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size or smaller and related question 
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Dear Mr. Green: 

You ask that we determine the costs you may properly charge a requestor for 
access to information under the Open Records Act, Gov’t Code ch. 552, in two scenarios. 
Subchapter F of chapter 552 pertains to the cost of providing requested information. 
Sections 552.261 and 552.262 state in relevant part as follows:1 

8 552.261. Determining Cost of Copies 

. . . . 

(b) The cost of obtaining a standard or legal size photographic 
reproduction shall be an amount that reasonably includes all costs 
related to reproducing the record, including costs of materials, labor, 

‘We note that the Seventy-fourth Legislature amended sections 552.261 and 552.262 of the 
Government Code. See Act of May 29, 199% 74th Leg., RS., ch. 1035, $5 16-17, 1995 Tex. Sess. Law 
Serv. 5127, 5136-37; infa note 2 (describing amendments); see also info note 8. Pursuant to section 26 
of the enacted bill, however, these amendments “apply only to a request for information that is received by 
a governmental body on or after September I, 1995. A request for information that is received by a 
governmental body before that date is governed by the law ia effect at the time the request is made.” Id. 

5 26(a), 1995 Tex. Sess. Law Serv. at 5142. Because the request you received was made prior to 
September 1, 1995, see in@ note 3, we need not consider the amendments to sections 552.261 and 
552.262. 
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and overhead, unless the request is for 50 or fewer pages of readily 
available information. 

. . . . 

5 552.262. Cost for Nonstandard Records 

The charge for access to public records that are comprised in a 
form other than standard or smaller sized pages or that are in 
computer record banks, microfilm records, or other similar record 
keeping systems shall be set: 

(1) making every effort to match the charge with the actual cost 
of providing the record; 

(2) after consultation between a governmental body’s officer 
for public records and the General Services Commission; and 

(3) in an amount that reasonably includes all costs related to 
providing the record, including costs of materials, labor, and 
overhead.* [Footnote added.] 

2As amended by the Seventy-fourth Legislature, section 552.261 of the Government Code 
provides as follows: 

The cost of obtaining a copy of public information shall be an amount that 
reasonably includes all costs related to reproducing the public information, 
including costs of materials, labor, and overhead. If a request is for 50 or fewer 
pages of paper records, the charge of the public information may not include costs 
of materials, labor, or overhead, but shall be limited to the photocopying costs, 
unless the pages to be copied arc located in: 

(1) more than one building; or 

(2) a remote storage facility. 

Act of May 29, 1995, 74th Leg., R.S., ch. 1035, 5 16, 1995 Tex. Sess. Law Serv. 5127, 5136; see suj~ro 
note 1. 

As amended, section 552.262(a) of the Government Code requires the General Services 
Commission to adopt rules for use by “each governmental body” in determining charges under chapter 
552. Act of May 29, 1995, 74th Leg., R.S., ch. 1035, p 17, 1995 Tex. Sess. Law Serv. 5127, 5136; see 
supro note 1. A governmental body other than a state agency may determine its own charges for producing 
public records, but its charges may not vary more than 25% from the General Service Commission’s rules. 
ActofMay29, 1995,74thLeg.,R.S.,ch. 1035, p 17, 1995Tex. Sess.LawSew.5127,5136. 
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In the first scenario you describe, you aver that the Wise County Sheriffs Offtce 
has received a request for “[a]11 reports submit[t]ed by any and all Deputy Sheriffs 
personnel concerning their daily activities, to include any reports concerning arrests made 
and the circumstances surrounding those arrests for a period beginning January 1, 1992 to 
the date of this request.“s You contend that the responsive records are voluminous and 
difftcult to retrieve: 

[T]o comply with the request for “daily activity” reports as far back 
as 1992 would require the records to be retrieved from a warehouse 
(not climate controlled) on the property of the Sheriffs oftice. The 
records are currently stored in boxes stacked as high as nine feet. 
The transporting of some twenty boxes, each weighing as much as 
fifty pounds, would be required giving rise to a total of four man 
hours of labor. . . . 

. . . [T]he arrest reports are stored at the Sheriffs office, [but] each 
is contained in a tile designated for a single inmate. That is, if an 
inmate has been arrested fifteen times, there would be fifteen arrest 
reports in one file. However, the tiles also contain voluminous 
information about each inmate including. . . medical, grievances, 
dental, disciplinary measures, classification, requests, property, mail 
logs, visitors, and trustee information. . . . [Tlhere are over 5,000 
bunate files. To retrieve the arrest reports, each tile will have to be 
reviewed page by page to locate the arrest report. 

You do not suggest that any of the information at issue in the first scenario is confidential 
by law. We therefore assume none of the information is confidential. 

The plain language of the act authorizes a governmental body to charge for access 
to requested information only if the information is comprised of pages larger than legal 
size or if the information is stored in computer record banks, microfilm records, or other 
similar record keeping systems. If the information is comprised of pages that are legal 
size or smaller and the public information is not mixed with information confidential 
under section 552.101 of the Government Code, the governmental body may not charge 
for mere access to the information! See Hendricks Y. Board of Trustees, 525 S.W.2d 

3You indicate the Wise County Sheriffs Office received the request on October IO, 1994. 

4Section 552.262, of course, authorizes a governmental body to include in the cost of providing 
access to nonstandard size documents or to information stored on a computer or microfilm “costs of 
materials, labor, and overhead.” But see id. at 5136-37 (amending Gov’t Code 5 552.262). You state that, 
in this case, retrieving the requested information is far more onerous than retrieving information stored on 
a computer. You appear to suggest that, because retrieval of the requested information demands so much 
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930, 932-33 (Tex. Civ. App.--Houston [lst Dist.] 1975, writ ref d n.r.e.); see also 
Attorney General Opinion JM-292 (1984) at 5-6. The act does not distinguish between 
access to records that a governmental body easily may retrieve and access to those not 
easily retrieved. 

You have informed us that the information requested is comprised of pages that 
are legal size or smaller. Moreover, you have not questioned the availability under the 
act of the requested information. Accordingly, we must conclude the county may not 
charge the requestor for access to the requested information.5 

In the second scenario, the Wise County Sheriffs Office has received a request 
for “[a]11 personnel tiles of all Deputy Sheriff personnel hired or otherwise employed on 
or after January I, 1992” and for “[a]11 complaints against any and all Sheriffs deputies 
from any citizen. . for a period beginning January 1, 1992 to the date of this request.” 
You assert that the county may withhold some of the requested information from required 
public disclosure.6 You state the sheriff has determined that “the only feasible way to 
comply with the request is to extract the exempted information from a document by 
blocking out or covering the protected area(s)” and copying the protected document. You 
ask whether, in such a situation, the county may charge the requestor as if he or she had 
requested copies even though the requestor seeks only to inspect the requested 
information. We also understand you to ask whether the county may refuse a requestor 
who wishes to access information for the purpose of copying it on his or her own copier.’ 

When a requestor seeks a record, portions of which contain information that is 
confidential under section 552.101 of the Government Code, “the option of access is not 
available.” Open Records Decision No. 488 (1988) at 6. Instead, the governmental body 
must prepare redacted copies in lieu of giving the requestor access to the original records. 

(Footnote continued) 

of the governmental body, the governmental body should be able to charge for access to the information. 
In the act, however, the legislature has determined that providing access to information comprised of 
standard size or smaller pages does not warrant a charge to the requestor. 

5You appear to assume that the requestor seeks only to inspect the information. We note, 
however, that the requestor seeks the requested information “for . . . inspetiion and/or copying.” 

6We do not in this letter opinion consider whether the county may withhold any of the requested 
information from required public disclosure. 

‘Again, your questions assume the requestor seeks only to inspect the requested information, not 
to copy or obtain copies of it. Both of the request letters at issue, however, seek the requested information 
“for. . . inspection and/or copying.” 
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The governmental body may treat the request as a request for copies under section 
552.261 of the Government Code if the information is comprised of pages that are legal 
size or smaller. Id. at 7-8. Of course, section 552.261 authorizes the governmental body 
to charge the requestor for material and labor costs incurred in preparing copies of 
information comprised of pages that are legal size or smaller, unless the requestor seeks 
fifty or fewer pages of readily available information. Thus, in the scenario you describe, 
the county may consider the request as one seeking copies of the information and may 
impose charges in accordance with section 552.261 of the Government Code.* 

In connection with your final question about the second scenario,’ whether the 
county may refuse a requestor who wishes to access information for the purpose of 
copying it on his or her own copier, you cite Attorney General Opinion JM-757 (1987). 
In that opinion this office concluded that a governmental body may deny a member of the 
public’s request to copy, with his or her own copying equipment, public information in 
certain circumstances. Attorney General Opinion JM-757 (1987) at 5. The opinion 
explicitly stated that it considered a requestor’s right to copy, on his or her own copier, 
only purely public information; it did not consider a requestor’s right to copy, on his or 
her own copier, information containing information that is confidential by law. Id. at l-2. 

Attorney General Opinion JM-757 (1987) does not pertain to the situation Wise 
County faces because, as you have told us, the requested information contains some 
information that is confidential under section 552.101 of the Government Code. Where 

the requested information contains some such confidential information, we do not believe 
the governmental body may provide the requestor with access to the information so that 

the requestor may copy the information on his or her own copier. Rather, as we have 
concluded above, the governmental body may treat the request as a request for copies 
under section 552.261. 

*the Seventy-four&h Legislamn enacted section 552.271 of the Government Code, which 
provides for the inspection of a paper record where the requestor does not seek a ccpy of the record. See 
id at 5138. Section 552.271 prohibits a governmental body from imposing a charge to make available “for 
inspection any public information that exists in a paper reccrd,” unless the mqnestcd record contains 
confidential information that the gownmental body mnst edit from the record before it may release the 
record. Id. In that event, “the governmental body may charge for the cost of making a copy of the page 
from which information must be edited.” Id. The governmental body may not impose any other charges. 
Id. 
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SUMMARY 

Our conclusions apply only to a request for information that a 
governmental body received prior to September 1, 1995. The Open 
Records Act, Gov’t Code ch. 552, does not permit a governmenial 
body to charge a requestor for access to information comprised of 
pages that are legal size or smaller and that do not contain 
confidential information, regardless of the degree of diffkulty 
involved in retrieving the information. 

A governmental body may treat a request for information, 
portions of which consist of confidential information, as a request 
for copies. The governmental body thus may levy charges in 
accordance with section 552.261 of the Government Code if the 
information is comprised of pages that are legal size or smaller. 

Where a member of the public seeks access to information, 
portions of which are confidential, so that the requestor may copy 
the information on his or her own copier, the governmental body 
must not comply. Rather, the governmental body must treat the 
request as one for copies. 

Yours very tmly 

- 
Kymberly K. Oltrogge 
Assistant Attorney General 
Open Records Division 


