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Dear Mr. Mullen:

You request our opinion as to whether, on behalf of all state agencies, the General
Services Commission (the commission™) may enter a scven-year contract with the City of
Austin for the provision of electric services to state buildings and facilities located in
Austin. You have not submitted a copy of the proposed contract for our review. Indeed,
this office does not construe contracts. Attorney General Opinions DM-192 (1992) at 10,
M-697 (1987) at 6. We do, on the other hand, opine on 2 public entity’s authority to
enter into a particular contract, if we can answer the question as a matter of law. See
Attorney General Opinion DM-192 (1992) at 10 n.14. We believe that we may resolve
the issue you raise as a matter of law.

The State Purchasing and General Services Act, V.T.C.S. article 601b,! mandates
that the commission purchase or otherwise acquire all services for all state agencies.
V.T.C.S. art. 601b, § 3.01(a). Although section 3.01 defines the term “services” to
exclude services of public utilities, see id. § 3.01(c)(4), the City of Austin’s utility
company is municipally owned. The Public Utility Regulatory Act of 1995, Act of Mar.
29, 1995, 74th Leg., R.S., ch. 9, § 1, 1995 Tex. Sess. Law Serv. 31, 31, defines “public
utility” to exclude a municipal corporation.2 Act of Mar. 29, 1995, 74th Leg., R.S., ch. 9,

IThe Seventy-fourth Legislature nonsubstantively codified the State Purchasing and General
Services Act as title 10, subtitle D of the Government Code. See Act of April 21, 1995, 74th Leg., R.S.,
ch. 41, § 6, 1995 Tex. Sess.. Law Serv. 324, 420. The codification becomes effective September 1, 1995.
Id. § 8, at 420. The enactment also repeals V.T.C.S. article 601b, effective September 1, 1995. See id. §
S, at 420,

2The Public Utility Regulatory Act of 1995 is a nonsubstantive revision of article 1446¢, V.T.C.S.
Act of Mar. 29, 1995, 74th Leg., RS, ch. 9, § 3(a), 1995 Tex. Sess. Law Serv. 31, 87. The legislature
repealed V.T.C.S. article 1446¢c. See id. § 2(a), at 87.
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§ 1, 1995 Tex. Sess. Law Serv. 31, 33, 46, 63 (sections 1.004, 2.001, and 3.001(3)).
Thus, section 3.01(a) of article 601b authorizes the commission 1o contract with the City
of Austin for the provision of electricity to state buildings and facilities located in
Austin? '

~ Nothing in the State Purchasing and General Services Act limits the duration of a
contract the commission may enter. Moreover, we are unaware of any other provision,
statutory or constitutional, that would limit the duration of a contract the commission may
execute in these circumstances. Article VIII, section 6 of the Texas Constitution
prohibits an appropriation for longer than two years. In Texas Public Building Authority
v. Martox the Texas Supreme Court concluded that article VI, section 6 does not forbid
the execution of a contract that “does not bind the state to purchase a fixed quantity of
goods or services each year, but rather which binds the state only to purchase those
quantities which within its sole discretion it determines it needs.” Texas Pub. Bldg.
Auth. v. Mattox, 686 S.W.2d 924, 929 (Tex. 1985); see also City of Big Spring v. Board
of Control, 404 S.W.2d 810, 814-15 (Tex. 1966); Charles Scribner’s Sons v. Marrs, 262
S.W. 722, 724-26 (Tex. 1924); Attorney General Opinion 0-1627 (1940) at 5.

As an example of a contract not prohibited by article VIII, section 6, the Texas
Public Building Authority court cited to the contract at issue in City of Big Spring v.
Board of Control, 404 S.W.2d 810 (Tex. 1966). In City of Big Spring the Supreme Court
reviewed a contract whereby the City of Big Spring agreed to provide water to a local
state hospital at a fixed rate per gallon as long as the state hospital remained at its current
site, City of Big Spring, 404 S W.2d at 811.

The contract about which you ask, like the contract at issue in City of Big Spring,
has a duration Jonger than two years. Under the Supreme Court’s decisions in Texas
Public Building Authority and City of Big Spring, such a contract does not contravene
article VIII, section 6 of the constitution if the contract involves the provision of a
commodity at a specified rate per unit the state uses. We assume the contract about
which you ask requires the City of Austin to provide electricity to the state, in return for
which the state will pay the City of Austin at a rate, specified in the contract, per unit of
electricity the state uses. Consequently, we believe the contract about which you ask
does not contravene article VIII, section 6 of the constitution.

‘We also note that article I1I, section 49 of the Texas Constitution prohibits, except
in certain circumstances irrelevant here, the creation of debt “by or on behalf of the
State.” The making of a contract for the provision of a utility service for a number of
years does not create a debt for purposes of article I1I, section 49 where the state’s
liability arises upon its use of the utility service during each year. See City of Big Spring,
404 S.W.2d at 815 (quoting City of Tyler v. LL. Jester & Co., 78 S.W. 1058 (1904)).
Assuming that the contract about which you ask makes the state liable for electricity as

3In the alternative, section 4.01(s) of the State Purchasing and General Services Act provides the
commission with “charge and control of all public buildings, grounds and property of the state.”
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the state uses the service, we believe the contract does not contravene article IIi, section
49 of the constitution.

In sum, we believe the commission may enter the seven-year contract you have
described with the City of Austin for the provision of electric services to state buildings
and facilities located in Austin. As we have indicated, we premise our conclusion on two
assumptions: first, that the contract involves the provision of electricity at a specified
rate; and second, that the contract about which you ask makes the state liable for
electricity as the state uses the service.

SUMMARY

The General Services Commission may enter a seven-year
contract with the City of Austin for the provision of electric services
to state buildings and facilities in Austin so long as the contract
involves the provision of electricity at a specified rate per unit the
state uses and the contract makes the state liable for electricity only
as the state uses the service.

Yours very truly,

K Qtbonr”

Kymberly K. Oltrogge
Assistant Attorney General
Opinion Committee



