
Honorable Bob Bullock 
Comptroller of Public Accounts 
.LBJ State Office Building 
Austin, Texas 78774 

Dear Mr. Bullock: 

LO-88-78 

you ask seven questions regarding the eligibility for 
licensure to conduct bingo.games under V.T.C.S. article 
179d, the Bingo Enabling-Act [the Act]. Your questions all 
.relate to an organization's eligibility for licensure as a 
"fraternal organization" under section 2;.subsection (4) of 
the Act. 

Texas Constitution, article III, section 47, subsec- 
tions (b) and (c), provide the constitutional authorization 
for the Act. Subsection (b) specifically provides for 
licensure of "fraternal organisations.n The constitutional 
provision does not define "fraternal organization." you do 
not ask and we do not address whether the definition of 
"fraternal organization" in section 2, subsection (4), of 
article 179d is constitutional, i.e. whether "fraternal 
organization" as defined in;the Act is within the meaning of 
"fraternal organization" in article III, section 47. see 
oenerallv Citv of Amarillo v. Amarillo Lodse No. 731. A.F. 8 
A.n., 488 S.W.2d 69 (Tex. 1972). 

Section 2, subsection (4) of article 179d, provides the 
following definition of "fraternal organization" for 
purposes of the Act: 

(A) a nonprofit organization that is 
organized to perform and engages primarily in 
performing charitable, benevolent, patriotic, 
employment-related, or educational functions 
and that: 

(i) has been organized within Texas for at 
least three years: 
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(ii) during the three-year period has had 
a bona fide membership actively and 
continuously engaged as an organization in 
furthering its authorized purposes: 

(iii) has'not authorized any person on 
behalf of its membership, governing body, or 
officers to support or oppose a particular 
candidate for public office by making 
political speeches, passing out cards or 
other political literature, writing letters, 
signing or circulating petitions, making 
campaign contributions, or soliciting. votes: 
and 

(iv) is not an organization whose members 
are predominantly veterans or dependents of 
veterans of the armed services of the United 
States: or 

(B) a nonprofit National~Ristorical .Dis- 
trict Association representing the owners and 
lessees of a. majority of the real property 
located within a 'National Historical Dis- 
trict' so determined and designated by the 
Rational Register of Historic Places, Heri- 
tage Conservation and Recreation Service 
(HCRS) of the United States Department of the 
Interior, whose net proceeds as herein 
defined are used for restoration, construc- 
tion, maintenance, and security within the 
district, and which has been so designated 
for at least five years. 

Your first three questions are: 

(1) Assuming all other requirements are 
met, does a non-profit organization that is 
organized for recreational purposes, and 
engages primarily in providing these activi- 
ties for its membership, qualify as a 
fraternal organization for a license to 
conduct bingo? 

(2) Assuming all other requirements are 
met, does a non-profit organization that is 
organized for recreational purposes, and 
engages primarily in providing these 
activities for persons who are not members of 
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the organization, 'qualify as a fraternal 
organization for a license to conduct bingo? 

(3) If your answer to question (1) or 
question (2) above is no, would your opinion 
change if the persons for whom the activity 
is provided are disabled? 

We find the description "recreational" insufficient to 
apprise us of an organization's eligibility for licensure as 
a "fraternal organization," which subsection (4)(A) of 
section 2 of the act defines as "an organization that is 
organized to perform and engages. primarily in performing 
charitable, benevolent, pa ri tic. mvlovment-related 
mfntions." (kphisis'adzed ) We think l&t "E 
fourths dete&zations, vis-a-vis the &sue of eligibility 
for licensure would depend on the particular 

"9 
anization 

and activities of the llrecreationalw organization. 

Similarly, whether the fact that a +ecreational" 
organization provides activities for members, or for 
non-members, affects it eligibility for licensure, would 
depend on the nature of the membership or non-membership for 
whom activities are provided as well as on the type of 
activities provided. 

Also, whether the' fact that the organization's 
functions benefit the disabled '.affects its eligibility for 
licensure would, we think, depend on what particular 

1. We decline to attempt to define the scope of the 
terms "charitable, benevolent, 
related, or 

patriotic, employment- 
educationaln in the context of broad 

hypothetical questions, the terms of which are themselves 
uncertain of definition. See the definition of llbenevolentn 
adopted in Needville I.S.D. v. S.P.J.S.T. Rest Rome, 566 
S.W.2d 40, 43 (Tex. Civ. App. - Beaumont 1978, no writ). 
But see also, State v. Alliance Villaoe. Inc., 592 S.W.Zd 
687 (Tex. Civ. App. - Corpus Christi 1979, no writ). 
mPatriotic11 and '1educational11 functions are often 
characterized as types of "charitable" functions. See e-a., 
Bovd v. Frost National Bank, 196 S.W.2d 497 (Tex. 1946), and 
Fisch, Freed, and Schacter, Charities and Charitable 
Foundations, 8 259 et sec. at 236 and 5 300 et sec. at 267 
(1974). The courts will ordinarily defer to the 
administrative agency charged with enforcement of a statute 
to construe its terms. 
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functions and benefits are performed. We do note that 'aid 
to the disabled is within the. traditional meaning of 
charitable functions. Wilson v. Fran&, 359 S.W.2d 630 (Tex. 
Civ. App. - El Paso 1962, writ ref*d). 

Your fourth question is: 

Would the fact that an organization has an 
IRS exemption under Section 510(c)(7) 
[a]ffect your answer to question (1) or 
question (2)? 

26 U.S.C. 8.501(c)(7) provides for.a federal tax exemption 
for 

Clubs organized for pleasure, recreation, 
and other nonprofitable purposes, substan- 
tially all of the activities of which are for 
such purposes and no part of the net earnings 
of which inures to the benefit of any private 
shareholder. 

To be a "fraternal organizationn for purposes of the 
act, an organization must have a section 501(c) exemption, 
pursuant to section 2, subsection (3)(C). It does not 
follow, however, that an organization that has a section 
501(c) exemption is necessarily a "fraternal organization.m 
The scope of section 501(c)(7) seems broader than the 
requirement under section 2, subsection (4)(A) that the 
fraternal organization be "a non-profit organization that is 
organized to perform and engages primarily in performing 
charitable, benevolent, patriotic, employment-related, or 
educational functions," etc. &8 American Concrete Inst. v. 
Michiaan State Tax C&m., 163 N.W.Zd 508 (Mich. Ct. App. 
1968), cited in Dallas Svmvhonv v. Dallas Co. Avvraisal 
District, 695 S.W.ld 595, 598 (Ct. App. - Dallas 1985, writ 
ref'd n.r.e.). Therefore, the fact than an organization has 
obtained a section 501(c)(7) federal tax exemption does not 
in itself mean that the organization is a "fraternal 
organization11 for purposes of article 179d. 

your fifth and sixth questions are: 

(5) Assuming all other' requirements are 
met, does a non-profit organization organized 
to promote performing arts, whose primary 
activities are the preparation and perform- 
ance of performing art productions, open to 
the general public who purchase tickets, 
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qualify as a fraternal organization for a 
license to conduct bingo? 

(6) If your answer to question (5) is no, 
would the fact that an organization conducts 
free performances or admits some persons to 
its performances free of charge change your 
answer to question (5)? 

Again, we find the description "to promote the perform- 
ing a*@ insufficient to apprise us of an organization's 
eligibility for licensure, as a "fraternal organization," 
which must be one that "is organized to perform and engages 
primarily in performing charitable, benevolent, patriotic, 
emvlovment-related, or educational functions." (Emphasis 
added.) A determination could only be made upon 
consideration of a particular organization's actual 
activities and organization. 

Similarly, whether the fact that such an organization 
; charges fees for some or.all those admitted to its perform- 
ances is consistent with its bei.ng a "fraternal organiza- 
tion" as defined by the Act, might well depend on which 
persons are charged a fee, which persons are admitted 
without charge, the amount charged, and the disposition of 
the proceeds. 

We do find that charging a fee for the benefits it 
confers is not inconsistent with an organization's being 
%haritable." Dallas CountV Avvraisal Dist. v. The LeaVeSi 
Inc., 742 S.W.2d 424 (Ct. App. - Dallas 1987, n.w.h.); Lg& 
Countv Avvrai 1 District v. S. Plains Hosvital-Clinic, 
$y.; T88 S.W":d 896 (Ct. APP. - Amarillo 1985, writ ref'd 
. . ., . 

Also, we find no authority that "benevolent, patriotic, 
employment-related or educational functions" implies gratui- 
tous benefits. Fees charged must of course be applied 
consistently with the organization's being a "non-profit 
organization,11 as required in section 2, subsection (3). 

Your last question is: 

(7) In determining.whether an organization 
is engaged primarily in performing charitable 
benevolent, patriotic, employment-related, or 
educational functions, how do we weigh the 
applicant's activities to determine which 
activities are its primary activities? 
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Webster's defines primarily as "for the most pa*" or 
"chiefly." Webster's Ninth New Colleaiate Dictionary 
(1983). We believe, that "primarily" in the language of 
section 2, subsection (4) should be construed according to 
its ordinary meaning, i.e., more than half of the functions 
which the organization performs must be *charitable, 
benevolent, patriotic, employment-related, or educational." 
We interpret the disjunctive "or" in the above quoted 
language to mean that the charitable, benevolent, patriotic, 
employment-related and educational functions of an 
organization, taken tocetha, must constitute more than half 
of the overall functions of the organization. 

Very truly yoyrs, 

Opinion Committee 

RG/WW/bc 
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