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Dear Mr. Shell:

You have requested our opinion regarding the authority to pronounce a person
dead and the requisites of a death certificate. You indicate that an individual confined in 2
nursing home was pronounced dead by a registered nurse, and then transferred to a
crematorium. The crematorium requested a death certificate signed by a justice of the

peace.

Chapter 671 of the Health and Safety Code describes the standards used in
determining death. Subsection (d) of section 671.001, provides that

[a] registered nurse may determine and pronounce a person dead in
situations other than those described by Subsection (b) [relating to
persons on life support systems) if permitted by written policies of a
licensed health care facility, institution, or entity providing services
fo that person. [Emphasis added.]

Thus, a registered nurse may pronounce a person dead, so long as the health care facility
wherein he or she is employed has written policies authorizing a registered nurse to do so.

Unless the county clerk and justice of the peace have, with the approval of the
county commissioners court, transferred local registrar duties to the county clerk, the
"justice of the peace is the local registrar of births and deaths in a justice of the peace
precinct." Health & Safety Code § 191.022(a). Sections 193.002 and 193.003 of the
Health and Safety Code instruct "the person in charge of interment” to obtain the death
certificate and file it in the office of the local registrar within ten days of the date of death.
The person who is required to file the death certificate must obtain "the required personal
information from a competent person with knowledge of the facts" and "the required
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medical certification from the physician who was last in attendance on the decedent if the
death occurred with medical attendance.”! Id. § 193.004(a).

On its face, section 193.004(a) authorizes only that physician last in attendance on
the decedent to provide the required medical certification if the death occurred with
medical attendance. See Attorney General Opinion C-124 (1963) at 3 (stating that to sign
death certificate as physician person must be licensed by State Board of Medical
Examiners). Thus, section 193.004(a) precludes the registered nurse who was in
attendance at the death from providing the required medical certification. Section
193.004(a) also precludes the justice of the peace from providing the required medical
certification.

Our conclusion that the registered nurse who pronounced a patient dead pursuant
to section 671.001(d) of the Health and Safety Code may not provide the medical
certification section 193.004(a) requires is consistent with the legislative history of section
671.001(d). The legislature enacted that section as Senate Bill 823 in 1991. See Acts
1991, 72d Leg., ch. 201, § 1. Senate Bill 823 and its companion bill, House Bill 983,
initially were introduced essentially in the form that the legislature ultimately enacted.
Notably, in public hearings before the House Committee on Public Health, Representative
Madla, the sponsor of House Bill 983, affirmed a witness's testimony that the bill, if
enacted, would not authorize a registered nurse to sign a death certificate. Hearings on
H.B. 983 Before the House Comm. on Public Health, 72d Leg. (Mar. 18, 1991)
(statement of Representative Madla, sponsor) (affirming statement of Ann Calvert, Texas
Hospice Organization) (tape on file with House Committee Coordinator); see also id
(statement of Susan Pascoe, Texas Nurses Ass'n). Instead, according to Representative
Madla, a physician would continue to be necessary to sign death certificates. Hearings on
HB. 983 Before the House Comm. on Public Health, 72d Leg. (Mar. 18, 1991)
(statement of Representative Madla, sponsor).

Representative Park subsequently proposed to amend section 193.004(c)-of the
Health and Safety Code to authorize a registered nurse to certify the death certificate if the
physician who last attended the patient could not certify the death certificate and if the
same registered nurse had pronounced the patient dead. Committee Amendment No. 1 to
HB. 983, 72d Leg. (1991). In the end, however, the legislature did not adopt
Representative Park's amendment. In our opinion, therefore, the legislature explicitly
chose not to authorize a registered nurse to provide the medical certification section

1Subsection (a) of section 193.005 of the Health and Safety Code provides that, *[i]f a death or
Jetal death occurs without medical attendance, the funeral director or the person acting as funeral director
shall notify the local registrar of the death." (Emphasis added.) The local registrar is directed to "refer
the case to the local health authority for immediate investigation and certification.” Health & Safety Code
§ 193.005(b). In the absence of a local health authority, the local registrar "may complete the death
certificate or fetal death certificate and return from the statement of relatives or other persons having
adequate knowledge of the facts.” /d Under certain circumstances, the local registrar may require that an
inquest be performed. Jd. § 193.005(c) - (e).
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193.004(a) of the Health and Safety Code requires the person who must file a death
certificate to obtain.

SUMMARY

Section 671.001(d) of the Health and Safety Code authorizes a
registered nurse to pronounce a patient dead if the licensed health
care facility that employs the nurse has enacted written policies
permitting a registered nurse to do so. However, section 193.004(a)
of the Health and Safety Code authorizes only that physician last in
attendance on the decedent to provide the required medical
certification if the death occurred with medical attendance. Neither a
registered nurse nor a justice of the peace is authorized to provide
the required medical certification.

Yours very truly,

Kymberly K.*Oltrogge %/

Assistant Attorney General
Opinion Committee



