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Re: Whether a commissioners court is required to 
till a vacancy in the office of justice of the peace 
(RQ-1061) 

Dear Mr. Rosekrans: 

You have requested our opinion as to whether a commissioners court is required to till a 
vacancy in the oftice ofjustice of the peace. You indicate that a justice of the peace in San Jacinto 
County was removed from office in November, 1997. Since the particular position is on the general 
election ballot for November 1998, the commissioners court would prefer to leave the position 
vacant until after the election. 

Section 87.041 of the Local Government Code provides, in relevant part: “The commis- 
sioners court of a county may till a vacancy in the office of: justice of the peace; or. The 
person appointed by the commissioners court to fill the vacancy shall hold office until the next 
general election.” (Emphasis added.) On the other hand, article V, section 28 of the Texas 
Constitution, provides that “[vlacancies in the office of County Judge and Justices of the Peace shall 
be filled by the Commissioners Court until the next succeeding General Election.” (Emphasis 
added.) You note that the statute seems to give the commissioners court discretion to appoint a 
person to till the vacancy, while the Constitution appears to make such appointment mandatory. 

Two prior opinions of this oftice have addressed this issue. In Attorney General Opinion V- 
178, the attorney general said: 

Section 28 of Article V of the Constitution of Texas makes it the 
mandatory duty of the Commissioners’ Court to till a vacancy in the office 
of Justice of the Peace. Moreover, there is no constitutional or statutory 
provision authorizing a special election in such cases. 

Attorney General Opinion V-178 (1947) at 3. Likewise, in Attorney General Opinion WC-279, the 
attorney general declared: 

http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/requests/rq1061.pdf
http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/v/v0178.pdf
http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/ww/ww0279.pdf
http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/v/v0178.pdf
http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/v/v0178.pdf
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The office of Justice of the Peace is a constitutional office created by the 
provisions of Section 18 of Article V of the Constitution of Texas. Vacancies 
in the office of Justice of the Peace are required to be filled by the 
Commissioners’ Court by the provisions of Section 28 of Article V of the 
Constitution of Texas. Therefore, you are advised that it is the duty of the 
Commissioners’ Court to fill the vacancies that exist in the offices of Justices 
of the Peace of Borden County, regardless of whether the County Court of 
Borden County has jurisdiction of cases referred to in your question. 

See also Attorney General Opinions H-l 088 (1977), M-742 (1970); DAVID B. BROOKS, COUNTY & 
SPECIAL DISTRICT LAW, 5 23.7 (Texas Practice 1989). 

We see no reason to depart from these prior rulings. Clearly, in a conflict between a state 
statute and the Texas Constitution, the Constitution prevails. In this instance, the Constitution 
directs the commissioners court to fill any vacancy in the office ofjustice ofthe peace. You do not 
specifically request a determination as to whether any particular delay in filling a vacancy would 
constitute a dereliction of the commissioners court’s duty under the constitution. It is for a court, 
and not this office, to determine how much time would be reasonable. 

SUMMARY 

A commissioners court is required to till a vacancy in the office ofjustice 
of the peace. 

Yours very truly, 

Rick Gilpin ! 

Deputy Chair 
Opinion Committee 

http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/h/h1088.pdf
http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/m/m0742.pdf

