THE ATTORNEY GENERAL
OF TEXAS

JIM MATTOX
ATTORNEY GENERAL September 23' 1988

Honorable Chad Williams

Baylor County Attorney

Baylor County Courthouse

Seymour, Texas 76380 L.0-88-109

Dear Mr. Williams:

You ask whether the commissioners court of Baylor
. County may give compensatory time to employees of the
Sheriff’s Department rather than paying them for overtime
hours worked. We note at the outset that Baylor County is a
small county . (1985 population 4,900) and that many
provisions of state law applicable to Sheriff’s Department
personnel in larger counties do not apply to Baylor County.
See, e.g., Local Gov’t Code §§ 152.071, 157.021-.023.
i Section 152.011 of the Local Government Code provides
that the commissioners court shall set the compensation of
county and precinct employees who are paid wholly from
county funds. Provision of compensatory time to county
employees is clearly a type of compensation which the
commissioners court is authorized to set under section
152.011.

However, since the holding in Garcia v. San Antonio
Metropolitan Transit Authority, 469 U.S. 528 (1985), it is
also clear that public entities such as counties are subject
to the provisions of the federal Fair Labor Standards Act
(herafter the FLSA) in their arrangements for the compensa-
tion of their employees. See e.dqg., Attorney General
Opinions JM-733 (1987); JM-475 (1986).

The principal provisions of the Fair Labor Standards

Act pertinent to your question appear at 29 U.S8.C. § 207,
subsection (o):
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Compensatory time

(1) Employees of a publi ency which is
a State, a political subdivision of a State,
or an 1nterstate governmental agency may
eceive cco ce w subsection

and in lieu of overtime compggsat;og, compen-—
satory time off at a rate not less than one

one-hal ou for each hour of
employment for whic v me compensation
requir this sectij
(2) A public agency may provide compensa-
to time under para h (1) only—~-—

{A) pursuant to--

(i) icable visions f a
collective bargaining agreement,
emorandu unders i o an
er a t  betw ubl j
aqge e se tives suc
emplo HIl»)

(ii) in the case of employees not
ggve;eg h! g@glgggg ‘il (AN aqree-—
ment or understanding arrived at

W em d
employee before the performance of
the werk; and

(B) if the employee has not accrued
compensatory time in excess of the 1limit
applicable to the employee prescrlbed by
paragraph (3).

In the case of employees described in clause
(A) (ii) hired prior to April 15, 1986, the
regular practice in effect on April 15, 1986,
with respect to compensatory time off for
such employees in 1lieu of the receipt of
overtime compensation, shall constitute an
agreement or understanding under such clause
(A) (ii). Except as provided in the previous
sentence, the provision of compensatory time
off to such employees for hours worked after
April 14, 1986, shall be in accordance with
this subsection.
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(3) (A) If the work of an employee for
which compensatory time may be provided
included work in a public safety activity, an
emergency response activity, or a seasonal
activity, the employee engaged in such work
may accrue not more than 480 hours of compen-
satory time for hours worked after April 15,
1986. If such work was any other work, the
employee engaged in such work may accrue not
more than 240 hours of compensatory time for
hours worked after April 15, 1986. Any such
employee who, after April 15, 1986, has
accrued 480 or 240 hours, as the case may be,
of compensatory time off shall, for
additional overtime hours of work, be paid
overtime compensation.

(B) If compensation is paid to an employee
for accrued compensatory time off,. such
compensation shall be paid at the regular
rate earned by the employee at the time the
employee receives such payment.

(4) An employee who has accrued
compensatory time off authorized to be pro-
vided under paragraph (1).shall, upon termin-
ation of employment, be paid for the unused
compensatory time at a rate of compensation
not less than--

(A) the average _regular rate
received by such employee during the
last 3 years of the employees’ employ-
ment, or

(B) the final regular rate received
by such employee, whichever is higher.

(5) An employee of a public agency which
is a State, political subdivision of a State,
or an interstate governmental agency--

(A) who has accrued compensatory
time off authorized to be provided
under paragraph (1), and

(B) who has requested the use of
such compensatory time,
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shall be permitted by the employee’s employer
to use such time within a reasonable period
after making the request if the use of the
compensatory time does not unduly disrupt the
operations of the public agency.

(6) For purposes of this subsection--

(A) the term ‘overtime compensation’

P P —— e e R Tew

means the compensation required by
subsection (a), and

(B) the terms ‘compensatory time’.
and ‘compensatory time off’ mean hours -
during which an employee is not
working, which are not counted as hours
worked during the applicable workweek
or other work period for purposes of
overtime compensation, and for which
the employee is compensated at the
employee’s regular rate. (Emphasis
added.)

Subsection (0) (1) refers to the "overtime compensation
required by this section" for which compensatory time may be
substituted. Subsection (a) (1) of section 207 provides with
regard to such overtime compensation:

Except as otherwise provided in this
section, no employer shall employ any of his
employees who in any workweek is engaged in
commerce or in the production of goods for
commerce, or 1is employed in an enterprise
engaged in commerce or in the production of
goods for commerce, for a workweek Tlonger
than forty hours unless such employee
receives compensation for his employment in
excess of the hours above specified at a rate
not less than one and one-half times the
regular rate at which he is employed.

Thus, subsection (a) generally requires payment of overtime
compensation for hours worked in excess of forty hours in a
workweek, but subsection (o) provides that employees may in
lieu of overtime pay receive compensatory time at a rate of
not less than one and a half hours for each hour for which
overtime compensation would be required by subsection (a).

As we noted in Attorney General Opinion JM-733 (1987),
the requirement of overtime compensation or compensatory
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time in 1lieu thereof only applies where more than forty
hours are actually worked in a workweek. Where an employee
is, for example, paid for a holiday or sick day on which he
does not actually work, those hours do not count toward the
forty hour FLSA threshhold.

Also, subsection (k) of section 207 makes special
provision for employees engaged in fire protection or law
enforcement activities, as follows:

No public agency shall be deemed to have
violated subsection (a) of this section with
respect to the employment of any employee in
fire protection activities or any employee in
law fénforcement "~ activities (including

. security personnel in correctional institu-
tions) if-- ‘

(1) in.a work period of 28 consecutive
days the employee receives for tours of
duty which in the aggregate exceed the
lesser of (A) 216 hours, or (B) the
average number of hours (as determined by
the Secretary pursuant to section 6(c) (3)
of the Fair Labor Standards Amendments of
1974) in tours of duty of employees
_ engaged in such activities in work periods

- of 28 consecutlve days in calendar year
1975; or

(2) in the case of such an employee to
whom a work period of at least 7 but 1less
than 28 days applies, in his work period
the employee receives for tours of duty
which in the aggregate exceed a number of
hours which bears the same ratio to the
number of consecutive days in his work
period as 216 hours (or if "lower, the
number of hours referred to in clause (B)
of paragraph (1)) bears to 28 days,

compensation at a rate not less than one and
one-half times the regular rate at which he
is employed.

Clearly, in enacting the above provisions, Congress
recognized that the work schedules of 1law enforcement
employees, such as the Sheriff’s Department employees about
‘whom you inquire, often do not conform to the standard forty
hour week. Accordingly, the FLSA overtime/compensatory time
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requirements apply to such employees only where their
aggregate hours worked over the longer perlods specified in
subsection (k) exceed the 1limits specified in that subsec-
tion. (See also subsection (p) of section 207, which makes
special provisions for certain law enforcement personnel.)

We would also direct your attention to the provisions
of subsection (o) (2), which require that a compensatory time
arrangement must have been agreed to (e.g., set out in the
county personnel policy, which constitutes part of the
employee’s employment contract) by the employer and employee
before the work for which compensatory time is to be given
is performed, and to the provisions of subsection (o) (3),
which set limits on the amount of compensatory time which
may be accrued.

Finally, we note that various exceptions set out in the
FLSA to the requirements of section 207 may be relevant to
particular individuals employed in the Sheriff’s Department.
Section 213(a) (1) exempts persons "employed in a bona fide
executive, administrative, or professional capacity" from
the requirements of section 207. Section 213 (b) (20)
exempts public employees engaged in law enforcement
activities if the employer "employs during the workweek less
than five employees" in such activities. Section 203, sub-
section (e), provides that an individual is not an
"employee” under the FLSA, and is thus not subject to its
overtime pay/compensatory time provisions, if he is not
subject to civil service provisions and either holds public
elective office, is selected or appointed by the
officeholder as a personal staff member or to serve at a
policy making 1level, or is an immediate adviser to the
officeholder with respect to the constitutional or legal
powers of his office.

Very truly yours,

/4>1/b4ybﬁﬂbvo~ 0b104/11/’1

William Walker
Assistant Attorney General
Opinion Committee
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