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Dear Mr. Madden: 

We are in receipt of your letter of February 5, 1992, requesting an opinion 
regarding whether the judge of a county court-at-law may order a juvenile to be held 
in a detention facility located outside the county if there are no juvenile detention 
facilities in the county. Section 41.007, Government Code, requires a county auditor 
who seeks an opinion from this office to first submit his request to his county or 
district attorney. In light, however, of the straightforward nature of your question 
and the clear answer, we can assist you with this informal opinion. 

Section 51.12(e) of the Family Code provides, with regard to the “place and 
conditions of detention” of juveniles: 

(e) If there is no certified place of detention in the county in 
which the petition is filed, the designated place of detention may 
be in another county. 

Clearly, therefore, if there are not juvenile detention facilities in the county, 
Cherokee County is authorized to contract with Angelina County to house its 
juvenile detainees in the latter’s juvenile detention facility. The same statute 
requires, in subsection (c), that “in each county, the judge of the juvenile court and 
the members of the juvenile board shall” inspect their county’s juvenile detention 
facilities “at least annually and shall certify in writing” that such facilities “are 
suitable or unsuitable for the detention of children” in accordance with particular 
standards. You indicate that the Angelina County facility “is annually certified 
pursuant” to this provision. 
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So long as the requisite authorities in Cherokee County are satisfied that the 
detention facility for which it contracts is certified in accordance with section 51.12, 
it is clear that a judge in Cherokee County may order a juvenile detainee to be held 
in that facility. It would be appropriate for the juvenile board of Cherokee County 
to take note of such certification at a future meeting, and to include a requirement 
of annual certification in any future contracts with Angelina County. 

SUMMARY 

A judge in Cherokee County is empowered to order a juve- 
nile to be held in a facility in Angelina County. 

Very truly yours, 

Rick Gilpin 
Assistant Attorney General 
Opinion Committee 
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