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Dear Representative Junell: 

Local Government Code section 272.001(h) authorizes a municipality of a certain size 
owning lakeshore land to sell the land to a person currently leasing the land for a price equal to the 
land’s fair market value. On behalf of the City of San Angelo (the “city”), you ask us to define the 
phrase “fair market value of the land” as used in section 272.001(h). You further ask whether 
section 272.001(h) requires or allows the city “to instruct the appraiser as to what it wants 
appraised.” 

Your questions arise from a situation in San Angelo. We understand that the City of San 
Angelo owns Lake Nasworthy and approximately six hundred lots adjacent to the lake. Most of the 
lots, the city informs us, are leased for residential use for terms of up to forty years. The city further 
states that many of the lessees have constructed residences and made other improvements to the 
properties; under a lease, a lessee may remove most of the improvements when the lease is 
terminated if the improvements may be removed without injuring the land.’ In preparation for the 
sale of the lots under Local Government Code section 272.001(h), the city has had some lots 
appraised on the basis ofwhat the city describes as the underlying fee and reversionary interest, but, 
the city says, lessees assert that the appraisal should consider the fact that the land is burdened for 
some period of time by the lease. 

‘See Lake Nasworthy Residential Lot Lease, attached to Letter from The Honorable Robert Junell, Chair, House 
Appropriations Committee, to The Honorable Dan Morales, Attorney General (Dec. 9, 1997) (on tile with Office ofthe 
Attorney General Opinion Committee). 

http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/requests/rq1051.pdf
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Local Government Code section 272.001(h), about which you ask, permits a municipality 
of a certain size to sell a lakeshore lot to the current lessee for a price equal to the fair market value 
of the land: 

A municipality having a population of 250,000 or less and owning land 
within 5,000 feet of where the shoreline of a lake* would be if the lake were 
tilled to its storage capacity may, without notice or the solicitation of bids, 
sell the land to the person leasing the land for the&v market value of the 
land as determined by a certified appraiser. While land described by this 
subsection is under lease, the municipality owning the land may not sell the 
land to any person other than the person leasing the land. [Emphasis and 
footnote added.] 

Without subsection (h), a municipality with a population of 250,000 or less that desires to sell 
lakefront property would have to comply with subsection (a) of section 272.001, which requires a 
political subdivision that wishes to sell or exchange its land to notify the public of the offer and the 
procedure by which interested persons may bid to purchase or exchange the property. 

Before we consider your questions, we believe a short discussion of relevant real-property 
law may be helpful. The city, as owner of a lot adjacent to Lake Nasworthy, held the lot as an estate 
in fee simple until the city leased the lot. By definition, the owner of a fee simple estate owns the 
estate absolutely, unencumbered by any other interest or estate.3 When the city leased the lot, it 
divided its estate between itself, as lessor, and the lessee: The city now holds a leased fee estate, 
which includes the right to be paid rent for the term of the lease and a reversionary interest, and the 
tenant holds a leasehold estate, which includes a right to possess the property and an obligation to 
pay rent for the lease term.4 

The meaning ofthe phrase “fair market value ofthe land does not appear to be controversial. 
We have previously defined the phrase “fair market value of property” to denote the amount that a 
willing buyer, who desires but is not obligated to buy, would pay a willing seller, who desires but 
is not obligated to sell.s This definition is in accord with numerous Texas court decisions6 In our 

2Local Government Code section 272.001(h) defines the term “lake” to mean “an inland body of standing 
water, including a reservoir formed by impounding the water of a river 01 creek but not including an impoundment of 
salt water or brackish water, that has a storage capacity of more than 10,000 acre-feet.” 

‘See APPRAISAL INSTITUTE, THE APPRAISAI. OF REAL ESTATE 137 (1 lth ed. 1996). 

%?e id. at 138, 534. 

‘See Attomey GeneralOpinionDM-441(1997)at4; cf Atterbwyv. Brison, 871 S.W.2d824,827 (Tex.App.-- 
Texarkana 1994, writ denied); /&ton Y. State, 803 S.W.2d 304,305 (Tex. Grim. App. 1991) (en bane) (interpreting 
Penal Code 5 31.08(a)(l)); APPRAISAL STANDARDS BOARD, UNIFORM STANDARDS OF PROFESSIONAL APPRAISAL 
PRACTICE 163 (1998 ed.) [hereinafter USPAP] (defining “market value”). SeegeneraNy 16 WORDS&PHRASES Fair 
Marker Value (1959 & Supp. 1997) (and cases cited therein). The Texas Appraiser Licensing and Certification Board 

(continued...) 

http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/dm/dm441.pdf


The Honorable Robert June11 - Page 3 (LO98-082) 

opinion, the phrase “fair market value of the land” in section 272.001(h) has the same meaning. 
Typically, the fair market value of property free and clear of a lease is the value of the leased fee 
estate plus the value of the leasehold estate.’ The method used to calculate the fair market value of 
a particular property and the factors that must be considered in arriving at the fair market value of 
a particular piece of property are for a qualified appraiser to determine in accordance with accepted 
standards of appraisal;’ they are not questions of law that are susceptible to the opinion process.’ 

In our view, the dispositive issue is not the meaning of “fair market value of the land,” but 
whether a lessee’s estate will merge with the city’s upon the lessee’s purchase of the land. As the 
city states in its brief, “The lessees assert that the appraisal should take into account the fact that 
the land is burdened for some period of time by the lease.” Thus, we understand the lessees to 
contend that their leasehold estate will not merge with the leased fee estate when they purchase the 
land. (If this is so, of course, the lessees will continue to pay rent for the life of the lease.) 

We conclude that, unless there is evidence that the parties do not intend the leased fee estate 
and the leasehold estate to merge upon the lessee’s purchase, the two estates merge and the leasehold 
estate is extinguished.‘0 Significantly, the situation about which you ask involves a lessee 
purchasing the lot he or she currently leases; consequently, it is distinguishable from a situation in 
which a third party purchases real property that is subject to a lease. Thus, the leased property at 
issue here must be valued just as leased property that a lessee opts to purchase before the end of the 
lease term. Cases we have found addressing valuation in that context suggest that the property 
should be valued as though it is unencumbered unless the lessor and lessee intend that the leased fee 

‘(...continued) 
points out that the term “fair market value” is not an appraisal term, but rather an accounting term. See Brief from Renil 
Lin&r, Commissioner, Texas Appraiser Licensing & Certification Board, to Ms. Kymberly K. Oltmgge, Assistant 
Attorney General, Opinion Committee, Office of the Attorney General (Mar. 6, 1998) (on file with Office of the 
Attorney General Opinion Committee); Appraisal StandardsBoard Advisory Opinion AO-8, reprinted in USPAP, supra, 
at 111.12. 

‘See Travis Cent. App. Disf. Y. FMProperties Operating Co., 947 S.W.2d 724,727 (Tex. App.--Austin 1997, 
pet. denied) (citing State Y. Windhom, 837 S.W.2d 73,77 (Tex. 1992); Polk County v. Tenneco. Inc., 554 S.W.2d 918, 
921 (Tex. 1977); City of PearIand v. Alexander, 483 S.W.2d 244,247 (Tex. 1972); Humes Y. Hallmark, 895 S.W.2d 
475, 480 (Tex. App..-Austin 1995, no writ)); see also Tax Code 3 1.04(7) (defining “market value”). 

‘See APPRAISAL INSTITUTE, REAL ESTATE VALUATION IN LITIGATION 389.90 (2d ed. 1995) 

8Seegenerally Tmvis Cent. ApprnisalDist.,947 S.W.2dat730(listingthreegeneralagproachestodetermining 
market value and acknowledging alternatives); USPAP, supra note 5; REAL ESTATE VALUATION IN LITIGATION, supra 
note 7; THE APPRAISAL OF REAL ESTATE, supm note 3. 

‘See, e.g., Attomey GeneralOpinionsDM-98 (1992) at 3,H-56 (1973) at 3, M-187 (1968) at 3,0-291 l(l940) 
atz. 

“See State v. Moak, 207 S.W.2d 894,896 (Tex. 1948) (quoting Childress County Y. Schultz, 199 S.W.2d 860, 
863 (Tex. Civ. App..-Amarillo 1946, no writ)). 

http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/dm/dm098.pdf
http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/h/H0056.pdf
http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/M/M0187.pdf
http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/O/O2911.pdf
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and leasehold estates will not merge.” Given that merger will eliminate a lessee’s obligation to pay 
rent as well as the cloud on the lessee’s title, we can think of no reason the parties to the transaction 
would not want the estates to merge. 

Moreover, we believe that a lessee who purchases the whole of the city’s estate, which 
includes the right to receive rents for the term of the lease and the city’s reversionary interest, must 
pay for the whole of the estate. The purchase price cannot be discounted by subtracting the value 
of future rents, as the lessees appear to argue, because nothing in section 272.001(h) authorizes the 
city to give to the lessees the value of future rental payments. Indeed, article III, section 52(a) of the 
Texas Constitution forbids a political subdivision to grant a “thing of value to any individual” 
unless the grant serves a legitimate public purpose or the political subdivision obtains adequate 
consideration for the grant. I2 Accordingly, the land must be appraised at, and the lessee must pay, 
both for the right to be free of rent obligations as well as for the reversionary interest.” 

The appraisal should not, of course, include the value of the improvements a lessee has made 
to the leased property. You indicate that, under the terms of the leases, lessees may build residences 
and other improvements on the property and may, at the end of the lease term, remove the 
improvements. The city may not require a lessee to pay twice for the improvements he or she has 
made.14 

You finally ask whether the city may or must instruct an appraiser as to whether the land 
should be valued as encumbered or unencumbered. In our opinion, the city may and must not. The 
Uniform Standards of Professional Appraisal Practice require an appraiser appraising real property 
to consider and analyze an applicable lease’s effect on the value of the real property.” 
Consequently, a competent appraiser will analyze whether the existing leasehold estate will merge 
with the leased fee estate upon the lessee’s purchase. Any city instructions to the appraiser may taint 
or appear to taint the appraisal process. The purpose of an appraisal is to have the subject property 
valued by a disinterested third person.16 

“See Moak, 207 S.W.2d at 896 (quoting Childrem County, 199 S.W.Zd at 863); Bates v. Lefforge, 63 S.W.2d 
360,363 (Tex. Comm’n App. 1933, judgm’t adopted); see also Summitlndus. Equip., Inc. v. Koll/WeNs Bay Area, 186 
Cal. App. 3d 309, 318-19 (Cal. Ct. App. 1986, review denied); Ma&y v. Adams, 8 S.E.Zd 525,525 (Ga. 1940). 

‘2See Attorney General Opinion DM-441 (1997) at 3. It is possible, in the alternative, that the city and the 
lessees disagree as to whether a lessee is buying the whole of the city‘s estate 01 simply the city’s reversionary interest. 

“SEETHE APPRAISALOF REALESTATE, supra note 3, at 534. This formula is an approximation; the fair market 
value will also reflect whether the rent payments are above OT below market rents. See id. at 142. 

‘4See Texas Pig Stands, Inc. v. Krueger, 441 S.W.2d 940,946 (Tex. Civ. App.--San Antonio 1969, writ ref d 
ll.1.C.). 

-See USPAP, supra note 5, rules l-Z(c), 1-4(d). 

‘6See Cherokee Water Co. Y. Gregg Counfy Appraisal D&t., 801 S.W.2d 872, 879 (Tex. 1990) (Ray, J., 
dissenting). 

http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/dm/dm441.pdf
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SUMMARY 

Under Local Government Code section 272.001(h), the fair market value 
of a municipality’s interest in land is the amount that a willing buyer, who 
desires but is not obligated to buy, would pay a willing seller, who desires but 
is not obligated to sell. Unless evidence to the contrary is produced, the 
leasehold estate merges into the fee simple estate when the lessee purchases 
the land he or she currently leases. A lessee who purchases the whole of the 
city’s interest in a lakeside lot under section 272.001(h) must pay for both the 
city’s right to future rent payments and the city’s reversionary interest. 

A municipality may not instruct an appraiser as to whether to value the 
land as encumbered or unencumbered. 

Yours very truly, 

Kymberly K. Oltrogge 
Assistant Attorney General 
Opinion Committee 


