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Dear Representative Oakley: 

You have asked this office whether the City of Greenville, Texas, by modii its zoning 
ordinance to permit some but not all types of man~actured housing within a designated residential 
district, is likely to fall afoul of the Manufactured Housing Standards Act (the “act”), article 5221f, 
V.T.C.S. While this 05ce cannot comment in the opinion process on a particular proposed municipal 
ordinance+ we can discuss the question on a more general level. You ask, on that level whether a 
citymayallowonetypeof manuf%med house, namely the double-wide composition-shingled type, 
to the exclusion of single-wide or aluminum-roofed manufacmmd houses. The answer to that 
question depends upon whether single-wide or aluminum-roofed dwellings are to be characterized 
for the purposes of article 5221f as “mobile homes” or ‘HUD-Code manut&tured housing,” which 
is to say whether such dwellings meet the standards of the United States Department of Housing and 
Urban Development (“HUD”) for manufactured housing. 

The relevant sections of article 5221f are section 4(g) and section 4A Section 4(g) provides: 

A local governmental unit of this state, without the express approval of 
the board following a hearing on the matter. may not adopt different 
standards from those promulgated by the [executive] director [of the 
Department of Housing and Community Affairs] for the construction or 
installation of manufactured housing within the local governmental unit. 

Thus, section 4(g) preempts any local governmental entity from regulating the construction or 
installation of manufactured housing. It is important to note, however, that the section does not 
speak of the authority of local government with respect to zoning. 

Indeed, in Brookde Village v. Comeau, 633 S.W.2d 790, 796 (Tex. 1982), the supreme 
court ruled that the Manufactured Housing Standards Act did not preempt local zoning ordinances: 

The referenced state and federal legislation has, to an extent, preempted 
the field as to construction, safety, and installation of mobile homes. We 
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find nothing in the statutes, however, that creates a conflict with the 
Brookside Vie ordinances regulating the location of mobile homes. 

Id at 7%. 

Camemr,however,doesnotendtheinquhy. SubsequenttothecopneaUcase,section4Awas 
added to article 5221f Section 4A reads, in relevant part: 

(a) An incorporated city moyprddbii the ins&al&on of a mobile home 
for use or occupancy as a residential dwelling within its corporate limits. 
Any such prohibition must be prospective and shall not apply to a mobile 
home previously legally permitted and used or occupied as a residential 
dweUingwithinthecity.... 

(b) Upon application the h&albUion of HUD-Code mam&tured homes 
shall be permitted as residential dwellings in phase areas determined 
qpropriuie by the ci@ . . . . Emphasis added ] 

A mobile home is defined by the act as “a sttuctum” of certain characte.ristics “that was 
consbud before June 15,1976.” V.T.C.S. art. 5221$ ij 3(l). A”HUD-code manufactured home” 
is detined as “a structure” of the same characteristics save that it was “constructed on or atIer June 
15, 1976, according to the rules of the United States Department of Housing and Urban 
Development.” Id. $3(19). 

As we read section 44 then, mobile homes that do not meet HUD standa& may be 
prohibited by cities under section 4A(a). However, under section 4A(b), units that do meet HUD’s 
standad must be provided for within cities. The city has the power to zone such units in the sense 
of determining suitable or ummitable locations for their in@Uation, but does not have the power to 
forbid them altogether. 

Theb~analysispreparedforsection4AbytheHouseconrmitteeonBusinessandcOmmerce 
is to the same e&t. It declares that “city governmenta would be allowed to designate lcnxtions for 
manukctured housing developments but would not be allowed to pass banning ordinances.” 
Acwrdingly, the city may only fbrbid singlswide or aluminum-roofed units ifthey do not meet HUD 
standards. Whether particular sorts of manufactured housing meet the federal standards is in our 
view a question better diiected to the Department of Housing and Urban Development than to this 
office.’ Ifthey do not, the Cii of&xnviUe may, under the terms of article 5221$ V.T.C.S., forbid 
their instahation. Ifthey do, it may zone their location, but not prohibit it. 
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SUMMARY 

Under the terms of the Manuf”ed Standards Housing Act, article 
522X, V.T.C.S., an incorporated city may forbid the installation of single- 
wide or aluminum-roofed dwellings only if such dwellings fail to meet the 
stdads speded by the United States Department of Housing and Urban 
Development. 

James E. -i%&rtelott 
Assistant Attorney General 
Opinion Committee 


