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Dear Representative Berlanga: 

You ask about the disposition of proceeds of a sale or lease of the Edmburg 
Hospital Authority’s “hospital facility to a for-profit entity.” You indicate that the hospital 
authority was created under and is governed by the provisions of chapter 262, Health and 
Safety Code, and that the authority is contemplating dissolving the district pursuant to 
section 262.005 thereof 

The focus of your concern appears to be the extent to which chapter 262 or other 
law places restrictions on the proposed dispositions of the sale or lease proceeds. 
Specitically, you ask whether the proceeds may be 

1. [delivered to a charitable foundation for the promotion of] the 
public interest in health care accessibiity, health care research and 
education, and related purposes in. the Rio Grande Valley of 
South Texas; and if not, 

2. [expended by the authority] for simihu public purposes, 
notwithstanding that the Authority will not be operating a hospital 
facility; and if not 

3. delivered . to a health facilities development corporation 
created by the City ~of Edinburg pursuant to Chapter 221 of the 
Health & Safety Code, or to one or more local government 
corporations created pursuant to article 15281, Section 4A(a), 
V.T.[C.S.], to aid, assist, or act on behalf of one ‘or more local 
govemments. 

Under chapter 262, the governing body of a municipality may by ordinance create 
a municipal health authority. Health & Safety Code 4 262.003. An authority is a “body 
corporate and politic” “composed. . of the territory” of the municipahty, and governed 
by a board of diiectors appointed by the municipality’s governing body. Id. 44 262.003, 
.011- .012. Although it has no taxing power, an authority may issue bonds secured by 
“revenues from the operation of one or more hospitals and any other revenues from 
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owning hospital property,” as well as by mortgages on the authority’s real and personal 
property. Id, $5 262.003, .041. Section 262.022 provides for the powers of an authority 
as follows: 

(a) The authority may construct, purchase, enlarge, furnish, or 
equip one or more hospitals. A hospital may be located outside the 
municipality or municipalities. 

(b) The authority may operate and maintain one or more 
hospitals. The authority shah operate a hospital without the inter- 
vention of private profit for the use and benefit of the public unless 
the authority leases the hospital. 

(c) The board may lease a hospital, or part of a hospital, owned 
by the authority for operation by the lessee as a hospital under terms 
that are satisfactory to the board and the lessee. 

(d) The bond resolution or trust indenture may prescribe 
procedures and policies for the operation of a hospital. If a hospital 
is used, operated, or acquired by a nonprofit corporation or is leased, 
the authority may delegate to the nonprofit corporation or lessee the 
duty to establish the procedures and policies. 

As pertaining to sales, you note that section 262.033 empowers the authority’s 
board to “seU a hospital or part of a hospital, owned by the authority or close a hospital, 
or part of a hospital owned or operated by the authority,” also subject to voter approval if 
an election is petitioned for. Section 262.033 does not, however, speak to the disposition 
of the proceeds of such sale.’ 

We understand from your request that the disposition of proceeds in question will 
be done~ in the context of the authority’s dissolution. Under section 262.005(a), “[a 
municipal] governing body by ordinance, may”--subject to the voters’ approval should a 
sufficient number of them petition for an election--“dissolve an authority if the 
governing bafv and the authorivproviak for the sale or tran.$er of the authori@ ‘s assets 
and liabilities to the municipali@ or to another person” (emphasis added). 

The dissolution . and the sale or transfer of the authority’s 
assets and liabilities may not: 

(1) violate a trust indenture or bond resolution relating to the 
outstanding bonds of the authority; or 

lAdditionslly, section 262.031 provtdes for sale ef “real pmperty acquired by gift or purchase 
that the board determines is net needed for hospital purposes,” and section 262.032 for sale of proper@ "to 
a politicat subdihion for the fair market value” thereof. Sections 262.031 and 262.032 would not appear 
te apply in the scenario you present, where the authority wishes te sell “its hospital facility to a for-pmfit 
entity.” Those sections do not, in any case speak, to the disposition of sale proceeds. 
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(2) diminish or impair the rights of the holders of outstanding 
bonds, warrants, or other obligations of the authority.2 

Id. 5 262.005(b) (footnote added). Unless an election is petitioned for, the dissolution 
ordinance “‘takes effect on the 3 1 st day after” its adoption, 

Chapter 262 generally empowers municipal health authorities to provide and 
operate hospitals. Id. (i 262.022. We find no express or implied authority in the 
controlling statutes for the hospital authority here to transfer money to other persons or 
entities other than in connection with its authority under section 262.022 to provide and 
operate hospitals, unless section 262.005, quoted above, can be construed to validly 
permit other hinds of transfers in the context of the hospital authority’s dissolution. 

In our opinion, trsnsfers under section 262.005 are necessarily limited by the 
prohibition in article III, section 52 of the state constitution of the legislature’s providing 
for “grant[s] of public money” to individuals, associations or corporations. The article III, 
section 52 prohibition on grants to “corporations” includes grants to other public entities. 
See San Antonio Zndep. Sch. Dist. v. Board of Trustees, 204 S.W.2d 22 (Tex. Civ. 
App.-El Paso 1947, writ ref d n.r.e.). The prohibition is not violated, however, where the 
expenditure is for a public purpose accompanied by adequate controls to reasonably assure 
its real&ion, even if private or other recipient parties benefit. See, e.g., 35 
DAVIDB. BROOKS, COUNTY AND SPECIAL DISTRICT LAW gsl2.7 - .8 (Texas Practice 
1989) (and authorities cited there). But the public purpose served must be a legitimate 
purpose ofthe grantor entity. Harrik Co. Flood Control Dist. v. Mann, 140 S.W.2d 1098 
(Tex. 1940). 

Thus, the transfer of authority assets to “a municipality or another person” must be 
for a public purpose of the authority. Again, we find no provisions in chapter 262 
specifying other public purposes of the authority than those in section 262.022 authorizing 
it to provide for and operate hospitals. Cj Tax. Const. art. IX, $9 (authorizing legislative 
provision for dissolution of county hospital districts and transference of remaining assets 
“to another governmental agency. . . embracing such district and using such transferred 
assets in such a way as to benefit citizens formerly within the district”). Accordingly, a 
transfer under section 262.005 in the context of the dissolution of the authority that was 
made for the purposes of providing for and operating hospitals would be valid with 
respect to article III, section 52, so long as the purposes served were indeed “public” 
ones. (The latter determination would be for the municipal ‘governing body and the 
authority’s governing body to make, at least in the first instance.) See Health & Safety 
Code 9 262.005. 

However, we note that you do not indicate that any of the transfers the authority is 
considering are specifically for the purpose of providing for and operating hospitals. In 

2You indicate, and we assume for purpose of this opinion, that the transfers you ask about would 
not impair the authority’s bond-related obligations. 
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line with the above discussion, we do not believe that a section 262.005 transfer “‘to a 
municipality or another person” for purposes completely unrelated to the provision and 
operation of hospitals would be valid, given the public purpose requirements of article III, 
section 52. On the other hand, whether any given transfer for health-relutedp 
such as those you ask about, would be sufficiently related to hospital purposes would, in 
our opinion, involve questions of fact which we cannot resolve. Furthermore, a court in 
considering these issues would, we think, consider the overall factual scenario. For 
example, in determining whether to permit transfer of the assets in question for particular 
uses in the health care area which did not strictly involve hospital purposes, a court might 
well be intluenced by evidence that there were in fact no need for additional resources for 
the provision and operation of public hospitals in the environs. At any rate, in that factual 
issues come into play in determining the lawfulness of the particular transfers you ask 
about, we do not attempt to determine here whether the specific proposed transfers you 
ask about would be permissib1e.s 

‘We note specillcally that we do not speculate under what circumstances a “local govemment 
wrpation” emted under the Texas Transportation Corporation Act, V.T.C.S. article 152fU-one of the 
pmposed transferees of the authority’s assets you ask about-might have authority to provide heath 
services sufkiwtly related to hospital pmposes to just@ transfer of the assets at issue to that entity. 

We also note that you Indicate that one of the pqkxed tmnsferees is a “charitable foundation” 
for the promotion of “the public intetrst in health care accessibility, health care research and education, 
and nlatcd pmposcs in. the Rio Gmnde Valley of Sooth Texas.” Although, under section 262.003(c), 
s municipal hospital authority is “composed” of the territory of the municipality, section 262.022(a) 
provides that the hospitals it provides or operates “may be located outside the mmticipality or 
monicipalities.” We do not think section 262.022(a) was intended to empower a municipal health 
authority to operate a hospital anywhere in the state (or the country); p resumably its services most be 
reasonably centered on the territory of the monicipality. Similarly, we believe that the services to be 
provided by a transferee of the assets most reasonably relate to the territory of the municipality. 
Detcmdning whether they do w relate, however, would again, we think, require consideration of all 
rclcvant facts. 
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SUMMARY 

The authority of a municipal health authority, under Health and 
Safety Code chapter 262, to transfer assets upon dissolution “to the 
municipality or to another person” is circumscribed by the public 
purpose requirements of article III, section 52 of the Texas 
Constitution. Whether a given transfer is sufficiently related to the 
public purposes of an authority--the provision and operation of 
hospitals--would involve fact questions. 

Yours very truly, 

William Walker 
Assistant Attorney General 
Opinion Committee 


