. 1911). Though 
the governor in his veto message stated that his intent 
was "not to eliminate group insurance premiums for staff" 
and that these premiums "should be paid through funds 
allocated to each individual school," we believe that this 
language to the extent that it attempted to go beyond the 
mere negation of the appropriations for staff insurance 
benefits and to, in the words of m, "construct" 
legislation, was without legal effect. Therefore, in 
light of the foregoing discussion, a junior college must 
contribute at least half of the cost of premiums for basic 
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insurance coverage for staff, and an amount up to one half 
of such cost may be deducted from the salaries of 
employees opting for Wbasicl, coverage (subject, of course, 
to the employees, written authorizations for such salary 
deductions pursuant to section 12 of the act). Seealso, 
gyTexas 681 S.W.Zd 
282 (Tex. App. - Austin 1984, no writ). 

Finally, you asked what contribution to staff 
insurance premiums senior colleges are obligated to make 
in 1988 and 1989, there being no itemized appropriation 
for such senior college staff insurance benefits in the 
appropriations act. Acts 1987, 70th Leg., 2nd C.S., 
ch. 78. In our opinion, there was no state appropriation 
for senior ~college staff insurance benefits in the 
appropriations act. Therefore, the conclusion reached 
above with respect to junior college contributions to 
basic coverage staff insurance benefits applies as well to 
senior colleges, i.e. a senior college must contribute at 
least half of the cost of premiums for basic coverage,. and 
an amount up to one half the.premium cost may be deducted 
from the salary of an employee who has opted for basic 
coverage. 

You also asked whether such institutions were 
required to contribute amounts to staff insurance benefits 
calculated in relation to the appropriation passed by the 
legislature, which~amounted to $100 per month per employee 
in 1988 and $115 per month per employee in 1989. In our 
opinion, the appropriations passed by the legislature and 
subsequently vetoed by the governor have no relevance to 
the obligation of an institution to contribute to staff 
insurance benefits. 

You cite in connection with your question the first 
sentence of section 12 of Insurance Code article 3.50-3, 
which reads: 

Each institution and agency covered under 
the provisions of this Act shall contribute 
monthly to the cost of each insured employ- 
ee's coverage no less than the amount appro- 
priated therefor by the legislature in the 
General Appropriations Act. 

Section 12 refers to the "amount appropriated . . . by the 
Legislature" subiect to aubernatorial veto. The appropri- 
ation for staff insurance benefits for 1988-1989 was zero, 
as discussed above. Although the section 12 language does 
not expressly refer to the veto power, we believe this 



Mr. Kenneth Ii. Ashworth 
April 12, 1988 
Page 5 

presents no problem. Such language without the express 
qualification %ubject to gubernatorial veto,, also appears 
in the Texas Employees Uniform Group Insurance Benefits 
Act, article 3.50-2, section 14(a) of Insurance Code: 

The State of Texas shall contribute 
monthly to the cost of each employee's group 
coverages sue 1 amou t a i- 
ated therefor bv the leaislature in the 
- Ge e Act. (Emphasis 
added.) 

Were we to read this language as providing that the 
state shall contribute whatever amount the legislature 
passes in the appropriations act regardless of a subse- 
quent gubernatorial veto of such amount, the provision 
would constitute an unconstitutional attempt by the 
legislature to circumvent the governor's veto power. Tex. 
Const. art. IV, 914. We have no difficulty finding a 
preferred constitutional meaning in such a provision, 
l.e., that. it refers to the *appropriation *by the 
legislature subiect to oub rnat rial veto. McXinnev V. 
Blankeshin, 282 S.W.Zd 691 yTex:01955). 

Very truly y;jturs, 

Rick Gilpi 
Chairman f 
Opinion Committee 

APPROVED: OPINION COMMITTEE 
Prepared by William Walker 
qJ>@c,fy?, 3654 


