
April 18, 1988 

Mr. Milton Carroll 
Chairman 
Board of Regents 
Texas Southern University 
Houston, Texas 77004 

Dear Mr. Carroll: 

LO-88-44 

You have requested our' opinion as to whether a 
particular contract between Texas Southern University and 
a local business firm violates either the state conflict 
of interest statute, article '6252-933, V.T.C.S., or the 
nepotism statute, article 5996a, V.T.C.S. 

You indicate that on October 3, 1986, the board of 
regents of Texas Southern University awarded a contract 
for project management services to Top Management 
Services, Inc. Prior to then award of the contract, it was 
disclosed that the corporation's president was the 
brother-in-law of the chairman. of 'the board of regents. 
On August 7, 1987, the board approved a continuation of 
the original contract, and on October 2, 1987, the board 
awarded another contract to the corporation for additional 
services. 

On the date of the original award, the chairman was 
absent from the meeting. On the two subsequent occasions, 
he was present but abstained from voting on the contract. 
you inquire first as to whether any action of the board or 
the chairman might have violated article 6252-9b, V.T.C.S. 
That statute applies to any "appointed officer," defined 
to include "an individual appointed with the advice and 
consent of the senate to the governing board of any state- 
supported institution of higher education." Section 2(3) 
(B) . If an appointed officer has "a personal or private 
interest in any measure, proposal, or decision pending 
before the board," he is required to "publicly disclose 
the fact to the board," and, in addition, **not vote or 
otherwise participate in the decision." Section 6(a). 
Under section 6(b), "the term 'personal or private 



Mr. Milton Carroll 
April 18, 1988 
Page 2 

interest* has the same meaning 
Article III, Section 22, 

as is given to it under 
of the Texas Constitution." 

Article III, section 22, does not define "personal or 
private interest," and no annotations thereunder indicate 
that the term has ever been construed. In our 
however, it 

opinion, 
is clear that the chairman in the present 

instance has no such interest in the contracts at issue. 
Neither the chairman, his spouse, 
children own any 

nor his dependent 
interestin, hold any position in, or 

receive any income 
Services, Inc. 

or benefit from, Top Management 
Furthermore, the,.chairman disclosed to the 

board, in advance of the initial award, that his brother- 
in-law wasp the president oft the corporation, and he 
abstained from voting on each of' the contracts. We 
conclude that, under the facts you describe, no action of 
either the board or its chairman violated article 6252-913. 
See W2nerallV Attorney General Opinoin JM-671 (1987). 

Article 5996a, V.T.C.S., the nepotism statute, 
provides that 

[n]o officer of this state . . . shall 
appoint, or vote for, or confirm the 
appointment to any office, position, 
clerkship, employment or. duty, of any person 
related within the second degree by affinity 
or within the third degree by consanguinity 
to the person so appointing or so voting, or 
to any other member of . . . such 
board. . . . 

The chairman's brother-in-law is related to him within the 
second degree of affinity. 

In Attorney General Opinion JM-45 (1983), we said 
that the nepotism statute was applicable to an outside 
auditor hired by a school district as an "independent 
contractor." The opinion declined to draw a distinction 
between "employee" and "independent contractor" for 
purposes of article 5996a; rather, it held "the relevant 
question" to be "whether the governmental body employed 
the individual in question to perform some service for 
it." 

This application of the nepotism law to independent 
contractors was questioned, although not overruled, in 
Attorney General Opinion JM-492 (1986). In the present 
instance, we need not determine the continuing validity of 
Opinion JM-45, since the facts you pose are altogether 
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different from those presented there. Top Management 
Services, Inc., is the independent contractor here. No 
case or decision has been brought to our attention, nor 
have we found one, which holds that a corporation can be 
"related" to any person for purposes of article 5996a. We 
believe that the nepotism statute applies only to natural 
persons. Lewis v. Hillsboro Roller-Mill Co., 23 S.W. 338 
(Tex. Civ. App. 1893,'no writ). 
corporation does not have 

By its very nature, a 
relatives. Thus, the nepotism 

statute cannot 
dealings any 

include within its ambit of prohibited 
contract with a corporation. We do not 

address any situation in which a corporation serves merely 
as the alter ego of an individual. Accordingly, we 
conclude that, under the facts presented, neither the 
chairman nor any member of the'board has violated article 
5996a. 

Very truly/yours, 

Rick Gilpiqf 
Chairman, Opinion Committee 

Prepared by Rick Gilpin 
APPROVED: OPINION COMMITTEE 


