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Dear Representative Gallego: 

You have requested our opinion as to whether a district judge may simultaneously serve as 
a trustee of an independent school district. You indicate that a member of the’board of trustees of 
the Eagle Pass Independent School District is the Democratic nominee for the office of district judge 
for the 294th Judicial District. She has no opponent in the November election. If elected, she would 
assume office in January, 1999. Her term as member of the board of trustees ends in May, 2000. 
You ask whether she may continue to serve on the board after she is sworn in as district judge. 

Article XVI, section 40 of the Texas Constitution, does not bar the dual service in the 
situation you pose because the office of school trustee is not one “of emolument.” School trustees 
are required to serve without compensation. Educ. Code 5 11.061. 

In Attorney General Opinion JM-213, this office held that an individual was barred by 
section (6)A of article V, section l-a of the Texas Constitution, horn simultaneously serving as a 
school trustee and a county court at law judge. Attorney General Opinion JM-213 (1984). The 
constitutional provision states that “any Justice or Judge of the courts established by this 
Constitution or created by the Legislature may be removed from office for,” inter alia, 
“willful violation of the Code of Judicial Conduct.” Canon 4.H of the Code of Judicial Conduct 
provides: 

A judge should not accept appointment to a governmental committee, 
commission, or other position that is concerned with issues of fact or policy 
on matters other than the improvement of the law, the legal system, or the 
administration of justice. A judge, however, may represent his or her 
country, state, or locality on ceremonial occasions or in connection with 
historical, educational, and cultural activities. 

Code of Judicial Conduct, Gov’t Code tit. 2, subtit. G, app. B, canon 4.H. Clearly, a school trustee 
holds a “position that is concerned with issues of fact or policy.” Attorney General Opinion JIM-213 
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did not consider, however, another provision of the Code of Judicial Conduct. Canon 8.B.(2) 
provides: “‘Should’ or ‘should not’ relates to aspirational goals and as a statement of what is or is 
not appropriate conduct but not as a binding rule under which a judge may be disciplined.” A judge 
could not therefore be “removed from office” for a willful violation of canon 4.H. Thus, while it 
may not be “appropriate” for a district judge to simultaneously serve as a member of a school board 
of trustees, such dual service does not operate as a disqualification to hold one or the other office. 

We must also address the common-law doctrine of incompatibility, which has three aspects: 
“self-appointment, ” “self-employment,” and “conflicting loyalties.” Letter Opinion No. 95-029 
(1995). The first two are not relevant to the question before us. The “conflicting loyalties” doctrine 
is applicable whenever one governmental body has the authority to impose its will on the other in 
any matter whatsoever. Thomas Y. Abernathy County Line Indep. Sch. Dist., 290 S.W. 152 (Tex. 
Comm’n App. 1927, judgm’t adopted). In the situation you pose, it might be argued that a district 
court possesses an ongoing potential to “impose its will” on a school district. Indeed, in Letter 
Opinion No. 95-029, we found that such potential precluded a school trustee from serving as the 
county attorney in a county that embraced the school district. 

With respect to judicial offices, an appellate decision has addressed the matter. In Turner 
v. Trinity Independent School District, 700 S.W.2d 1 (Tex. App.--Houston [14th Dist.] 1983, no 
writ), the court held that a school trustee was not prohibited by the common-law doctrine of 
incompatibility from simultaneously holding the office ofjustice of the peace. The court declared: 

[T]he offices of Justice of the Peace and school board trustee are not 
incompatible because neither office is accountable to, under the dominion of, 
or subordinate to the other, and neither has any right to interfere with the 
other in the performance of any official duty. A justice of the peace has 
limited jurisdiction. If a case involving the Board should happen to come 
before Chandler in his capacity as Justice of the Peace, he could simply 
recuse himself under TEX.REV.CIV.STAT.ANN. art. 2378. 

Turner is distinguishable from a situation involving a district judge. Unlike a justice of the peace, 
a district court does not have “limited jurisdiction.” Furthermore, the quoted language in Turner is 
dicta. The actual basis of the decision is the proviso to article XVI, section 40 of the Texas 
Constitution, that provides that “[sltate employees or other individuals who receive all or part of 
their compensation either directly or indirectly from funds of the State of Texas and who are not 
State officers, shall not be barred from serving as members of the governing bodies of school 
districts.” The Turner court, however erroneously, concluded that this proviso “was intended to 
expressly allow state employees or ‘other individuals’ to serve as uncompensated members of local 
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school districts.” Turner, 700 S.W.2d, at 2.’ Consequently, Turner is not dispositive on the matter 
before us. 

As noted previously, in Letter Opinion No. 95-029, supra, we held that acounty attorney was 
barred by the “conflicting loyalties” doctrine from simultaneously serving as a member of a school 
district board of trustees. In our opinion, the same reasoning is applicable to a district judge. Article 
V, section 21 of the Texas Constitution requires the county attorney to “represent the State in all 
cases in the District and inferior courts in their respective counties.” Furthermore, “various statutes 
require the county attorney to initiate action against school trustees under particular circumstances.” 
Letter Opinion No. 95-029 (1995). In addition, a county attorney “is authorized to investigate 
possible election fraud,” and to “bring removal actions involving school trustees,” as well as “quo 
warrant0 proceedings.” 

If a county attorney is barred by the doctrine of “conflicting loyalties” from serving on a 
school district board of trustees because he “is constitutionally and statutorily vested with the 
authority to investigate matters and institute proceedings regarding the possible criminal conduct of 
school district officers,” a similar prohibition must attach to a district judge, in whose court such 
proceedings would be adjudicated. It would be anomalous indeed if the prosecuting, but not the 
adjudicating, official were precluded from performing such dual service. We conclude that adistrict 
judge may not simultaneously serve as a member of a school dishict board of trustees located within 
the jurisdiction of his court. 

SUMMARY 

A district judge may not simultaneously serve as a member of a school 
district board of trustees located within the jurisdiction of his court. 

Yours very truly, 

Zk?l?kr$+* 
Chair, Opinion Committee 

“‘Erroneously,” because 1) justices of the peace are neither “state employees” nor “other individuals who 
receive all OI part of their compensation either directly OI indirectly from funds of the State of Texas”; and 2) the court 
treats the article XVI, section 40, proviso as affirmative permission to serve on the governing boards of local districts, 
regardless of the common-law doctrine of incompatibility. In reality, the proviso means only that such dual service 
“shall not be barred” by article XVI, section 40. 
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