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ATTORNEY GENERAL . . .
Honorable Nathan B. Rheinlander Letter Opinion No. 94-034
Office of County Attorney
Comal County _ Re: Whether a salary grievance committee
150 North Seguin, Suite 318 established under chapter 152 of the Local
New Braunfels, Texas 78130-5113 Government Code is authorized to hear a

justice of the peace's grievance concerning
an "auto allowance” (ID# 22241)

Dear Mr. Rheinlander:

You have requested an opinion regarding whether a salary grievance committee
established under subchapter B of chapter 152 of the Local Government Code is
authorized to hear a justice of the peace's grievance concerning an "auto allowance."!

Section 152.013 .of the Local Government Code provides that each year "the
commissioners court shall set the salary, expenses, and other allowances of elected
county or precinct officers” at a regular meeting of the court2 Local Govt Code
§ 152.013(a) (emphasis added). Before filing the annual budget with the county clerk, the
commissioners court is required to give "written notice to each elected county and
precinct officer of the officer's salary and personal expenses to be included in the budget.”
Id. §152.013(c) (emphasis added). Section 152.016 of the Local Government Code
provides that an elected county or precinct officer who is "aggrieved by the setting of the
officer's salary or personal expenses may request a hearing before the salary grievance
committee,” Id, § 152.016(a) (emphasis added). Subsection (d) of that provision states
that the committee's authority "is limited to the consideration of increases in the salaries
or personal expenses of county and precinct officers. The committee may not set policy
of the county or add new items to a proposed county budget.” Id. § 152.016(d) (emphasis
added).

Section 152.013 authorizes the commissioners court of a county to set the salary,
expenses, and other allowances of elected county or precinct officers. Section 152.016,
however, limits the authority of a salary grievance committee to consideration of increases
in salaries or personal expenses, and does not give the grievance committee jurisdiction

1Subchapter B docs not apply to a judge of a court of record. Local Gov't Code § 152.017(1). A
justice of the peace is not a judge of a court of record. Ex parte Hayden, 215 S.W.2d 620 (Tex. Ctim.
App. 1948).

2Gection 152.011 of the Local Government Code provides that "[t]he commissioners court of a
county shall set the amount of the compensation, office and travel expenses, and all other allowances for
county and precinct officers and employees who are paid wholly from county funds.”
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over allowances. This omission is not inadvertent. Prior to 1983, the statutory
predecessor to section 152.016 authorized an elected county or precinct officer to grieve
his or her "salary, expenses and other allowance." V.T.C.S. art. 3912k, § 2(d) (repealed
by Acts 1987, 70th Leg., ch. 149, § 49, at 1307). In 1983, the legislature amended the
statute to delete the term "allowance” and added a new subsection which provided that
*[t]he authority given to the salary grievance committee is specifically limited to increasing
items concerning salaries or personal expenses of county and precinct officers. Nothing in
this Act shall be interpreted to allow the committee to set policy of the county or add new
items to a proposed county budget.”" See Acts 1983, 68th Leg., ch. 336, § 1, at 1743,

Therefore, we must consider whether the “"auto allowance” at issue here
constitutes a "personal expense” or "an allowance." This office explained the difference
between an expense and an allowance in Attorney General Opinion H-992:

we believe that the use of the term "expense” in article 3912k [the
statutory predecessor to chapter 152 of the Local Government Code]
requires that the sum set by the commissioners as "travel expense”
reflect the expenses actually incurred by county officials in the
conduct of official business. While county officials may receive a
monthly travel allowance without the need to account for every mile
traveled when their duties require traveling from their official stations
on a continuing basis, the sum set as a travel allowance must be
premised upon some basis of fact and reasonable calculation. See
Letter Advisory No. 89 (1975).

Attorney General Opinion H-992 (1977) at 2. Based on the information you have
provided, it appears that the justice of the peace is not paid the "auto allowance” on the
basis of his actual mileage or actual expenses, but rather in a fixed amount on a monthly
basis. For this reason, it appears that the “auto allowance” is an allowance rather than an
expense, and that the salary grievance committee is therefore not authorized to consider
the justice of the peace's grievance with respect to this matter.

SUM ARY

A salary grievance committee established under chapter 152 of
the Local Government Code not is authorized to hear a justice of the
peace's grievance concerning an "auto allowance” which is not based
on actual expenses.
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