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Dear Mr. Kuboviak: 

You ask whether a district clerk may also serve as an unpaid reserve deputy sheriff without 
violating either article XVI, section 40 of the Texas Constitution, which forbids dual office holding, 
or the common-law doctrine of incompatibility. In our view such service does not as a matter of law 
violate either the Constitution or the common law. 

A similar question was presented to this office in Letter Opinion No. 97-08 1 (1997), which 
considered whether a county commissioner could serve as a reserve deputy. In that opinion, we 
found neither a constitutional nor a common-law bar. However, there are some important 
differences between the two situations. 

Like a county commissioner, as an elected constitutional officer the district clerk holds a civil 
office of emolument for the purposes of article XVI, section 40. See Tex. Const. art. V, $ 9 
(establishing office of district clerk). However, unlike the county commissioner, the district clerk 
is not exempted from the strictures of article XVI, section 40. Accordingly, were the position of 
reserve deputy sheriff aa a matter of law a civil office of emolument, the clerk would be barred t?om 
holding both offices. 

You suggest that there is no constitutional problem because “Brazos County reserves are 
unpaid,” and hence the position is not an office of emolument. While we agree that article XVI, 
section 40 does not present a bar here, it is not because reserve deputy sheriffs are not compensated. 
Under Local Government Code section 152.075, the commissioners court of Brazos County could 
if it so chose compensate reserve deputy sheriffs. 

Rather, article XVI, section 40 presents no bar here because deputy sheriffs do not hold a 
civil office of emolument as a matter of law. At one time, this office, following Irwin v. State, 147 
Tex. Crim 6, 177 S.W.2d 970 (1944), held that peace officers were civil officers for the purposes of 
article XVI, section 40. See, e.g., Attorney General Opinion V-70 (1947). However, Attorney 
General Opinion DM-212 (1993) explicitly overruled all such opinions. See Attorney General 
Opinion DM-212 (1993) at 6. Following Aldine Independent School District v. Stand&, 280 
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S.W.2d 578, 583 (Tex. 1955), DM-212 advised that the test of whether one is an officer or an 
employee is “whether any sovereign function of the government is conferred upon the individual to 
be exercised by him for the benefit of the public largely independent of the control of others.” 
Attorney General Opinion DM-212 (1993) at 2 (quoting Aldine) (emphasis in original). At that time, 
we wrote that “at least some . . sheriffs deputies . do not hold civil offrice.” Id. Indeed, while 
any particular Aldine inquiry would involve fact-specific questions, in our view it would be a rare 
set of facts which would require the treatment of a deputy sheriff, and particularly a reserve deputy 
sheriff, as a civil officer. 

While we do not now decide, as we did not decide in Letter Opinion No. 97-081, that as a 
matter of law a reserve deputy sheriff is an employee, we believe that generally such deputies are 
employees. Since they do not therefore hold civil offrices, they do not hold civil offices of 
emolument for the purposes of article XVI, section 40. 

That being the case, Letter Opinion No. 97-081’s analysis of the common-law doctrine of 
incompatibility holds with equal force here. In that opinion, we noted that the doctrine has three 
distinct prongs: “The common law doctrine of incompatibility prevents a person t?om holding two 
public offices whose duties are inconsistent or in conflict (“conflicting loyalties” incompatibility), 
or appointing himself to another public entity (“self-appointment” incompatibility), or holding an 
employment subordinate to his public office (“self-employment” incompatibility).” Letter Opinion 
No. 97-081 (1993) at 1. 

With respect to the “self-employment” or “self-appointment” branches of the doctrine, there 
is even less cause for concern in this case than in Letter Opinion No. 97-081. In that case, there was 
an argument that the county commissioners had at least some effect on the employment of reserve 
deputies, given their influence over the sheriffs budget. However, following Commissioners Court 
ofshelby County v. Ross, 809 S.W.2d 754,756 (Tex. App.--Tyler 1991, no writ), Letter Opinion No. 
97-081 found that “The commissioners court does not appoint or employ deputy sheriffs.” Letter 
Opinion No. 97-081 (1993) at 2. 

Your brief suggests a “conflicting loyalties” problem might in certain circumstances occur 
with respect to service of process. However, as this office pointed out in Attorney General Opinion 
JM-1266 (1990) and reiterated in Letter Opinion No. 97-081, “conflicting loyalties” incompatibility 
applies only when both positions are offices. Accordingly, since as we have pointed out reserve 
deputy sheriffs will generally be employees, “conflicting loyalties” analysis does not apply here. 

Therefore we conclude that as a general matter, a district clerk may serve as a reserve deputy 
sheriff without violating either article XVI, section 40 of the Texas Constitution or the common-law 
doctrine of incompatibility. 
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SUMMARY 

As a general matter, a distict clerk may serve as a reserve deputy sheriff 
without violating either article XVI, section 40 of the Texas Constitution or 
the common-law doctrine of incompatibility. 

Yours very truly, 

~w5Y%zbkr 

James E. Tourtelott 
Assistant Attorney General 
Opinion Committee 


