
April 22, 1988 

Mr. Vernon M. Arrell 
Commissioner 
Texas Rehabilitation Commission 
118 E. Riverside Drive 
Austin, Texas 78704-9982 

Dear Commissioner Arrell: 

LO-88-45 

You ask whether the Texas Rehabilitation Commission 
may exercise its rule-making authority to define a qUONlU 
of its members. Article 14, V.T.C.S., provides: 

The majority of any legally constituted 
board or commission, nnless otherwise . specially provided, shall constitute a 
quorum for the transaction of business. 

Because article 14 applies to any state board or 
commission to which no specific provision applies, the 
Texas Rehabilitation Commission has no authority to define. 
a quorum as anything other than a majority of the board 
members. 

You also ask how many members constitute a quorum 
when there is a vacancy on the board. "The Board of the 
Texas Rehabilitation is composed of six members . . . .I* 
Hum. Res. Code §111.013. The fact that a member resigns 
does not necessarily mean that there is a vacancy on the 
board. Tex. Const. art. XVI, 517 (holdover provision). 
There are circumstances, however, in which a true vacancy 
exists, Attorney General Opinion WW-1228 (1961), and in 
such circumstances a board or commission may continue to 
act as long as enough members remain to constitute a 
quorum. Walker v. Walter, 241 S.W. 524, 528 (Tex. Civ; 
APP. - Fort Worth, no writ): See also Attorney General 
Opinions JM-423 (1986); MW-562 (1982); O-761 (1939). 
McOuillan eon Municinal Corporations, 513.30 (Texas rule is 
same as common-law rule). Walker v. Walter makes clear 
that a quorum is to be defined in terms of the number of 
members provided for by law, not by the number actually 



Mr. Vernon M. Arrell 
April 22, 1988 
Page 2 

sitting on a board or commission at any one time. 241 
S.W. at 528. Also, the phrase "the majority of any 
m board or commission" in article 14, 
V.T.C.S. (emphasis added), supports our conclusion that a 
quorum is defined in terms of the total number of members 
provided for by law. Therefore, at least four members of 
the board of then Texas Rehabilitation Commission are 
necessary to constitute a quorum even if there is a 
vacancy on the board. 

You also ask whether a "majority vote of the board" 
for purposes of section 111.0131 of the Human Resources 
Code means a majority of the total membership or a 
majority of those present. Section 111.0131(a) (5) of the 
Human Resources Code provides-that a member of the board 
of the Texas Rehabilitation :Commission may be removed if 
the member: 

is absent from more than half of the 
regularly scheduled board meetings that the 
member is eligible to attend during each 
calendar year, except when, the absence is 
excused by majority vote of the board. 

In Attorney General Opinion O-994 (1939) this office held 
that a majority of a quorum-could take action. We think 
that rule is generally applicable. Of course, the 
legislature could provide that a majority of the total 
membership of a board or commission was necessary to take 
action on a matter, but we find nothing in section 
111.0131 to indicate any such legislative intent. 
Therefore, we conclude that section 111.0131 requires a 
majority of those present -- who must, of course, 
constitute a quorum -- to vote to excuse a member's 
absence in order for the absence not to be counted in 
determining whether a board member may be removed because 
of absences. 

Very truly yours, 

Sarah Woelk 
Assistant Attorney General 
Opinion Committee 

SW/be 

3319 


