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Dear Representative Granoffz 

You ask whether the prohibition on a city’s granting extra compensation after 
a service ~has been rendered prevents the payment, in cash or compensatory time, of 
members of the Dallas Police Department (the “department”) for the time they 
spend on “standby” or “on call” status. Department employees on standby or on call 
status are deemed to be “able to come and go as they please” but must be available 
by telephone or pager and be able to respond within 45 minutes, including travel 
time, when summoned to duty. They must be able to present themselves for duty 
properly attired and not under the influence of intoxicants such that their per- 
formance is impaired or their appearance affected. See Dallas Police Department 
SPECIAL ORDER No. 92-1, March 27, 1992. You indicate that your question is 
prompted by an opinion of the Dallas City Attorney’s office that compensation of 
police department members for time spent on standby or on call status would 
violate the above-mentioned prohibition in article III, section 53 of the Texas 
Constitution.1 

‘The relevant portion of article III, sectioa 53 reads: 

The Legislature shall ban 00 power to grant, or to authorize any county or 
municipal authority to granf any extra compensation, fee or allowance to a 
public oft&r, agent, servant or contractor, after service has been rendered.. . . 

Tex. Cons. art. III, P 53. 
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Article III, section 53 has been construed to prohibit a county’s or nmnicii%l 
authority’s incmasing the compensation for services after such services havcrwee 
rendered See, sg., Dal& Co. v. Livefy, 167 S.W. 219, 220 (Tex. 1914). Thus 
adoption of a policy of compensating members of the department would violate 
article IJJ, section 53, only if it provided for compensation for time spent on standby 
or on call status prior to the time the policy was adopt’ d. See generally Attorney 
General Gpiions JM-1113 (1989); H-402 (1974); H-S 1 (. ‘73). 

Please note that we limit our response here to whether the portion of article 
II& section 53, relating to the granting of extra compensation after services have 
been rendered would be violated by the provision of compensation for time spent on 
standby or on call status. We do not address the legality of such compensation with 
respect to other provisions of law or any contractual obligrdons incumbent on the 
parties. See, eg., the Fair Labor Standards Act, 29 U.S.C. 5 206 ef seq.; Tex. Const. 
art. IIJ, 90 51 (generally prohibiting political subdivisions’ grams of public money), 
53 (Portion relating to grants of extra compensation on contracts entered into and 
performed in whole or in part). 

SUMMARY 

A police department Mayo adopt a policy of providing 
compensation for time spent on standby or on call status 
without violating the portion of article JI& section 53 of the 
Texas Constitution relating to grants of extra compensation after 
services have been rendered, so long as the change does not 
increase compensation for services performed prior to the date 
of the change. 

Very truly yours, 

Dan Morales 
Attorney General of Texas 


