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bear I&. Sanders: 

you ask several questions about the authority of the 
Board of Nurse Examiners. under the Medical Radiologic 
Technologist Certification Act, article 4512m, V.T.C.S. We 
assume that you are asking. about the board's authority in 
regard to nurses who are not certified under article 45121~ 

Section 2.07 of the act provides: 

(a) Except as otherwise provided by this 
section, to perform a radiologic procedure a 
person must hold a certificate issued under 
this Act. 

(b) A person is not required to hold a 
certificate issued under this Act to perform 
radiologic procedure if the person is a 
practitioner and petforms the procedure in 
the course and scope of the profession for 
which the person holds the license. 

(c) A person is not required to hold a 
certificate issued under this Act to perform 
radiologic procedures if the person performs 
the procedures under the instruction or 
direction of a practitioner if the person and 
the practitioner are in compliance with rules 
adopted under Section 2.08 of this Act. 

(d) A person who performs a radiologic 
procedure in a hospital that participates in 
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the federal Medicare program or that is 
accredited by the Joint Commission 
Accreditation of Hospitals and who h:: 
received appropriate instruction and training 
in the use and operation of diagnostic 
radiologic eguipment consistent with either 
the federal Medicare standards for 
certification of. hospitals or the 
accreditation standards of the Joint 
Commission on Accreditation of Hospitals may 
perform radiologic procedures without 
certificate issued under this Act. i 
hospital that instructs and trains a person 
in the performance of.radiologic. procedures 
shall develop a protocol for the. instruction 
and training. 

A npractitionern for purposes of subsections (b) and (c) of 
section 2.87 is "a doctor of medicine, osteopathy, podiatry, 
dentistry, or chiropractic who is licensed under the laws of 
this state and who prescribes. radiologic procedures for 
other persons." V.T.C.S. art. 4512~1, 2.03(6). 

Section 2.08 of article 4512m provides: 

(a) This section applies ~to the Texas 
State Board of Medical'Examiners; the Texas 
Board of Chiropractic Examiners, the Texas 
State Board of Dental Examiners, the Texas 
State Board of Podiatry Examiners, and the 
Board of Nurse Examiners. 

(b) Each agency, other than the Board of 
Nurse Examiners, subject to this section 
shall adopt rules in accordance with the 
Administrative Procedure and Texas Register 
Act (Article 6252-13a, Vernon's Texas Civil 
Statutes) to regulate the manner in which a 
licensee of the agency may order, instruct, 
or direct another person in the performance 
of radiologic procedures. 

(c) Rules adopted under this section must: 

(1) require a person, other than a 
registered nurse, who is not certified under 
this Act to register with the agency that 
licenses the practitioner under whom the 
person performs radiologic procedures: 
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(2) establish reasonable and necessary 
fees to cover the administrative costs 
incurred by the agency in administering a 
registration program created under this 
subsection: 

(3) establish grounds for the suspension, 
revocation, or nonrenewal of a registration 
issued under this subsection: 

(4) identify radiologic procedures that 
are more dangerous or hazardous and may only 
by performed by a practitioner or by a 
medical radiologic technologist certified 
under this Act: 

(5) establish safety standards and 
procedures for the operation oft equipment 
used to perform radiologic procedures: and 

(6) establish standards for the training 
and supervision of the operators of the 
equipment. 

(d) In adopting rules under Subsection (c) 
of this section,. an agency may take into 
account whether the radiologic procedure will 
be performed by a registered nurse. 

(e) The Board of Nurse Exaniiners may adopt 
rules governing registered nurses performing 
radiologic procedures under Subsections (b) 
and (d) of Section 2.07 of this Act and shall 
require registered nurses performing 
radiologic procedures under Subsection (b) of 
Section 2.07 to register with the Board of 
Nurse Examiners and to identify the 
practitioner ordering those procedures. The 
board shall notify the agency licensing the 
practitioner that the nurse has registered 
with the board. 

Subsection (e) of section 2.08 authorizes the Board of Nurse 
Examiners to adopt rul.es governing registered nurses 
performing radiologic services "under Subsections (b) and 
(d) of Section 2.07." It also directs the board to require 
registered nurses to identify practitioners ordering 
procedures under "Subsection (b) of 'Section 2.07." YOU 
point out that the references to subsection (b) of section 
2.07 are nonsensical. Subsection (b) does not allow 
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registered nurses to perform radiologic procedures without a 
certificate issued under article 4512m; rather, it allows 
licensed doctors of medicine, 
dentistry, or chiropractic to do so. 

osteopathy, podiatry, 
Because subsection (b) 

does not authorize registered nurses to perform radiologic 
procedures, it makes no sense to authorize the Board of 
Nurse Examiners to adopt rules governing registered nurses 
who perform radiologic procedures under subsection (b). We 
think it is clear that the legislature intended section 
2.08(e) to refer to subsection (c) of section 2.07, rather 
than subsection (b). Subsection (cj provides: 

A person is not reguired~~ to hold a 
certificate issued under this~ Act to perform 
~radiologic procedures if the person performs 
the procedures under the instruction 
direction of a practitioner if the person a$ 
the practitioner are in compliance with rules 
adopted under Section 2.~08 of this Act. 

Section 2.08(e) requires the Board of Nurse Examiners to 
require registered nurses performing radiologic procedures 
"under Subsection (b) of Section 2.07" to identify the 
practitioner ordering the procedures. It is subsection (c), 
however, rather than subsection .(b), that permits a person 
.to perform radiologic procedures without a certificate if 
the person does so at the direction of a practitioner. 
Also, subsection (c) makes express reference to compliance 
with rules adopted under section 2.08. Therefore, we think 
it~is clear that the references in section 2.08(e) to 
subsection (b) of section 2.07 were intended to refer to the 
content of subsection (c). 

Determining legislative intent is the 
construction of statutes. 

key to 
Roaers v. Dallas Railway and 

Terminal Co., 214 S.W.Zd 160, 166-67 (Tex. Civ. APP. - 
Dallas 1948, aff*d 218 S.W.2d 456 Tex. 1949). Words or 
clauses should not be given their literal meaning when such 
an interpretation would thwart the intent of the 
legislature. Id. An obvious clerical error may be 
overlooked in order to give effect to legislative intent. 
Attorney General Opinion C-106 (1963)(bill purporting to 
amend "section 5" of an act obviously intended to amend 
section 3). Therefore, the references to subsection (b) of 
section 2.07 of article 4512m should be read as references 
to subsection (c) of section 2.07 of article 4512. Thus, 
the Board of Nurse Examiners may issue regulations governing 
nurses performing radiologic procedures under subsections 
(c) and (d) of section 2.07. 
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You also ask whether the Nurse Practice Act, article 
4514, V.T.C.S., gives the Board of Nurse Examiners authority 
to regulate the performance of radiologic procedures by 
registered nurses. A registered nurse would be authorized 
to perform radiologic services only if he or she were doing 
so,under circumstances described in subsections (c) and (d) 
of section 2.07 of the Medical Radiologic Technologist 
Certification Act. Because section 2.08(e) of that act 
gives the Board of Nurse Examiners authority to regulate 
registered nurses performing radiologic procedures in those 
circumstances, it is unnecessary to determine whether the 
Nurse Practice Act could be interpreted as giving the Board 
of Nurse Examiners the same regulatory authority. 

Very truly yours, 

Sarah Woelk Y 

Assistant Attorney General 
Dpinion~Comittee 
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