
TEEATTORNEYGENERAL 
OF TEXAS 

Au-. TEKAe 78711 

April 15, 1971 

The Honorable Richard W. Carter Letter Advisory No. 137 
Bunt County Attorney 
P. 0. Box 1097 Re: Bmployment as a 
Greenville, Texas 75401 probation officer and 

college instructor. 

Dear Mr. Carter: 

You have asked the following question: 

Is the employment as a Chief Adult Proba- 
tion Officer of a person currently employed 
as a part-time instructor for pay at East 
Texas State University constitutionally 
prohibited? 

There are two general constitutional limitations on the 
holding of dual offices: (1) the separation of powers of 
article 2, section 1 of the Texas Constitution; and (2) 
the limitations imposed by sections 33 and 40 of article 16 
of the Texas Constitution. In addition, there is a third 
limitation in the common-law doctrine that one person may 
not hold two incompatible offices. Attorney General Letter 
Advisory No. 114 (1975). One person may hold two positions 
only if none of the three limitations apply to the proposed 
combination. 

In Attorney General Letter Advisory No. 65 (1973), we 
decided that article 2, section 1 of the Texas Constitution 
prevented a teacher from being employed as a probation officer. 
Article 2, section 1 reads as follows: 

The powers of the Government of the State 
of Texas shall be divided into three distinct 
departments, each of which shall be confided 
to a separate body of magistracy, to wit: 
Those which are Legislative to one; those which 
are Executive to another, those which are 
Judicial to another; and no person, or collection -- 
of persons, being of one of these departments, - -- 
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shall exercise s power prop~erly attached 
to either of the others, except in the 
iiistances Erz expressly permitted. 
(Emphasis added). 

We noted that a teacher, "being of" the executive department 
of the State, could not exercise a judicial power. A county 
probation officer, appointed by the district judge, exercises 
powers of the Judicial Department. Code Crim. Proc. art. 
42.12, S 10. Thus, we concluded that a teacher was forbidden 
by article 2, section 1, from working as a probation officer. 
Since we had previously concluded that college instructors 
and professors were also of the executive department, the 
reasoning of Letter Advisory No. 65 would prevent them from 
working as probation officers. See Attorney General Opinion 
H-6 (1973). 

- 

However, we cannot regard these prior opinions as 
dispositive of your question. A recent Court of Civil Appeals 
decision, in determining whether a teacher was of the 
executive branch, used a~different test from the one we 
have used. In Ruiz v. State, -- 540 S.W.Zd 809 (Tex. Civ. App. -- 
Corpus Christi 1976, no writ), the court was called upon to 
decide whether a teacher employed by an independent school 
district could serve as a justice of the peace. In considering 
whether article 2, section 1 precluded him from serving in 
both capacities, the court stated that a justice of the peace 
was a member of the judicial branch of government. In order 
to decide whether a school teacher was a member of any other 
branch of government, the court applied a test used in 
Aldine Inde endent School District-v 
578 (Tee 

. Stagdley, 280 S.W.2d 
1955 to distinsuish a public o ficer from an 

employee. It concluded that a teacher was not an officer but 
an employee of the executive department, and hence he was not 
"Of' the executive department within the terms of article 2, 
section 1. Thus, as the court read article 2, section 1, it 
precludes an officer but not an employee of one department 
from holding a second position that requires him to exercise 
powers belonging to another department. 

The words "public officer" do not appear in article 2, 
section 1, and the court did not give its reasons for virtually 
reading them into the provision. A possible rationale for the 
court's decision is that article 2, section 1 confides each 
department "to a separate body of magistracy” and that magis- 
tracy” can include "the whole body of public functionaries, 
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whether their offices be legislative, judicial, executive, 
or administrative." Black's Law Dictionary 1103 (4th ed. 
1968). Thus, the magistracy consists of public officers. 
It can be argued that the reference to magistracy qualifies 
the rest of article 2, section 1, so that "person or collec- 
tion of persons, being of one of these departments" refers 
only to members of the magistracy. It is logical that a 
provision which confides powers to separate bodies of magis- 
tracy should go on to limit the exercise of powers by each 
magistry to those properly attached to its department. The 
court's assumption that this constitutional provision con- 
cerns the powers of officers has some support in the lan- 
guage. See also City of Houston v. Stewart, 87 S.W. 663, 
665 (Texx96sTT - - 

Whatever the reasons are that underlie Ruis v. State, 
we as an advisory body cannot at this point ini= ignore 
its holding that article 2, section 1 does not preclude public 
school teachers from exercising judicial functions. See 
Attorney General Opinion H-373 (1974). We believe thatcollege 
instructors would not be of the executive branch under the test 
applied by the Ruis court, and hence could exercise judicial 
functions consistently with article 2, section 1. Thus, in 
the present state of the case law the separation of powers 
limitation would not preclude the dual employment in this case. 

We next must determine whether the person mentioned in 
your request would violate article 16, section 40, which 
provides that "Inlo person shall hold or exercise at the same 
time, more than one civil office of emolument" and makes 
certain exceptions not applicable to the present case. 
Article 16, section 33, reads as follows: 

The accounting officers in this State shall 
neither draw nor pay a warrant or check on 
funds of the State of Texas, whether in 
the treasury or otherwise, to any person for 
salary or compensation who holds at the same 
time more than one civil office of emolument, 
in violation of Section 40. 

In Letter Advisory No. 65, we stated that a probation officer 
occupies a civil office of emolument. We have not decided 
whether a college instructor also holds a civil office of 
emolument. Attorney General Opinion H-6 (1973); Attorney General 
Letters Advisory Nos. 114 (1975), 65, 55 (1973). Compare 
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467 S.W.2d 205 (Tex. Civ. App. -- Austin 
wr1tmn.r.e.) with Tilley v. Rogers, 405 S.W.Zd 

220 (Tex. Civ. App. d- Beaumont 1966,xrit ref'd n.r.e.). 

In Letter Advisory No. 63 (1973), we said that a civil 
office in article 16, section 40 is something more than a 
public employment, and something less than a public office. 
Moreover, it is something more than and distinct from a 
position of honor, trust or profit. See also Letter Adviosry -- 
No. 81 (1974). One court of civil appeals has held that 
a faculty member was an employee for purposes of article 16, 
section 40, Tilley v. Ro ers - su ra, whiie anbther determined 
that he was an asenFo&L hers and held a wsition of 
"honor, trust, or profit" within the terms of article 16, 
section 33, which has since been amended to remove the quoted 
language. Boyett v..Calvert, supra. The court in Ruis v. 
State noted the holding of Tilley v. Rogers that a teacher 
was an emolovee and cited several decisions in other states 
that also‘found teachers to be state employees. A majority 
of courts that have considered the matter have found teachers to 
be employees and not officers. 75 ALR 1352; 15A Am. Jur.2d 
Colleges and Universities, 5 16. See, e. 
206 S.W.2d 75 (KY. 1947). Under t=e aut orities, it is our -3' 

Pardue ,v. Miller, 

opinion that an instructor at a State university does not 
occupy a civil office of emolument, and article 16, section 40 
does not bar him from also holding the position of probation 
officer. 

We finally consider whether the common-law doctrine of 
incompatibility bars the holding of these two positions. 
Attorney General Letter Advisory No. 114 (1975). In State 
v. Martin, 51 S.W.Zd 815 (Tex. Civ. App. -- San Antonr 
D32,writ), the court found that this doctrine did not 
bar one person from simultaneously holding the posts of school 
trustee and city tax assessor. The court reasoned: 

The duties of the two offices are wholly 
unrelated, are in no manner inconsistent, 
are never in conflict. Neither officer is 
accountable to the other, nor under his 
dominion. Neither is subordinate to the other, 
nor has any power or right to interfere with 
the other in the performance of any duty. 
The offices are therefore not inconsistent 
or incompatible . . . . 
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None of the facts with which you have provided us indi- 
cate any incompatibility under the reasoning of State V. 
Martin. An instructor at East Texas State University z em- 
ployed by and accountable to the regents of that institution. 
Education Code SS 100.11, 100.31; see also 99 95.21, 95.22. A -- 
probation officer is employed by and accountable to the 
district judge. Code Crim. Proc. art. 42.12; Attorney General 
Opinion H-619 (19751. There is no relationship of accountability, 
dominion or subordination between the two positions. See 
Attorney General Letter Advisory No. 114 (1975). The duties 
of the two positions are unrelated and not inconsistent. In 
fact, experience in certain fields is a prerequisite to 
appointment as a probation officer, and two years employment 
as a teacher will satisfy this requirement. Code Crim. Proc. 
art. 42.12, 9 10. Scheduling conflicts that may arise from 
dual office holding, do not amount to legal incompatibility, 
and in any case, the part time nature of the instructorship 
should minimize the possibility of such conflicts. 
v. Calvert, supra; Letter Advisory No. 114 (1975). %%gh 
ztmre knowledge about the duties of each position, we 
cannot conclusively say'that no incompatibility exists., on 
the basis of the stated facts and the relevant statutes, we 
see no incompatibility between the positions. Attorney 
General Letter Advisory No. 65 is overruled to the extent 
inconsistent with this opinion. 

Attorney General of Texas 

APPROVED: 

Opinion' Committee 
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