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DKuSenatorwhitmire: 

You request our opinion as to whether a Houston police 05cer may 
simultaneously sme as an elected member of the city council of the City of Magnolia. 
The cwnd position is uncompensated. 

Article XVI, section 40, of the Texas Comtitution p&iii one pason &om 
holding. at the same time, more thsn one “office of emolument? In the situation you 
present, while the council position is clearly an “office,” it is not an “05ce of emolument” 
because it is uncompensated. Thus, ardcle XVI, section 40, dues not prohibit the scenario 
you descrii. 

The other impediment to the sinndtaneous holding of two positions is the 
common-law doctrine of incompatiiity. which prohibit, a person fkom occupybg “two 
offices where one offiti might thereby impose its pokks on the other M subject it to 
control in some other way.* Attorney Genial opinion JM-129 (1984) at 1. This 
“conflicting loyalties” type of incompatibility has never been held to apply to a situation in 
which one position is an “office” and the other a mere “empbyment.” Attorney General 
Opiion JM-1266 (1990) at 4. Thus, the issue raised by your question is whether the 
position of municipal police officer is an “05cc.” 

We addressed an almost identical issue in L-etta Opiin No. 9337 (1993), in 
which we held that a Houston police officer was not precluded, as a matter of law, &om 
serving as an elected commissioner of the Cii of Gakna Park.1 The opinion noted that, 
under the ratiotie of Attorney &ncrd @iion DM-212 (1993). ua municipal police 
05~ no longer @so jhcto holds an ‘05cc.‘” httK opinion No. 93-27 (1993) at 1. 
Whether such an individual does in fact “hold0 an ‘05~ depends upon whether he 
theseby ex~cises ‘any sovereign fimction of the government. . . kgety independent ofthe 

‘oncoft&pfiacipaldi-bawoenIbcWiculatuodsrtbcfacfsdacribsdinLQcr 
opinion No. 93-27 (X993). the position ofcity commissionerav e 
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control of others.‘” Id. (quoting L&h v. Bmzoria County, 224 S.W.2d 738, 740-41 
(Tex. Civ. App.-Galveston 1949. writ refd)). That determinanon “necessarily rsism 
questions of faa which cannot be addressed in the opinion process.” Id. Although we 
concluded. in Later Gpiion No. 93-27, that the ultimate resolution of the issue rested 
upon factual dct mninations, we E&O declared that “under ordinary w 
municipal police officer performs his duties under the direction and control of others, 2 
thus, does not hold an *ofFice.‘” Id. at 2. 

For purposes of the common-law doctrine of incompatiiity, there appears to be 
no @ilkant distinction between the question you raise end that fesokd in btK 
Opiion No. 93-27. In both cases, the geographic boundaries of the City of Houston 
extend into the county in which the individual holds his elected office? Accordingly, we 
a5rm our holclmg in that opinion: Unless the individual’s duties as a member of the 
Houston police department “are such that they elevate him to the status of ‘officer,‘” he is 
not prohibited from serving simuhaneously as a Houston police 05cer and as an elected 
member of the city council of Magnolia. 

SUMMARY 

A municipal police officer of the City of Houston is not as a 
matter of law prohibited from serving simultaneously as an elected 
member of the city council of Magnolia. 

Yours very truly, 

RickGilpin ’ 
Deputy chair 
Opinion Committee 


